Γερμανικός Τύπος: Αποκλειστικές συνεντεύξεις με δύο κορυφαίους γερμανούς πολιτικούς – Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Γερμανία
Πηγή : Eurokinissi

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν «λαϊκές εξεγέρσεις» στη Γερμανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης τους ερχόμενους μήνες. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η Γερμανία είναι ισχυρή και η δημοκρατία στη χώρα σταθερή, ενώ τονίζει ότι «αν μείνουμε ενωμένοι ως χώρα και ως έθνος θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα». Επιπλέον, ο Όλαφ Σολτς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου υπερασπίστηκε την έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου, καθώς «με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι το οικονομικό βάρος κατανέμεται σε όλους και δεν επιβαρύνει μόνο τους πελάτες των εταιρειών που έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ρωσικό όμιλο Gazprom».

Süddeutsche Zeitung

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του δανεισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: «Αν κριθεί αναγκαίο και εφόσον το Σύνταγμα το επιτρέπει, τότε επιφυλάσσομαι για αυτό το τελευταίο μέσο», δήλωσε ο πολιτικός των Φιλελευθέρων σε συνέντευξή στην εφημερίδα σχετικά με το ενδεχόμενο να αναστείλει το χειρόφρενο του χρέους για μια ακόμη φορά, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τη στάση του απέναντι στο πρώτο προσχέδιό του για τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας μετά την εκλογή του.   Ωστόσο, «μονάχα εφόσον αυτό είναι όντως αναπόφευκτο», συμπληρώνει στη συνέντευξη. Αναφορικά με τις συζητήσεις που ξεκίνησαν για τον προϋπολογισμό, ο Λίντνερ θεωρεί ότι ο συνασπισμός πρέπει να βρει τη δύναμη «να δημιουργήσει χώρο για τις δημοσιονομικές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν εν μέσω της κρίσης».

Neue Zürcher Zeitung

Οι απειλές και οι δηλώσεις Ερντογάν απασχόλησαν ιδιαίτερα τις γερμανικές εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες – ωστόσο δεν έμειναν ασχολίαστες και από τον ελβετικό Τύπο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα σχολιάζει πως «ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του έφερε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα νέο σημείο ναδίρ». Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στα ελληνοτουρκικά με φόντο την Βορειοατλαντική Συμμαχία: «Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοι στρατιωτικά εδώ και ακριβώς 70 χρόνια. Ωστόσο, από την ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το 1952, ελάχιστες φορές συμπεριφέρθηκαν ως τέτοιοι. Και το δραματικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ελάχιστα άλλαξε τα δεδομένα: Η σχέση Άγκυρας-Αθήνας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί εδώ και πολύ καιρό».

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης, ο συντάκτης της ΝΖΖ σχολιάζει ότι «για την αποξένωση ανάμεσα σε Τουρκία και Δύση ευθύνεται πρωτίστως ο Ερντογάν. Η ελπίδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατηγική σημασία της Τουρκίας θα έφερναν αλλαγές εξανεμίστηκε μετά την διαμάχη που προέκυψε αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, η Τουρκία θα συνεχίσει να θεωρείται ως ένας παράγοντας που προκαλεί ανασφάλεια στη δυτική συμμαχία. Μάλιστα, πρόκειται για μία κατάσταση από την οποία η Ελλάδα έχει επωφεληθεί εδώ και πολύ καιρό. Ήδη υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα εξελίχθηκε για την Ουάσιγκτον στον εκλεκτό εταίρο σε θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Τουρκίας», παρατηρεί το δημοσίευμα.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...