Γερμανικός Τύπος: Εκτενή δημοσιεύματα στην τραγωδία των Τεμπών και τα αίτιά της

Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Süddeutsche Zeitung

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται εκτενώς στο προβληματικό ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο μετά την τραγωδία στα Τέμπη που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 43 επιβατών και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη. «Γιατί βρίσκονταν και τα δύο τρένα σε μετωπική πορεία στις ίδιες ράγες;», διερωτάται η εφημερίδα. «Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο σταθμάρχης έδωσε εντολή αλλαγής κατεύθυνσης στις ράγες, ωστόσο το σύστημα δεν την εκτέλεσε. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, εξήγησε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που υποτίθεται ότι προειδοποιεί τους μηχανοδηγούς για τα ερχόμενα τρένα στη γραμμή δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. “Τίποτα δεν λειτουργεί, όλα γίνονται χειροκίνητα”, είπε, για ολόκληρη τη διαδρομή μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σε συνολικά 15 σταθμούς, ο εκάστοτε σταθμάρχης έπρεπε να δώσει το πράσινο φως στο τρένο με το χέρι για να συνεχίσει το ταξίδι του. Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί έλεγχοι και γι’ αυτό ευθύνονται οι αρχές: “Διαμαρτυρόμαστε συνεχώς γι’ αυτό”, δήλωσε ο Γενιδούνιας, επικεφαλής του συλλόγου».

tageszeitung

«Οι σταθμάρχες μεταδίδουν τις οδηγίες μέσω ασυρμάτου στους μηχανοδηγούς, οι οποίοι ταξιδεύουν σχεδόν στα τυφλά: δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης και παρακολούθησης ούτε φανάρια που θα μπορούσαν να ανάψουν κόκκινα σε περίπτωση κινδύνου», εξηγεί η εφημερίδα. «Το σιδηροδρομικό ατύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών ήταν μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή. Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη επιβάλει πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για ανεπαρκή ασφάλεια στις αμαξοστοιχίες, ενώ τον Απρίλιο του 2022 ένας εμπειρογνώμονας προειδοποιούσε σε επιστολή του για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Όμως, όλες οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό», σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Από την πώληση της Hellenic Trains στους ιταλικούς κρατικούς σιδηροδρόμους το 2017, τα προβλήματα δεν έχουν μειωθεί, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα των απαράδεκτα κακών τρένων Pendolino, από τους Ελβετικούς Ομοσπονδιακούς Σιδηροδρόμους SBB. Τρένα αυτού του τύπου συνέδεαν κυρίως την Ελβετία με την Ιταλία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά, προτού η SBB στείλει τη συντριπτική πλειοψηφία των Pendolinos για παλιοσίδερα. Το αφεντικό της SBB είχε μιλήσει τότε για μια “φρίκη” που έφτασε στο τέλος της. Όταν οι ιταλικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι έστειλαν πέντε εναπομείναντα Pendolinos στην Ελλάδα, ο πρώην επικεφαλής της SBB δήλωσε πως “το μόνο που μπορώ να πω για τα Pendolinos είναι: καλή τύχη”». Η εφημερίδα καταλήγει τέλος πως «η Hellenic Trains διαφημίζει ότι μπορεί κανείς να ταξιδέψει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από τέσσερις ώρες με τα γρήγορα τρένα τους. Μετά την τραγωδία των Τεμπών, για τους Έλληνες αυτό μοιάζει με κοροϊδία».

Zeit

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι εκλογές πρόκειται να λάβουν χώρα στις 14 Μαΐου, βάζοντας έτσι τέλος στις εικασίες πως λόγω του πρόσφατου σεισμού επρόκειτο να αναβληθούν. Στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα γράφει: «Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν μια ανάμεικτη εικόνα για το εάν ο Ερντογάν πρόκειται να χάσει ψήφους εξαιτίας της καταστροφής από τον σεισμό. Επί του παρόντος, στις περισσότερες από τις επαρχίες που επλήγησαν κυριαρχεί το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Ο Γκίντερ Ζόιφερτ, επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών στο Βερολίνο, λέει ότι ο σεισμός κλόνισε ολόκληρο το “σύστημα Ερντογάν”. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν άλλον για τις αποτυχίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να επιμείνει στην προγενέστερη ημερομηνία εκλογών. Όσο περισσότερο αναβάλλονται οι εκλογές, τόσο περισσότερο θα γίνονται εμφανή τα λάθη και τα οικονομικά προβλήματα. Ο Ερντογάν θα κάνει εκστρατεία με το επιχείρημα πως μόνο η κυβέρνησή του μπορεί να φέρει εις πέρας την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών. Η τακτική είναι να υποσχεθεί τον ουρανό με τα άστρα και να κερδίσει τις εκλογές».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η εφημερίδα συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση. «Μετά τον σεισμό, η υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το ΑΚΡ έχει μειωθεί. Οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο Ερντογάν με την υπόσχεσή του ότι σε δώδεκα μήνες όλοι θα έχουν και πάλι μόνιμο σπίτι δεν μπορούν να εκπληρωθούν. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα μπορέσει να συνεχίσει για πολύ ακόμη τη σταθεροποιητική στήριξη της τουρκικής λίρας. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν βλέπει τώρα την ευκαιρία του στο να προσανατολίσει ολόκληρο το κράτος προς την ανασυγκρότηση και να βάλει τα θεμέλια ώστε να λάβει αυτός τα εύσημα. Ωστόσο, είναι περισσότερο από αμφίβολο το εάν καταφέρει να ανατρέψει την πεποίθηση για την άθλια διαχείριση της κρίσης μετά τον σεισμό», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...