Γερμανικός τύπος: Γιγαντιαία οικονομικά πακέτα στήριξης της οικονομίας – Οι διακοπές στην Ελλάδα

Οικονομία-Χρηματιστήριο-Στατιστική

Handelsblatt

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στα τεράστια οικονομικά πακέτα που δίνονται σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη της οικονομίας και σημειώνει πως ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκπλήξουν ακολουθώντας αιφνιδιαστικά μια κοινωνική πολιτική, η Ευρώπη παρέχει αμφιλεγόμενη βοήθεια σε μεγάλους ομίλους. Υπάρχει η υποψία πως οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες θα εξαγοράσουν προνόμια ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις τους. Και οικονομολόγοι θέτουν το ερώτημα γιατί να υπάρχουν ενισχύσεις για την αγορά ενός αυτοκινήτου και όχι για την επίσκεψη σε ένα εστιατόριο;

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στα προγράμματα στήριξης μίας σειράς χωρών, ανάμεσα σε αυτές και της Ελλάδας. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα παρέχει πολλά χρήματα για να στηρίξει την οικονομία τώρα στην κρίση του κορωνοϊού. Τα μέτρα ανέρχονται σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης. Το πακέτο θα μπορούσε να στηρίξει και την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines. Η επιχείρηση, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο διαθέτουν πέντε μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, κάνει έκκληση για βοήθεια ώστε να μην βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι στους ευρωπαίους ανταγωνιστές της. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ήδη πως θα στηριχθεί η εταιρεία. Δεν συζητείται όμως συμμετοχή του κράτους. 

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα ασχολείται με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και σημειώνει ότι οι δημόσιοι προϋπολογισμοί ανθίστανται συνήθως στις δραστικές αλλαγές. Ανήκει στα συνήθη κολπάκια για την αναδιοργάνωση ενός προϋπολογισμού, προγραμματισμένες αλλαγές να υπολογίζονται στον προηγούμενο προϋπολογισμό και με τον τρόπο αυτό να κερδίζεται η απαιτούμενη συναίνεση. Με μια πρώτη ματιά και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Ο παλιός προϋπολογισμός του 1,1 τρις ευρώ εκτεινόμενος σε εφτά χρόνια παραμένει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος.

Spiegel

Το περιοδικό ασχολείται με το θέμα των καλοκαιρινών διακοπών. Εξηγεί τι ισχύει και πώς η κάθε χώρα προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες. Πολλά ξενοδοχεία στην Αυστρία για παράδειγμα προσφέρουν δωρεάν πακέτα περιποίησης και ευεξίας ενώ η Ιταλία διαφημίζει περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει δείγμα κορωνοϊού. Όσο για την Ελλάδα γράφει ότι η Αθήνα ανακοίνωσε πως θέλει να ξεκινήσει με τουρίστες από το εξωτερικό. Μέχρι τις 31 Μαΐου η επιτροπή αντιμετώπισης της πανδημίας θα δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των χωρών από τις οποίες επιτρέπεται να εισέρχονται τουρίστες χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα. Σημαντικός παράγοντας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία.

Hamburger Abendblatt

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η εφημερίδα του Αμβούργου, η οποία γράφει ότι τα μηνύματα από την Ελλάδα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Ο τουριστικός κλάδος ελπίζει σε μια καθυστερημένη τουριστική σεζόν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και ασκεί πιέσεις στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ να επιτρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πάλι τα ταξίδια. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει σταδιακά τον τουρισμό. Έτσι θα πρέπει για παράδειγμα να τηρούνται οι αποστάσεις και να γίνονται τακτικά τεστ για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, ώστε να μπορέσουν ήδη από τις αρχές Ιουλίου ξένοι τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...