Γερμανικός Τύπος: Απρόβλεπτος νατοϊκός εταίρος ο Τούρκος πρόεδρος

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Θα δώσει ο Τούρκος πρόεδρος το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Ενόψει της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά στη Μαδρίτη τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, πρώτες συναντήσεις σε αυτό το επίπεδο από τότε που μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών. “Υπό κανονικές συνθήκες” επισημαίνει η εφημερίδα, “(τέτοιες συναντήσεις) θα έδειχναν ότι επίκειται κάποια λύση, δεδομένου ότι οι διπλωμάτες εδώ και μέρες κάνουν λόγο για καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και αναφέρονται στον άτυπο στόχο επίτευξης συμφωνίας πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Αλλά χθες ακούστηκε επίσης ότι ο Ερντογάν είναι Ερντογάν, δηλαδή απρόβλεπτος, και ότι κανείς δεν ξέρει τί σκέφτεται όντως. Ο Στόλτενμπεργκ, που ενεργεί ως διαμεσολαβητής, εκφράστηκε χθες ως συνήθως με επιφύλαξη, λέγοντας ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις, αλλά διαβεβαιώσεις ότι ‘εργαζόμαστε ενεργά για να διασφαλίσουμε την πρόοδο'”.

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης την υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι “η σύνοδος θα έχει μετασχηματιστικό χαρακτήρα και ότι η συμμαχία πρέπει να ανανεωθεί”. Ως ένδειξη ενότητας θα γίνει ένα διατλαντικό δείπνο. Εκτός από τις χώρες του ΝΑΤΟ θα έρθουν και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από εκείνες τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ: Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρος, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Έτσι θα πέσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στον Τούρκο Πρόεδρο. Το κυπριακό έχει αποτρέψει μια ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τώρα η Τουρκία βάζει εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, επειδή οι Σκανδιναβοί δήθεν στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις”. 

Märkische Oderzeitung

Ο γερμανικός τύπος στέκεται ιδιαίτερα και στην ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ για σημαντική ενίσχυση της Δύναμης Ταχείας Δράσης NRF του ΝΑΤΟ προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές. Ενδεικτικά τα όσα επισημαίνει η εφημερίδα. „Το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει 300.000 στρατιώτες σε όλην την Ευρώπη σε αυξημένη επιφυλακή, για να δώσει το σύνθημα ότι είναι έτοιμη να αμυνθεί απέναντι σε μια επιθετική Ρωσία. Προφανώς το Κρεμλίνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες ασκούσε πολιτική χρησιμοποιώντας ισχύ, άρα πρέπει και να αντιμετωπιστεί με ισχύ. Διαπραγματεύσεις με έναν τόσο αδίστακτο πολεμοκάπηλο, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος, για μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο από θέση ισχύος. Ναι, η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πώς να αμύνεται. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει η δυσάρεστη αίσθηση ότι έχουμε μπει εντελώς στο παιχνίδι του Πούτιν”.

Spiegel

Νέες αποκαλύψεις για pushbacks στον Έβρο, αυτή τη φορά όμως με την ενεργό βοήθεια συλληφθέντων προσφύγων, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας μέσω του περιοδικού και αναπαράγονται από άλλες ιστοσελίδες. Πρόκειται για την περίπτωση ενός Σύρου, ονόματι Μπάσελ Μ., ο οποίος συνελήφθη από Έλληνα αστυνομικό και επειδή μιλούσε αγγλικά κατηγορήθηκε ότι ήταν αρχηγός συμμορίας διακινητών. Μάλιστα για να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο Έλληνας αστυνομικός τού έκανε την ασυνήθιστη πρόταση να συνεργαστεί με την ελληνική αστυνομία και να βοηθήσει μεθοριοφύλακες στην πόλη Τυχερό Έβρου για να φέρουν πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη διαγραφή των κατηγοριών για λαθρεμπόριο προσφύγων και άδεια παραμονής πάνω από 30 ημέρες.

“Όπως φαίνεται, ο Σύρος δεν είναι ο μόνος πρόσφυγας που στρατολογήθηκε με αυτόν τον τρόπο από Έλληνες υπαλλήλους” γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό. “Σύμφωνα με κοινή έρευνα του Spiegel, της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας «Lighthouse Reports», της εκπομπής του ARD «Report München» και των εφημερίδων «Le Monde» και «Guardian», η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τους μετανάστες ως μπράβους σε παράνομες απωθήσεις. Οι φήμες για αυτή την πρακτική κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Εκατοντάδες θύματα παράνομων επαναπροωθήσεων έχουν αναφέρει ότι μεταφέρθηκαν πίσω από μετανάστες που μιλούσαν αραβικά ή φαρσί. Μετά από έρευνες μηνών, η ομάδα των δημοσιογράφων, με τη βοήθεια της ΜΚΟ Consolidated Rescue Group, μπόρεσε να μιλήσει με έξι από αυτούς τους άνδρες για πρώτη φορά. Ομολόγησαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τη βία. Τα λεγόμενά τους επαληθεύτηκαν με τη βοήθεια φωτογραφιών, δορυφορικών εικόνων και επίσημων ελληνικών εγγράφων”.

Οι 8 αρθρογράφοι του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι κάτοικοι ελληνικών χωριών κοντά στα σύνορα είπαν ότι πρόκειται για “κοινό μυστικό” στην περιοχή οι επαναπροωθήσεις να γίνονται από πρόσφυγες για λογαριασμό της αστυνομίας. “Αγρότες και ψαράδες, στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος στην απαγορευμένη περιοχή στον Έβρο, έχουν επανειλημμένα παρατηρήσει τη δραστηριότητα των προσφύγων. Μετανάστες σε αυτό το τμήμα του Έβρου δεν βλέπει κανείς εκτός από αυτούς που εργάζονται για την αστυνομία, λέει κάτοικος της περιοχής. Τρεις Έλληνες αστυνομικοί που γνωρίζουν τα γεγονότα επιβεβαίωσαν επίσης την πρακτική μιλώντας με το Spiegel και τους συνεργάτες του. Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία άφησαν αναπάντητες σχετικές επίσημες ερωτήσεις” επισημαίνεται στο άρθρο.

Süd-Wet Presse

Ανησυχητικά στοιχεία στην ετήσια Έκθεση των ΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC) με έδρα τη Βιέννη. Στην ΕΕ η αύξηση του αριθμού εκείνων που κάνουν χρήση μαριχουάνας προκαλεί αντίστοιχη αύξηση κατά 30% των φαρμακευτικών θεραπειών και πίεση στις υγειονομικές υπηρεσίες περίθαλψης. “Τώρα μπορεί κανείς να πει ότι η σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση (στη Γερμανία) πρέπει να περιοριστεί μόνο σε ενήλικες” σχολιάζει η εφημερίδα. „Αλλά όποιος πιστεύει ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τους νέους είναι απλώς αφελής. Οι χρόνοι αναμονής για να κλείσει κανείς ραντεβού με ψυχίατρο ή ψυχολόγο είναι σήμερα μεγάλοι. Εάν η επόμενη ακρόαση (φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή) είναι σοβαρή, τότε η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να σκεφτεί ξανά τη νομιμοποίηση. Είναι όμως ένα πρότζεκτ της νέας κυβέρνησης που βρίσκεται εν εξελίξει όσο κόστος κι αν έχει”.

tageszeitung

Για την αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου η Γερμανία αποτελεί αρνητικό παράδειγμα, γιατί από το 2013 η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί κατά 50% και κατά συνέπεια και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για τη θεραπεία. “Ανάμεσα στο 2000 και 2018, οκταπλασιάστηκαν” αναφέρεται χαρακτηριστικά. “Οι θεραπείες για ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την κάνναβη έχουν υπερτετραπλασιαστεί. Στη Γερμανία, ο αριθμός των εξαρτημένων από το αλκοόλ – παρά την πτωτική τάση – συνεχίζει να υπερβαίνει σημαντικά τον αριθμό των εθισμένων στην κάνναβη. Προς το παρόν περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται εξαρτημένοι από το αλκοόλ, σε αντίθεση με ‚μόνο΄ 300.000 εθισμένους στην κάνναβη. Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τις συγκρίσεις με το αλκοόλ ή τον καπνό” σημειώνει ο αρθρογράφος της.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...