Γερμανικός τύπος: Ελληνοτουρκική ένταση στον Έβρο και ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex

FRONTEX Έβρος

Spiegel

To περιοδικό στη διαδικτυακή του σελίδα αναφέρεται στην ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σημειώνοντας ότι πέφτουν πυροβολισμοί και πως τώρα οι Ευρωπαίοι ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας. Το άρθρο σημειώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ. Συμπεριφέρονται όμως όλο και περισσότερο σαν εχθροί. Και οι δυο χώρες είναι εξοπλισμένες στρατιωτικά στα σύνορα. Όταν στο τέλος Μαρτίου ένας Γερμανός αστυνομικός μαζί με έναν Έλληνα έκαναν περιπολία στον Έβρο, ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε. Τότε το Spiegel δημοσιοποίησε το γεγονός. Σε εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, η οποία συντονίζει την αποστολή, αναφέρεται ότι ο Γερμανός αστυνομικός μετά τον πυροβολισμό πήγε να καλυφθεί και ανακάλυψε έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος στόχευε με το όπλο του τους συνοριοφύλακες. Επιπλέον έκανε μια άσεμνη χειρονομία στην ελληνογερμανική περίπολο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το συμβάν στην Τουρκία. Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών άσκησε κριτική για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Τούρκο πρέσβη και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το δημοσίευμα συνεχίζει επισημαίνοντας ότι σε απάντηση της κυβέρνησης μετά από ερώτηση της πολιτικού των Πρασίνων Ιρένε Μιχάλιτς για το συμβάν στον Έβρο αναφέρεται: «Δεν είναι διακριβωμένο ότι ο πυροβολισμός εναντίον των δυνάμεων της Frontex ήταν εσκεμμένος». Παρόλα αυτά το Βερολίνο «εξέφρασε την ανησυχία του στην Τουρκία για το συμβάν». Η Μιχάλιτς θα ήθελε πιο οξείς τόνους από την κυβέρνηση: «Θα πρέπει να γίνει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και ότι θα πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα». Η Frontex προχώρησε στην ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. Ζητήθηκε στο μεταξύ από τις δυνάμεις ασφαλείας της Frontex να φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα, αναφέρουν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα στο Spiegel.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών αρχών άλλα τέσσερα παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στον Έβρο. Η Frontex θέλει να συνεχίσει την αποστολή της τουλάχιστον μέχρι τις 6 Ιουνίου. Στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Handelsblatt

H οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κορονοϊού στις εξοχικές κατοικίες εκτιμώντας πως μακροπρόθεσμα οι τιμές τους θα μπορούσαν να ανέβουν, μια και οι ξένοι αναζητούν περιοχές όπου η κατάσταση εξελίσσεται καλά.  Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Καθημερινής και της διαδικτυακής σελίδας Spitogatos.gr σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 19,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η ζήτηση από τη Γερμανία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι από τότε που ανέκαμψε η Ελλάδα από την δεκάχρονη οικονομική κρίση της, ρέει άφθονο ξένο κεφάλαιο στις εξοχικές κατοικίες. Η στιγμή είναι η κατάλληλη, σύμφωνα με τον Ντιρκ Ράινχαρντ από το δικηγορικό γραφείο MStR-Law, το οποίο συμβουλεύει Γερμανούς αγοραστές ακινήτων. Επειδή οι αγοραστές δεν μπορούν να κινηθούν και έχει μειωθεί η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως Airbnb, οι τιμές έχουν συμπιεστεί.

Η εφημερίδα καταλήγει τονίζοντας πως οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα είναι περιζήτητες και ως επένδυση. Ωστόσο οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προκαλούν ανασφάλεια. Ζητά μείωση των ενοικίων κατά 40% για όσους επλήγησαν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κάτι που η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως μια μεγάλη παρέμβαση στην ελευθερία σύναψης συμβολαίων.

General Anzeiger

Η εφημερίδα της Βόννης διατυπώνει τις ανησυχίες της για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Σημειώνει πως τον Ιούνιο θα ανοίξουν και πάλι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με 20 παιδιά. Η ιχνηλάτηση του ιού θα είναι πολύ δύσκολη κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η διατήρηση της απόστασης πρακτικά αδύνατη. Μάσκες προβλέπονται κυρίως για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την καθαριότητα ή έχουν άλλες αρμοδιότητες. Τακτικά τεστ δεν θα γίνονται. Σύμφωνοι, τα κρούσματα είναι τώρα μειωμένα. Η πρώτη φάση της πανδημίας δείχνει όμως πόσο εύκολα αυτό μπορεί να αλλάξει. Κρούει τον κώδωνα προβλέποντας ότι ο κίνδυνος μόλυνσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα αυξηθεί αφού δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι τα παιδιά μολύνονται λιγότερο.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...