Γερμανικός Τύπος: Ανοίγουν τα σχολεία από Δευτέρα

Γερμανία, Βερολίνο
Φώτο Αρχείου / Γερμανία, Βερολίνο / Πηγή: Eurokinissi

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα, όπως και το σύνολο του τύπου στη Γερμανία, ασχολείται σήμερα με το άνοιγμα των σχολείων. Σε σχετικό άρθρο γράφει ότι το θέμα του ανοίγματος των σχολείων στα χαρτιά δείχνει πολύ εύκολο.  Θα χωριστούν οι τάξεις, μαθητές και μαθήτριες θα πλένουν τα χέρια τους, θα κάθονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο κι έτσι θα ξεκινήσουν τα μαθήματα από τη Δευτέρα. Το πρόβλημα είναι πώς θα υλοποιηθεί αυτό. Ποιος θα προσέχει ότι δυο φίλοι που έχουν να ιδωθούν καιρό δεν θα κάτσουν δίπλα στο λεωφορείο; Σε τι ωφελεί τα θρανία να είναι σε απόσταση και στο διάλειμμα να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο; Υπάρχουν αρκετοί καθηγητές για επιτήρηση; Ποιος θα αποφασίζει εάν τα μέτρα είναι επαρκή;

Και η εφημερίδα συνεχίζει ότι η χώρα κάνει ένα λάθος με τη χαλάρωση των μέτρων και οι πολιτικοί πρέπει να δώσουν περισσότερο χρόνο. Σε τι χρησιμεύει να ανοίξουν τα σχολεία όταν πάλι χρειαστεί να κλείσουν σύντομα και για μεγαλύτερο διάστημα από ότι μέχρι σήμερα; Έχει μεγαλύτερη σημασία να δοθεί προσοχή σε μαθητές με περιορισμένες δυνατότητες για να πάρουν δανεικούς φορητούς υπολογιστές και να έχουν τη δυνατότητα για βοηθητικό μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης. Η δικαιοσύνη στην παιδεία είναι πιο επιτακτική από μια δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Για το άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών έχει διαφορετική άποψη η εφημερίδα. Επισημαίνει ότι ίσως ανήκει στις διαστροφές αυτού του ιού Sars-CoV-19 να απαιτεί τα περισσότερα από αυτούς που κινδυνεύουν λιγότερο. Τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά και όμως πρέπει να περιοριστούν πολύ. Υπάρχει ο κίνδυνος τεράστιας κοινωνικής έκρηξης. Οι γονείς φωνάζουν ότι εδώ και εβδομάδες κρατούν τα παιδιά στο σπίτι φυλακισμένα. Οι γιατροί υπενθυμίζουν τους κινδύνους από το κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των σχολείων, όπως ψυχολογική επιβάρυνση, διαφορές στην εκμάθηση της σχολικής ύλης, αντιπαραθέσεις στην οικογένεια μέχρι και άσκηση βίας. Και όλα αυτά χωρίς αξιόπιστα στοιχεία ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα παιδιά.

Nordwest

Η εφημερίδα ασχολείται με το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα. Το σχετικό άρθρο αναφέρεται στο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid 19. Παρόλα αυτά θεωρεί ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένας πολύ σκληρός υπολογισμός. Σ’ αυτόν ελλοχεύουν οι κίνδυνοι μεταξύ άλλων για τουρίστες που προσελκύονται με ανέντιμο τρόπο.

Το άρθρο κάνει λόγο για «εξωραϊσμένη πραγματικότητα» και αναφέρει ότι οι αριθμοί έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Μέχρι τις 26 Απριλίου, ακριβώς 60 ημέρες μετά το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, είχαν διενεργηθεί 64.608 εργαστηριακά τεστ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 τεστ την ημέρα. Είναι γελοία χαμηλό. Ακόμη είναι άγνωστο πόσα τεστ έγιναν περισσότερες φορές σε έναν άνθρωπο. Η Ελλάδα στον τομέα του κορονοϊού δεν έχει δυνατότητες για τεστ. Ο Μητσοτάκης, ο Τσιόδρας και οι υπόλοιποι ενεργούν με το σκεπτικό «χωρίς τεστ δεν υπάρχουν και κρούσματα».

Το άρθρο ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τις χώρες που κάνουν πολλά τεστ και επισημαίνει πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται η προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει την Ελλάδα σαν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για ξένους τουρίστες, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δεν παύει να διαλαλεί πως η Ελλάδα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης στη φετινή τουριστική χρονιά.

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό όσο η Ελλάδα. Εάν δεν έρχονταν οι τουρίστες, οι οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφικές. Μόλις η Ελλάδα είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό για την Ελλάδα, τη βασίλισσα του χρέους στην Ευρώπη, είναι ένα σκληρό χτύπημα. Με τον ελληνικό μύθο για θριάμβους ενάντια στον κορονοϊό θέλουν τώρα οι εξυπνάκηδες στην Αθήνα να σώσουν προφανώς ό,τι ακόμα σώζεται. Εάν κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο απέναντι στους τουρίστες, λίγο φαίνεται να τους νοιάζει.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...