Γερμανικός Τύπος: Επικείμενη η παραίτηση της υπουργού Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ – Θετικά σχόλια για τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας

Bild

Θα παραιτηθεί τελικά η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ; Την είδηση δημοσιεύει πρώτη η εφημερίδα, η οποία μάλιστα σχολιάζει την επικείμενη παραίτηση: «Δεν συμβαίνει συχνά να συνειδητοποιεί μόνος του ένας πολιτικός- και ιδιαίτερα ένας υπουργός- ότι η παραίτησή του είναι αναπόφευκτη. Αντιθέτως, η Λάμπρεχτ αντελήφθη ότι το υπουργείο Άμυνας, με το οποίο ποτέ δεν εξοικειώθηκε, χρειάζεται μία νέα αρχή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βάζει σε δεύτερη μοίρα τις φιλοδοξίες της και προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στη Γερμανία». Όσο για τη διαδοχή της Λάμπρεχτ, η Bild προειδοποιεί ότι «ο καγκελάριος Σολτς δεν επιτρέπεται να κάνει το ίδιο λάθος, όπως με τη Λάμπρεχτ. Ήταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης πολύ απλά δεν γνωρίζει τα στρατιωτικά ζητήματα».

Spiegel Online

Αλλά και το περιοδικό στη διαδικτυακή του έκδοση, υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες του» η υπουργός Άμυνας σύντομα θα υποβάλει την παραίτησή της. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι «μετά τον εντελώς ατυχή χαιρετισμό της για το νέο έτος, η Λάμπρεχτ μίλησε επανειλλημένα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Συμφωνήθηκε μάλιστα να ανακοινώσει η ίδια την παραίτησή της τη Δευτέρα. Ενδεχομένως μέχρι τότε ο Σολτς να έχει βρει τον ή τη διάδοχό της».

Süddeutsche Zeitung

H εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, υποστηρίζει ότι «το περιβάλλον της υπουργού» επιβεβαιώνει τα σενάρια περί παραίτησης και επισημαίνει: «Πιθανή διάδοχος στο υπουργείο θεωρείται, εδώ και εβδομάδες, η εντεταλμένη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις ένοπλες δυνάμεις Εύα Χεγκλ και η υφυπουργός Σίμτγε Μέλερ. Καθώς το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να απαρτίζεται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, μόνο μία γυναίκα μπορεί να αναλάβει- εκτός αν προκύψει ένας ευρύτερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης».

Stuttgarter Zeitung

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να διευθετήσει γρήγορα είτε η Κριστίνε Λάμπρεχτ, είτε ο διάδοχός της στο υπουργείο, είναι η πιθανή αποστολή τεθωρακισμένων τύπου Leopard στην Ουκρανία. H εφημερίδα θεωρεί ότι «είναι απλώς ζήτημα εβδομάδων. Σύντομα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενδώσει στις πιέσεις και θα αποστείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα τύπου Leopard. Για την Ουκρανία αυτό είναι μία καλή είδηση, αλλά και μία πρόκληση».

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Ικανοποίηση προκαλεί η ανακοίνωση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή ότι, παρά τις παλαιότερες προβλέψεις περί ύφεσης, η γερμανική οικονομία έμεινε απλώς στάσιμη στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα ο δείκτης ανάπτυξης σε ετήσια βάση να κυμαίνεται στο 1,9%. «Είναι και επίσημο πλέον», σχολιάζει η εφημερίδα, «η γερμανική οικονομία είναι πιο ανθεκτική και πιο προσαρμοστική από ότι πολλοί ισχυρίζονται. Η μεγάλη κατάρρευση δεν ήρθε και δεν θα έρθει ούτε στο τρέχον έτος. Αλλά δεν χρειάζεται και να επαναπαυόμαστε με τα νέα οικονομικά στοιχεία. Η οικονομία αναπτύσσεται γιατί οι καταναλωτές έχουν και πάλι μεγαλύτερη όρεξη και περισσότερες ευκαιρίες να δειπνήσουν στο εστιατόριο ή να κάνουν διακοπές, μετά τα χρόνια της πανδημίας. Επιπλέον το κράτος έχει συσσωρεύσει νέα χρέη, προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες του ενεργειακού σοκ για τους πολίτες. Αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν συνταγή για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Süddeutsche Zeitung

H εφημερίδα εκτιμά ότι «η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια πράγματα σωστά, παρά τις όποιες αδυναμίες της. Επέμεινε στην πολιτική κυρώσεων κατά της επιτιθέμενης Ρωσίας, παρά τις κινδυνολογίες των ακραίων αριστερών και των ακραίων δεξιών, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εξοργίζει τον μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της. Την ίδια στιγμή διευκόλυνε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας- στην αρχή διστακτικά, τώρα όμως αποφασιστικά, με το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...