Γερμανικός Τύπος: Επικροτεί την απόφαση Μπάιντεν – Ρεπορτάζ για τις τραγικές υγειονομικές συνθήκες στις προσφυγικές δομές της Ελλάδας

Φώτο Αρχείου / ΚΥΤ Σάμου / Πηγή: Eurokinissi

RND

Στην απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ αναφέρονται όλα τα γερμανικά μέσα, επικροτώντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

«Από το καταστροφικό τηλεοπτικό debate φάνηκε ξεκάθαρα πως με τον Μπάιντεν υποψήφιο οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καμία ελπίδα στις εκλογές», σχολιάζει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο. «Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε πολλά. Επανέφερε στον Λευκό Οίκο την ηρεμία και την αξιοπιστία μετά το χάος της προεδρίας Τραμπ, προχώρησε σε επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές και κλιματικά προγράμματα με το βλέμμα στο μέλλον και τέλος κράτησε ενωμένη τη δυτική συμμαχία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Όμως η ψήφος δεν είναι απλώς μία συγχαρητήρια κάρτα για τα παρελθόντα επιτεύγματα. Οι εκλογές αφορούν το ποιον εμπιστεύεται περισσότερο ο λαός για το μέλλον. Όσο άδικες και αν είναι οι εξ αποστάσεως διαγνώσεις σχετικά με την πνευματική κατάσταση του Μπάιντεν, αυτό που μετράει είναι η δημόσια εικόνα. Και αυτή ήταν καταστροφική. Ουδείς μπορούσε να πιστέψει πως ο Μπάιντεν θα είναι σε θέση να επιτελεί τα καθήκοντά του για 4,5 χρόνια ακόμη».

Süddeutsche Zeitung

«Το Δημοκρατικό Κόμμα πάντως δεν απαλλάχθηκε τώρα από τα προβλήματά του, αλλά αντιθέτως βρίσκεται στην αρχή μίας ιστορικά μοναδικής συνθήκης, η οποία ενέχει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες», σχολιάζει η εφημερίδα. «Ένας νέος υποψήφιος θα μπορούσε να “ηλεκτρίσει” τις ΗΠΑ και να απαλλάξει τη χώρα από το να υποχρεωθεί να διαλέξει ανάμεσα σε δύο μη δημοφιλείς πολιτικούς».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Από την πλευρά της εκτιμά πως ο Μπάιντεν ήταν τελικά ανήμπορος να αντιδράσει «στον πανικό του κόμματός του. Προφανώς πολλοί επιφανείς πολιτικοί των Δημοκρατικών φοβήθηκαν πως οι εκλογές θα χαθούν εντελώς, όχι μόνο όσον αφορά δηλαδή τον αγώνα για τον Λευκό Οίκο, αλλά και τη μάχη για το Κογκρέσο. Απέναντι σε τέτοια αντίσταση είναι σχεδόν κάθε πολιτικός ανήμπορος.

Τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές οι Δημοκρατικοί ξεκινούν έτσι ένα άγνωστο πείραμα, το οποίο αρχίζει με την επιλογή του νέου υποψηφίου. Διότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει μεν την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, όμως η τελευταία θα πρέπει πρώτα να πείσει και ολόκληρο το κόμμα να τη στηρίξει».

tageszeitung

Ρεπορτάζ σχετικά με την ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα φιλοξενεί η εφημερίδα στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της.

«Επιδημίες ψώρας που δεν αντιμετωπίζονται για εβδομάδες, ασθενοφόρα που χρειάζονται αρκετές ώρες για να φτάσουν στους ασθενείς, τέτοιες φρικτές ιστορίες ακούγονται συνεχώς από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, στους οποίους ζουν μαζί χιλιάδες άνθρωποι. Από τις αρχές Ιουλίου η κατάσταση σε πολλές δομές έχει μάλιστα επιδεινωθεί, αφ’ ότου ο ΕΟΔΥ έθεσε τέλος σε όλα τα υγειονομικά μέτρα στους καταυλισμούς. Ο λόγος; Το πρόγραμμα “Philos II”, το οποίο χρηματοδοτούνταν από την ΕΕ και το οποίο θα εξασφάλιζε την παροχή πρώτων βοηθειών στις δομές, λήγει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως το νέο πρόγραμμα “Ιπποκράτης” θα βελτιώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, μέχρι στιγμής όμως το μόνο που έχει φέρει είναι αβεβαιότητα και ανησυχία. Από τις αρχές Ιουλίου σε πολλές δομές δεν υπήρχε πλέον καθόλου υγειονομικό προσωπικό και χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος, τονίζει πως έχουν ήδη ληφθεί «στοχευμένα μέτρα» και πως το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. «Γιατί όμως διακόπηκε το προηγούμενο πρόγραμμα τόσο απότομα και προτού ολοκληρωθεί ο ενδελεχής σχεδιασμός του νέου προγράμματος; Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν απαντούν με σαφήνεια ούτε ο ΕΟΔΥ, ούτε και ο ΔΟΜ. Το δε ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν απάντησε σε κανένα ερώτημά μας μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το παρόν άρθρο», συνεχίζει η taz.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς της Ελλάδας, στη δομή Ριτσώνας, όπου φιλοξενούνται πάνω από 2.000 άνθρωποι, «δεν γνωρίζει κανείς εάν και πότε θα έρθουν γιατροί. Εξαιτίας του περιορισμένου χώρου και της ανεπαρκούς συντήρησης των υγειονομικών εγκαταστάσεων οι ασθένειες εξαπλώνονται γρήγορα. Αντίστοιχες αναφορές προκύπτουν και για άλλες δομές».

Όπως επισημαίνει τέλος η εφημερίδα του Βερολίνου, «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τις συνθήκες στις ελληνικές δομές, κατηγορώντας το ελληνικό πολιτικό σώμα πως απομονώνει τους αιτούντες άσυλο στους καταυλισμούς και με αυτόν τον τρόπο κουκουλώνει το πρόβλημα. Μιλώντας στην taz ένας εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ παραδέχεται πως υπάρχει πράγματι πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού. Εξαιρουμένου αυτού όμως η κατάσταση βρίσκεται “υπό έλεγχο”».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...