Γερμανικός Τύπος: Ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης – Συνέντευξη του Μπόρις Τζόνσον

Deutsche Welle
Γερμανικό Ειδησιογραφικό Πρακτορείο Deutsche Welle

Die Zeit

Η εβδομαδιαία εφημερίδα, σε πρωτοσέλιδό άρθρο, εστιάζει στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για προσωρινή επιστροφή στην παραγωγή ρεύματος από λιγνιτορυχεία, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον: «Ένα πράσινο ‘ταμπού’ κατέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ειδικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αγωνιζόταν με πάθος για την ενεργειακή μεταρρύθμιση, θέλει να ανοίξει πάλι τα λιγνιτορυχεία. Προσωρινά, έστω. Και μάλιστα κάνει αυτή την εξαγγελία τη στιγμή που καίγονται δάση έξω από το Βερολίνο, που η μισή Γερμανία στενάζει από τον καύσωνα, που και ο τελευταίος έχει καταλάβει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι εδώ». 

Stuttgarter Zeitung

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μία «χρονιά στερήσεων» και παρατηρεί: «Κάθε πολίτης και κάθε ιδιωτική επιχείρηση μπορεί από τώρα να εξοικονομήσει ενέργεια, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για έναν ομαλό χειμώνα. Καμία ιδέα δεν μπορεί να απαγορεύεται εκ των προτέρων για πολιτικούς λόγους. Αυτό ισχύει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη- που είναι επιβλαβής για το κλίμα- αντί του φυσικού αερίου, για την περαιτέρω χρήση πυρηνικών εργοστασίων σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή για την επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους».

Neue Osnabrücker Zeitung

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα παρατηρεί: «Όποιος ακούει προσεκτικά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αυτές τις ημέρες, θα έχει παρατηρήσει ότι προετοιμάζουν ψυχολογικά τους πολίτες για δύσκολους καιρούς. Είτε πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που κάπως αόριστα ακόμη κάνει λόγο για ‘στερήσεις’, είτε για τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που απροκάλυπτα μας λέει να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια. Το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη».

Süddeutsche Zeitung

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχωρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Απαντά σε ερωτήσεις για την Ουκρανία, τους G7, την οικονομία, τις σχέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη. Στο επίκαιρο  και επίμαχο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας ο Τζόνσον δεν δέχεται τον ισχυρισμό του Γερμανού δημοσιογράφου ότι η Μ.Βρετανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Προσπαθούμε να επιλύσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα», επισημαίνει. «Σε γενικές γραμμές το ζήτημα είναι τα εμπορικά σύνορα μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας, τα οποία επιχειρούμε να εξαλείψουμε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προκαλούνται επιβλαβείς συνέπειες στην ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ. Εάν διαβάσετε το νομοσχέδιο, θα αντιληφθείτε ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τόσο την ενιαία αγορά, όσο και το εμπόριο Βορρά-Νότου (στην Ιρλανδία)».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος της εφημερίδας εκτιμά ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η βρετανική οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες αντίστοιχου μεγέθους και θέτει το ερώτημα εάν τελικά το Brexit είχε έστω και ένα πλεονέκτημα για τη Μ.Βρετανία. Η απάντηση του Μπόρις Τζόνσον: «Ναι. Πέρσι είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών του G7. Και επειδή κατοχυρώσαμε μόνοι μας το εμβόλιο (για τον κορωνοϊό), είμαστε η πρώτη χώρα που κατάφερε να το διαθέσει στο ευρύ κοινό. Καταφέραμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα ηλιακά πάνελ, κάτι που ήταν αδύνατο πριν, όπως και στα είδη προσωπικής υγιεινής για τις γυναίκες. Μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία προσωπικών δεδομένων, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη δική μας αγροτική πολιτική, ενισχύοντας τους αγρότες με διαφορετικό τρόπο. Έχουμε συνάψει 70 συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών σε όλον τον κόσμο, κάποιες εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες. Και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις στις βρετανικές υποδομές, με τρόπο που δεν θα μπορούσαμε στο παρελθόν».

Die Welt

Αφιερωμένη στην Ελλάδα θα είναι η χειμερινή σεζόν στο Θέατρο της Ερφούρτης. Η πανέμορφη πρωτεύουσα του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας πρωτοτυπεί και υπεύθυνος είναι ο γενικός διευθυντής του θεάτρου Υβ Μονταβόν. Μιλώντας στην εφημερίδα ο Ελβετός σκηνοθέτης δηλώνει ότι αυτή η επιλογή «ανταποκρίνεται απολύτως στον πνεύμα της εποχής, στην οποία βρισκόμαστε. Με την ‘Ελληνική σεζόν’ και τα θεατρικά έργα της έχουμε τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε, να επανεξετάσουμε τα πράγματα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο αρχαίοι αμφορείς και ωραίες παραλίες, είναι μία χώρα με μακρά ιστορία».

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι με τις παραγωγές της νέας σεζόν, που ξεκινούν από το φθινόπωρο, το Θέατρο της Ερφούρτης «διατρέχει ολόκληρη την ελληνική ιστορία, από την όπερα του Ρίχαρντ Στράους ‘Ηλέκτρα’ και την ‘Ελένη’ του Νέστορ Τέιλορ μέχρι το μπαλέτο ‘Ζορμπάς’ του Μίκη Θεοδωράκη, την ‘Πολιορκία της Κορίνθου’ του Τζοακίνο Ροσίνι και την όπερα ‘Ορέστης’ του Φέλιξ Βάινγκαρτνερ. Τη σεζόν θα εγκαινιάσει στις αρχές Οκτωβρίου ο νέος γενικός μουσικός διευθυντής του Θεάτρου, Αλεξάντερ Πράιορ, με την ‘Ηλέκτρα’ του Ρίχαρντ Στράους». Σημειωτέον ότι ο 29χρονος Βρετανός Πράιορ, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα της γενιάς του, διαδέχεται στη θέση αυτή τον διεθνούς φήμης Έλληνα αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...