Γερμανικός τύπος (2): Ο κορωνοϊός βλάπτει τις ελληνικές τράπεζες – Ενώπιον νέου κύματος προσφύγων από την Τουρκία;

Γερμανία, Βερολίνο
Φώτο Αρχείου / Γερμανία, Βερολίνο / Πηγή: Eurokinissi

Handelsblatt

Η γερμανική οικονομική επιθεώρηση φιλοξενεί μακροσκελές άρθρο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στις 4 συστημικές τράπεζες. Από την Αθήνα ο αρθρογράφος της Γκερντ Χέλερ περιγράφει αναλυτικά τα πρώτα θετικά βήματα σταδιακής εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση αλλά και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του νέου ιού.

Σημειώνει ο αρθρογράφος ότι με 14 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, όταν ακόμη και στη Γερμανία ο αριθμός είναι έξι φορές υψηλότερος. Ωστόσο, το πλήγμα για την οικονομία, η οποία εξαρτάται άρρηκτα από τον τουρισμό είναι μεγάλο, σημειώνει. Όλα αυτά ασκούν αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, την Πειραιώς, την Εθνική, την Eurobank και την Alpha, οι οποίες μόλις είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Σκέψεις για σύσταση κακής τράπεζας από την ΤτΕ

Στη συνέχεια του άρθρου του ο Χέλερ αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες της τραπεζικής αγοράς υπολογίζουν πως λόγω του κορονοιού ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί κατά 12%. Μάλιστα επικαλείται και τον Γιάκομπ Σουβάλσκι, που είναι εμπειρογνώμονας για την Ελλάδα στον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings. Ο Σουβάλσκι φοβάται ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών θα εξασθενήσει, παρά την ευελιξία, που παραχώρησαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες για τις αποφάσεις τους σχετικά με την κατάταξη των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει πως η ΤτΕ για να αφαιρέσει πιέσεις από τις τράπεζες, επεξεργάζεται σχέδια για τη σύσταση μιας κακής τράπεζας. Λεπτομέρειες των σχεδίων αυτών θα δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα στις εμπορικές τράπεζες, στην κυβέρνηση και στον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM. Η ΤτΕ θεωρεί τις προτάσεις της ως συμπλήρωμα του σχεδίου Ηρακλής.

Σκέψεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκής κακής τράπεζας κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά η ιδέα προσκρούει σε αντιρρήσεις κανονιστικού περιεχόμενου και στο πολιτικά λεπτό ερώτημα διάσωσης τράπεζας με χρήματα φορολογουμένων. Αλλά λύση σε εθνικό επίπεδο, όπως αυτή που προτείνει η ΤτΕ, είναι εύκολο να υλοποιηθεί.

Die Welt

Η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Μετά από 4 χρόνια η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία πέτυχε τον στόχο της», αναφέρεται σε ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο που καταγράφηκε τις τελευταίες 4 εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού. Μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα από την θαλάσσια οδό προς τα ελληνικά νησιά. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν πέρασε ούτε ένας πρόσφυγας.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει το στόχο της συμφωνίας και κάνει αναφορά στην νέα πρόσφατη κλιμάκωση, με την προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει μεταναστευτικό κύμα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα, στηρίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες. Η εφημερίδα τονίζει ότι την 1η Μαρτίου μετρήθηκαν 900 αφίξεις στα ελληνικά νησιά, περισσότερες από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας με την Τουρκία το 2016. Την επομένη ήρθαν άλλοι 600. Με την αποφασιστική προστασία των συνόρων η ελληνική κυβέρνηση εμπόδισε νέα κλιμάκωση. Από τις 3 Μαρτίου μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των αφίξεων στα νησιά, από τις 2 Απριλίου και για ένα μήνα δεν ήρθε ούτε ένας πρόσφυγας. Εκτός από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που έλαβε η Τουρκία, τα οποία κάνουν ανέφικτη την πρόσβαση στη χώρα από αέρος και ξηρά  ή την διέλευση μέσω της χώρας, φαίνεται ότι αιτία για τη μείωση είναι και επιπρόσθετα μέτρα αποθάρρυνσης διελεύσεων μέσω του Αιγαίου.

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά σε άρθρο της Καθημερινής, που περιγράφει την λεγόμενη στρατηγική της επιθετικής επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής, με τη ενεργοποίηση επιπλέον πλοίων της ελληνικής ακτοφυλακής και του ναυτικού. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, από το τέλος Μαρτίου 2016 μέχρι τα τέλη του 2019 απελάθηκαν περίπου 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι το 2016 και 2017. Στο ίδιο διάστημα 25.000 Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν νόμιμα από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα η κλειστή για την ώρα διέλευση προς την Ελλάδα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί σύντομα, γιατί σύμφωνα με τη Frontex αναμένονται και πάλι μαζικές κινήσεις προσφύγων προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού στις επαρχίες των Δαρδανελλίων, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...