Γερμανικός Τύπος: Αναδρομή στις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία – Η ελληνική πολιτική απέναντι στους Ουκρανούς και τους υπόλοιπους πρόσφυγες

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Redaktionsnetzwerk Deutschland

«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εκτιμούν τόσο πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο στην Ελλάδα», γράφει ο Γκερντ Χέλερ στο δημοσιογραφικό δίκτυο: «Όπως όλα δείχνουν, η επίθεση στην Ουκρανία δεν διέλυσε για πολλούς Έλληνες τη φιλία τους με τη Ρωσία. Η συμπάθεια αυτή έχει θρησκευτικές, ιστορικές και ιδεολογικές ρίζες», συνεχίζει. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «όταν πρόκειται για τον Πούτιν και τον πόλεμο του, η χώρα είναι βαθιά διχασμένη».

Η κοινή θρησκεία, τονίζει ο δημοσιογράφος, αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες: «Σε Ελλάδα και Ρωσία η Ορθοδοξία εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα σημαντική πηγή εθνικισμού. Αυτό εξηγεί τη συμπάθεια απέναντι στη Ρωσία από μεγάλο τμήμα της ελληνικής δεξιάς και του κλήρου. Αλλά η συμπάθεια αυτή έχει και ιστορικές ρίζες», αναφέρει, κάνοντας μία αναδρομή στις ελληνορωσικές σχέσεις από την ελληνική επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα. «Τώρα ο πόλεμος είναι μία μεγάλη δοκιμασία για τη συμπάθεια των Ελλήνων προς τη Ρωσία, εξαιτίας της ελληνικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 150.000 ανθρώπους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, μόλις 26 % των Ελλήνων τάσσεται υπέρ μίας βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ ένα 68 % δηλώνει δυσαρεστημένο από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης – στο ποσοστό αυτό ενδέχεται να βρίσκονται και υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ είναι από το 2011 αδελφοποιημένο κόμμα με την „Eνωμένη Ρωσία” του Πούτιν. Και οι υποστηρικτές του Πούτιν στους κόλπους του κόμματος ενδέχεται να εξελιχθούν σε πρόβλημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό εν όψει των επόμενων εκλογών».

Tagesschau

Την υποδοχή προσφύγων στην Ελλάδα σήμερα σε σύγκριση με την προσφυγική κρίση του 2015 και τον διαχωρισμό ανάμεσα σε «πραγματικούς» και «ψεύτικους» πρόσφυγες σχολιάζει στη διαδικτυακή της σελίδα, το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD: «Το γεγονός ότι οι προτεραιότητες του υπ. Μετανάστευσης έχουν αλλάξει φαίνεται ξεκάθαρα και μόνο από την αρχική σελίδα του στο διαδίκτυο: Στο κέντρο βρίσκεται μια λίστα με τις επιμέρους σελίδες για την εξυπηρέτηση των μεταναστών. Μέχρι πρόσφατα στην αρχή της σελίδας αναγραφόταν στα αγγλικά: «Θέλω να επιστρέψω στη χώρα μου» με πληροφορίες για τον ευκολότερο τρόπο επιστροφής των προσφύγων στη χώρα τους (…) Η ιστοσελίδα όμως εδώ και μερικές εβδομάδες έχει αλλάξει. Τα δύο πρώτα σημεία είναι πλέον αφιερωμένα στους Ουκρανούς πρόσφυγες: Οργανωτικά θέματα και δυνατότητες δωρεάς. Για καλύτερη κατανόηση υπάρχουν μάλιστα και μικρές καρδιές στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας – ένα σύμβολο της νέας εγκαρδιότητας της ελληνικής κυβέρνησης», σχολιάζει καυστικά η Βερένα Σέλτερ, ανταποκρίτρια του ARD στην Αθήνα.

Συνοψίζοντας την κατάσταση το δημοσίευμα τονίζει ότι «σε σύγκριση με το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ξαφνικά απροετοίμαστη να πρέπει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ δεν υπήρχαν καν οι υποδομές, πόσο μάλλον ένα υπουργείο Μετανάστευσης, έχουν μεσολαβήσει πολλά. Ο πόλεμος της Ουκρανίας δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να δεχτεί ανθρώπους γρήγορα και μη γραφειοκρατικά. Αλλά το αν και το πώς θα συμβεί τελικά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την πολιτική βούληση».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η εφημερίδα τέλος φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα για έναν Έλληνα ντιζάινερ από την Φρανκφούρτη: «Ξεκάθαρα σχήματα, λειτουργικότητα και βιώσιμο δέρμα» – έτσι περιγράφονται οι τσάντες που σχεδιάζει ο Δημήτρης Τσάτσας και η σύζυγός του, Έστερ Σούλτσε-Τσάτσας. «Οι σχεδιαστές προμηθεύονται το δέρμα από εταιρείες που έχουν δεσμευτεί ότι η παραγωγή τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Με αφορμή την ίδρυση της εταιρείας τους πριν από μια δεκαετία, το Γερμανικό Μουσείο Δερμάτινων Ειδών στο Όφενμπαχ τους αφιερώνει μία έκθεση – μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2022».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...