Γερμανικός Τύπος: Χαράς ευαγγέλια από την προοπτική ανοίγματος στη Γερμανία μετά από δύο χρόνια πανδημίας – Επανεμφάνιση Μέρκελ

Γερμανία, Βερολίνο
Φώτο Αρχείου / Γερμανία, Βερολίνο – Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Süddeustche Zeitung 

Μόνο και μόνο ο τίτλος στο πρωτοσέλιδό δίνει το μέγεθος της σημασίας της είδησης. «Ο καγκελάριος διαθέτει πολιτική εμπειρία, ξέρει τι θέλει το κόμμα των Φιλελευθέρων, οι Πράσινοι και το δικό του κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Έχει σταθμίσει τις επιστημονικές απόψεις και τη λαχτάρα των ανθρώπων. Όταν ο καγκελάριος ανακοινώνει στη Βουλή τις πρώτες αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων, προσλαμβάνεται ως ένα πολυαναμενόμενο μήνυμα από την καγκελαρία. Ξεκινάμε και πάλι, τα πράγματα χαλαρώνουν» επισημαίνει σε θριαμβευτικό τόνο η εφημερίδα.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο «σκιάζει» μεγάλη φωτογραφία του βλοσυρού Ρώσου προέδρου με τον τίτλο «το αίνιγμα Πούτιν». Στις εσωτερικές σελίδες παρουσιάζεται αναλυτικό πορτρέτο του ηγέτη, που επί 22 χρόνια κυβερνά σε διαφορετικές υψηλόβαθμες θέσεις τη χώρα του. Για αυτόν μιλούν φίλοι και εχθροί, σύμμαχοι και συνοδοιπόροι. Κι ένας πρώην καγκελάριος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που έχει προκαλέσει τεράστια οργή στους δικούς του Σοσιαλδημοκράτες συνοδοιπόρους, με τα λεγόμενά του για το ουκρανικό και τα καμώματά του ως λομπίστας της ρωσικής Gazprom. Σε αυτόν θα επανέλθουμε.


Stuttgarter Nachrichten

Πώς όμως βλέπουν περιφερειακές γερμανικές εφημερίδες τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες Σολτς; Ο αρθρογράφος της εφημερίδας φαίνεται προς στιγμή σαν να θέλει να προστατεύσει τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ από τυχόν επικρίσεις. «Δεν πρόκειται για διορθωτική κίνηση, αφού και ο Λάουτερμπαχ προανήγγειλε χαλάρωση ´πολύ πριν το Πάσχα´. Αλλά στην πολιτική σημασία δεν έχει μόνο το περιεχόμενο, αλλά οι χειρονομίες και τα σημάδια. Από αυτήν την άποψη είναι καλό όταν ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτοπροσώπως δίνει το μήνυμα ότι τα χειρότερα σύντομα θα μπορούσαν να περάσουν. Αλλά ακόμη τίποτα δεν έχει περάσει. Γι αυτό, το πρώτο βήμα ανοίγματος θα πρέπει να είναι μικρό, και αυτό είναι σωστό».


Fuldaer Zeitung 

Ο σχολιαστής της εφημερίδας αντίθετα πνέει μένεα εναντίον του Λάουτερμπαχ και του δείχνει εμμέσως τον δρόμο της εξόδου. «Αντί να αναπτύξει στρατηγική χαλάρωσης, αντί να σκορπίσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία και να δώσει προοπτική στους ανθρώπους μετά από δύο δύσκολα χρόνια, ο Λάουτερμπαχ διαγράφει σενάρια φρίκης…  Ήδη έχουν γίνει απολύσεις και παραιτήσεις για λιγότερο σοβαρές αποφάσεις. Το εμπόριο, η γαστρονομία και ο πολιτισμός συνεχίζουν να υποφέρουν, τα κέντρα των πόλεων έχουν ερημώσει. Αλλά υπάρχει ελπίδα. Ο ίδιος ο καγκελάριος που τις τελευταίες εβδομάδες δεν τράβηξε την προσοχή με δείγματα αποφασιστικότητας, υποσχέθηκε βήματα ανοίγματος. Την ερχόμενη Τετάρτη, στη συνάντηση με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς, θα φανεί πόσο σοβαρός είναι και πόσο μεγάλο είναι το γόητρό του απέναντι στους πρωθυπουργούς, που τελικά αυτοί θα κληθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα χαλάρωσης στα κρατίδιά τους».


Der Spiegel

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν έχει μόνο την πανδημία και το ουκρανικό στο κεφάλι του, αλλά και ένα άλλο «βαρίδι» που ακούει στο όνομα Γκέρχαρτ Σρέντερ. Ο πρώην καγκελάριος των πούρων και των χειροποίητων κουστουμιών Μπριόνι ανακατεύεται εκεί που δεν τον σπέρνουν κάνοντας δηλώσεις υπέρ των ρωσικών συμφερόντων. Το περιοδικό, στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα, αφιερώνει πολυσέλιδο άρθρο με τον τίτλο «Ατζέντα  2022». Για τους γνώστες της γερμανικής πολιτικής ο νους πηγαίνει αμέσως στην Ατζέντα 2010, τη δέσμη εργασιακών μεταρρυθμίσεων και φορολογικών αλλαγών, που κατάφεραν να κρατήσουν τη Γερμανία οικονομικά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Τώρα όμως πρόκειται για την εικόνα που προβάλλει ο Σρέντερ στο ουκρανικό και που κάνει πολλούς συντρόφους του να ντρέπονται και να λυπούνται. Γράφει το Spiegel:

«Η συμπεριφορά του Σρέντερ ίσως να φαίνεται εντελώς απερίσκεπτη, αλλά δεν είναι ανεξήγητη. Ο Σρέντερ μεγάλωσε με τη μητέρα του σε μέτριες οικονομικές συνθήκες, τα χρήματα έφταναν μόνο για τη καθημερινή ζωή…. Όταν έκανε καριέρα στην πολιτική, τα σύμβολα μιας καλύτερης κοινωνίας τού ήταν πιο σημαντικά από ότι σε άλλους στο κόμμα… Έμαθε τένις, μετά γκολφ, κατέκτησε ένα κόσμο, που του αρνήθηκαν, όταν ήταν μικρός. Αλλά ποτέ δεν χόρτασε. Ακόμη κι όταν έγινε καγκελάριος και το όνομά του αποτυπώθηκε στο βιβλίο της ιστορίας, του έμεινε η τάση να θέλει να αποδεικνύει τι είναι».


Tagesschau.de 

Ο σχολιαστής της διαδικτυακής σελίδας διαχωρίζει τον Σρέντερ από τους πρώην καγκελάριους και την Άγκελα Μέρκελ, «που έχουν ηγετική φυσιογνωμία και βρίσκονται στη σύνταξη», ενώ ο άλλος «όντας στη σύνταξη έχασε την ευπρέπειά του». Αποκαλεί τον Σρέντερ «τσιράκι του Πούτιν», χαρακτηρισμός του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, με κλίση στα χρήματα. «Ακόμη και οι πρώην καγκελάριοι έχουν δικαίωμα στη βλακεία και σε δικές τους απόψεις. Αλλά έχουν και το ηθικό καθήκον να μην βλάπτουν ηθελημένα τον καγκελάριο και τη χώρα τους, αλλά ο Σρέντερ ελάχιστα ενδιαφέρεται γι αυτές τις αξίες». 


NTV

Και μια και ο λόγος για καγκελάριους η τέως καγκελάριους, η Άγκελα Μέρκελ επανακάμπτει στο προσκήνιο και θα είναι παρούσα αύριο, Κυριακή, ως μέλος της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης που θα επανεκλέξει τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόεδρο της Γερμανίας.  «Η Μέρκελ αποσύρθηκε από τη δημοσιότητα από τότε που παρέδωσε τα ηνία στον διάδοχό της» παρατηρεί το ενημερωτικό δίκτυο. «Πληροφορίες από το περιβάλλον της έλεγαν ότι ήθελε να κρατήσει χαμηλό προφίλ για έξι μήνες. Αλλά μέχρι τη δημόσια εμφάνισή της την Κυριακή δεν έχουν περάσει έξι μήνες….Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει σε ποιο όνομα θα βάλει σταυρό το απόγευμα της Κυριακής. Η Μέρκελ έστειλε το μήνυμα ότι όποιον κι αν είναι προτείνει ως υποψήφιο το κόμμα της, η ίδια θα ψηφίσει τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ».

Πληροφορίες από: DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...