Γερμανικός Τύπος: Ενδοκυβερνητικές κόντρες στο Βερολίνο, με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2025

DER SPIEGEL

«Τρεις εναντίον του Λίντνερ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στο περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για περικοπές στον προϋπολογισμό του 2025 συναντούν σθεναρή αντίσταση στο υπουργικό συμβούλιο. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι «η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), η υπουργός Εσωτερικών Νάνσυ Φέζερ και η υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Σβένια Σούλτσε (και οι δύο SPD) δεν συμφωνούν με τις περικοπές που απαιτεί από εκείνες ο Λίντνερ, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό».

«Η πιο έντονη αντιπαράθεση περιμένει την υπουργό Εξωτερικών Μπέρμποκ» γράφει το γερμανικό περιοδικό. «Ο Λίντνερ απαιτεί να μειωθεί ο προϋπολογισμός της σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, στα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν η Μπέρμποκ τηρούσε τις οδηγίες του υπουργού Οικονομικών η ανθρωπιστική βοήθεια, όπως αυτή που καταβάλλουν αυτόν τον καιρό οι Γερμανοί στη Γάζα, θα έπρεπε να περικοπεί περίπου κατά το ήμισυ».

Kölner Stadt-Anzeiger

Κριτική στον υπουργό Οικονομικών από την εφημερίδα της Κολωνίας: «Ο πόλεμος στην Ευρώπη, με τη Ρωσία ως επιτιθέμενη, ξεπερνά όλες τις κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Κι όμως, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πανικοβάλλεται στη σκέψη και μόνο να χαλαρώσει το φρένο του χρέους.Τόσο βαθύ ήταν το σοκ που του προκάλεσε η σκληρή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που δεν θέλει ούτε να διαβάσει την αιτιολόγησή της. Η οποία δεν λέει ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται ποτέ πια να αναστείλει το χρεόφρενο, αλλά λέει ότι θα πρέπει να τεκμηριώσει καλύτερα την αναγκαιότητά του, επικαλούμενη μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

H εφημερίδα αναφέρει: «Οι άνθρωποι του Λίντνερ θα πρέπει να καταγράψουν για κάθε υπουργείο, τις διαφορές ανάμεσα στο ιδεατό και το εφικτό. Στη συνέχεια ο υπουργός πρέπει να προσπαθήσει να πείσει τους συναδέλφους του υπουργούς, να αποδεχθούν την πραγματικότητα. Μάλλον απίθανο είναι να επιτύχει, αυτό που δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα». Πάντως η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «ο Λίντνερ εκπροσωπεί τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, αλλά έχει έντονη αγωνιστική διάθεση. Με σιδερένια πυγμή υπερασπίζεται δύο βασικές αρχές. Πρώτον: Καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να δικαιολογεί αναστολή του ‘χρεόφρενου’. Δεύτερον: Καμία αύξηση φόρων».

Τελικά οφείλει ο υπουργός Οικονομικών να υποχωρήσει ή όχι στην κριτική που δέχεται; Εύσημα στον Κρίστιαν Λίντνερ από την FAZ σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας: «Αντί να προχωρήσουν σε περικοπές, οι υπουργοί Μπέρμποκ και Σούλτσε ζητούν περισσότερα χρήματα. Ο Λίντνερ δεν πρέπει πλέον να ανέχεται την αιώνια αντιπαράθεση και τους τακτικούς ελιγμούς. Κι αν χρειαστεί, ας τερματίσει πρόωρα το πείραμα της τρικομματικής κυβέρνησης».

Tageszeitung (taz)

Διαμετρικά αντίθετη άποψη από την εφημερίδα του Βερολίνου: «Ως υπουργός Οικονομικών ο Λίντνερ πρέπει να συντάξει πάση θυσία έναν προϋπολογισμό, στον οποίο λείπουν σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) πρέπει να εξυγιάνει ένα κόμμα, στο οποίο εδώ και μήνες λείπουν οι απαραίτητες ποσοστιαίες μονάδες για την είσοδο στα τοπικά Κοινοβούλια. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι για τον Λίντνερ η δεύτερη δουλειά του έχει προτεραιότητα απέναντι στην πρώτη. Πρεσβεύει μία αμιγώς φιλελεύθερη πολιτική με μείωση φόρων, περικοπές κοινωνικών δαπανών και εγκατάλειψη της προστασίας του περιβάλλοντος στον βωμό της αγοράς. Συμβιβασμοί δεν προβλέπονται για τον προϋπολογισμό. Αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει τους επόμενους μήνες τον κυβερνητικό συνασπισμό στα όρια της αντοχής του. Ή και πέρα από αυτά».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...