Γερμανικός Τύπος: Ακυρώνονται κρατήσεις στη Μύκονο και άλλoυς προορισμούς – Επισπεύδεται η επιστροφή λόγω των περιοριστικών μέτρων

Γερμανία, Βερολίνο
Γερμανία, Βερολίνο, χαρακτηριστικό κανάλι της πόλης / Πηγή: Eurokinissi

Focus

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του «ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός κλάδος της οικονομίας για την Ισπανία και την Ελλάδα. Εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξάνεται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αποτέλεσμα: κρατήσεις ακυρώνονται, ενώ κάποιοι τουρίστες επισπεύδουν την επιστροφή τους». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα στη Μαγιόρκα, το αγαπημένο νησί των Γερμανών, οι κρατήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα του Focus σε ταξιδιωτικά γραφεία του Μονάχου, της Κολωνίας και της Φρανκφούρτης». Σημειώνει μάλιστα ότι και ο ισπανικός σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων Exceltur κάνει λόγο για μείωση κρατήσεων κατά 20%.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα, «στη Μύκονο, το νησί με την έντονη νυχτερινή ζωή, πολλοί τουρίστες επισπεύδουν την επιστροφή τους. Έλληνες επιχειρηματίες και event manager επιβεβαιώνουν σχετικά δημοσιεύματα, μιλώντας στο Focus Online. Προ ημερών η ελληνική κυβέρνηση είχε επιβάλει αυστηρή νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη μία το πρωί, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τον χορό σε κλαμπ και εστιατόρια. Τα μέτρα ισχύουν κατ’ αρχήν για μία εβδομάδα, αλλά οι επιχειρηματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι θα παραταθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Κάποιοι αναζητούν εναλλακτική λύση σε γειτονικά νησιά με πρώτη επιλογή τη Σαντορίνη. Αλλά και εδώ μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση εξόδου. Για Κρήτη, Σαντορίνη, Νάξο, Μήλο, Ίο και Πάρο ο ΕΟΔΥ έχει προτείνει παρόμοια μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη».


Die Welt

Για την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών σε εποχές πανδημίας η εφημερίδα παρατηρεί: «Αν και εφόσον κάνουν διακοπές, πολλοί παραμένουν εντός συνόρων. Σύμφωνα με στοιχεία της Hometogo, ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ενοικίαση εξοχικών καταλυμάτων, οι μισές αναζητήσεις αφορούν τη Γερμανία. Ακολουθούν Κροατία και Ιταλία. Αυτό επιβεβαιώνεται σε δημοσκόπηση της εταιρίας ερευνών Civey, σύμφωνα με την οποία το 80% των ταξιδιωτών προτιμούν να πάνε διακοπές με το δικό τους αυτοκίνητο. Στη δεύτερη και τρίτη θέση των προτιμήσεων, αντιστοίχως, είναι το αεροπλάνο και το τρένο. Από όσους κλείνουν αεροπορικό εισιτήριο, ο ένας στους τρεις φέρεται διατεθειμένος να καταβάλει αποζημίωση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί. Είναι λοιπόν και η προστασία του κλίματος ένας παράγοντας που επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά».

«Πιο καθοριστικός παράγοντας από την προστασία του κλίματος», συνεχίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «είναι όμως η πανδημία του κορωνοϊού. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδοθούν νέες ταξιδιωτικές οδηγίες, που θα προβλέπουν υποχρεωτική καραντίνα. Για όσους προτιμούν το εξωτερικό, παρ’ ‘όλη την αβεβαιότητα που επικρατεί, κύριοι προορισμοί για φέτος είναι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία».


Süddeutsche Zeitung

Στις εξαγγελίες Ερντογάν για το Κυπριακό εστιάζει η εφημερίδα σε δημοσίευμα με τον εύλογο τίτλο «Δύο κράτη, καμία λύση». Για τα εγκαίνια πάρκου και μουσουλμανικού τεμένους στα Βαρώσια η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο Ερντογάν δεν θέλει απλώς να αξιοποιήσει το τουριστικό δυναμικό της περιοχής. Τα Βαρώσια είναι τόπος με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, μεγαλύτερο από κάθε άλλον οικισμό του νησιού. Η επιστροφή των Ελλήνων που είχαν εκδιωχθεί θεωρείται προϋπόθεση για την Επανένωση, στην οποία  ακόμη ελπίζουν και πολλοί Τουρκοκύπριοι. Αλλά ο Ερντογάν την απορρίπτει. Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, που εξελέγη πέρσι με τη σταθερή υποστήριξη του Ερντογάν, δεν χάνει ευκαιρία να διακηρύξει ότι ο ίδιος αποδέχεται μόνο μία ‘λύση δύο κρατών’. Επιπλέον, καλεί με αυτοπεποίθηση τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει επιτέλους το δικό του κομμάτι της χώρας ως ανεξάρτητο κράτος, κάτι που μέχρι στιγμής κάνει μόνο η Άγκυρα».

Για τις γενικότερες προοπτικές του Κυπριακού η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Η συνάντηση στη Γενεύη, στις αρχές Μαΐου, την οποία είχε συγκαλέσει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Και οι δύο πλευρές φέρουν ευθύνη γι’ αυτό. Δεν μπορεί κανείς παρά να ελπίζει ότι θα δικαιωθεί μακροπρόθεσμα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως τα κράτη-μέλη ‘συμφωνούν απολύτως’ ότι ‘δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ μία λύση δύο κρατών’». 

Πληροφορίες από: DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...