Γερμανικός τύπος: Ανάγκη επιστροφής της ΕΕ στην ανοιχτή εσωτερική αγορά – Κίνδυνος να χαθεί η φετινή καλοκαιρινή περίοδος στην Ελλάδα

Γερμανία
Πηγή: EUROKINISSI

Handelsblatt

H εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Χωρίς σύνορα σε καιρό πανδημίας», σχολιάζει, με αφορμή τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για τη σταδιακή επάνοδο της τουριστικής δραστηριότητας ότι για την ΕΕ είναι ζήτημα επιβίωσης, αυτό το πανδημικό καλοκαίρι, να τολμήσει λίγο περισσότερη ελευθερία. Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις έδιναν βάρος μονάχα στην διασφάλιση της υγείας των πολιτών, όπως ήταν λόγικό. Τώρα πρέπει να αποκατασταθούν το ταχύτερο δυνατό όλες οι ελευθερίες για να αποτραπούν περαιτέρω οικονομικές ζημιές. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη δεν αποκλείεται η Ευρώπη να προχωρήσει εδώ με διαφορετικές ταχύτητες. Θα πρέπει ωστόσο αυτό να αιτιολογηθεί επαρκώς και να έχει ως στόχο την επιστροφή στα ανοιχτά σύνορα. Επισημαίνει πως καλείται η ΕΕ να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη οικονομική κρίση μετά το Β΄ΠΠ και για να γίνει αυτό απαιτείται η επιστροφή στο κορυφαίο ευρωπαϊκό κεκτημένο, που είναι η ανοιχτή εσωτερική αγορά.

Με την ανάληψη περισσότερου ελεγχόμενου ρίσκου η ΕΕ και οι χώρες-μέλη δεν θα ικανοποιήσουν μόνο όσους θέλουν επιτέλους να ξαναταξιδέψουν και δεν θα στηρίξουν μόνο τον τουρισμό. Διασώζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία παρά τις κρίσεις διασφαλίζει εδώ και δεκαετίες σε πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίους την ευημερία.

Neues Deutschland

Σε άρθρο με τίτλο «Σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα» που υπογράφει η δημοσιογράφος Ελίζαμπετ Χάιντσε σημειώνεται σε ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη ότι «τουριστικοί σύνδεσμοι και ελληνική κυβέρνηση εργάζονται εντατικά για την “επάνοδο” στην τουριστική αγορά. Αυτό δεν εκπλήσσει από τη στιγμή που ο τουρισμός συμβάλλει στο ΑΕΠ με 24%. Η ακύρωση της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας. Εκτός αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η κρίση του κορωνοϊού θα χτυπήσει την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα-μέλος. Το ΔΝΤ κάνει μάλιστα λόγο για μείωση 10% του ΑΕΠ.

Ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι Έλληνες και ξένοι τουρίστες θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, εκτιμάται ως πολύ πιθανό και οι αρχές έχουν λάβει τα μέτρα τους. Το υπουργείο Υγείας προχωρά στη πρόσληψη περισσότερων από 4.000 γιατρών και αυξάνει τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Η καλοκαιρινή σεζόν θα πρέπει να λάβει χώρα πάση θυσία ακόμα κι αν είναι σύντομη.

Rheinpfalz

Η εφημερίδα φιλοξενεί ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ από την Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα: Ο κορωνοϊός σταματά τους πρόσφυγες». Ο ανταποκριτής γράφει πως η πανδημία χάλασε τα σχέδια των διακινητών που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν για νέο προσφυγικό κύμα όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι αυτό  δεν έχει ξαναγίνει από τότε που ΕΕ και Τουρκία υπέγραψαν την προσφυγική συμφωνία. Για πέντε εβδομάδες πρόσφυγας δεν έφτασε στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια. Ένας από τους λόγους είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Τον Απρίλιο του 2019 είχαν περάσει στα ελληνικά νησιά σχεδόν 2.000 πρόσφυγες. Φέτος έφθασαν την 1η Απριλίου 39 και μετά μεσολάβησαν σχεδόν πέντε εβδομάδες για να έρθουν στις 6 Μαΐου στη Λέσβο οι επόμενοι 51 μετανάστες. Την περασμένη Κυριακή ακολούθησαν άλλοι 19 Ιρανοί και Αφγανοί.

Τρεις λόγοι υπάρχουν για τη δραστική μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι διακινητές έμειναν στην ουσία χωρίς δουλειά λόγω του κορωνοϊού. Η απαγόρευση μετακινήσεων στην Τουρκία εμποδίζει τους διακινητές να φέρουν πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια. Δεύτερος λόγος ότι η μετάβαση από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει γίνει δυσκολότερη, διότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να αποκλείσει τα θαλάσσια σύνορα. 50 σκάφη του λιμενικού και 10 πολεμικά πλοία περιπολούν μεταξύ ελληνικών νησιών και Τουρκίας. Παράλληλα η Frontex είναι παρούσα με 24 σκάφη καθώς και αεροσκάφη. Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει μέτρα κατά των διακινητών. Η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή τη περίοδο με την ΕΕ νέα οικονομική βοήθεια. Ίσως ο πρόεδρος Ερντογάν να μην θέλει να θέσει σε κίνδυνο την έκβαση των συνομιλιών με νέα προσφυγικά κύματα.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...