Γερμανικός τύπος: Γρίφος στις σχέσεις Βερολίνου-ΕΚΤ – Ο παρασκηνιακός ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη

Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Η εφημερίδα σε ρεπορτάζ με τίτλο «Το αίνιγμα της ΕΚΤ», αναζητεί τους τρόπους που θα κινηθεί η γερμανική κυβέρνηση μετά τη διαμφισβητούμενη απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, χτες, Δευτέρα, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής είχε προσκαλέσει σε ακρόαση εμπειρογνώμονες. Από τις γραπτές εισηγήσεις φάνηκε ότι οι όποιες προσδοκίες ήταν υπερβολικές. Οι νομικές εκτιμήσεις είναι αντικρουόμενες. Ο Μπέρνχαρντ Βέγκενερ από το πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν χαρακτηρίζει ‘λανθασμένη’ τη δικαστική απόφαση. Ο ίδιος συμβουλεύει την Ομοσπονδιακή Βουλή από τη μία πλευρά να πάρει σαφή θέση απέναντι στην απόφαση και από την άλλη να προσεγγίσει την ΕΚΤ με στόχο μία πληρέστερη αιτιολόγηση της αναλογικότητας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Tagesspiegel

Σε ρεπορτάζ με τίτλο “Αναζητείται απελπισμένα διέξοδος” η εφημερίδα κάνει λόγο για “ναρκοπέδιο” μετά την απόφαση των Γερμανών δικαστών. Αναφερόμενη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι στην πλειονότητά τους οι εμπειρογνώμονες αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Φραντς Μάγερ, καθηγητής ευρωπαϊκών σπουδών, ανέφερε ότι η απόφαση της Καρλσρούης εμφανίζεται ως μία υπέρβαση αρμοδιοτήτων και κυριολεκτικά απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους για νέες προσφυγές. Η εφημερίδα σημειώνει την πρόταση του καθηγητή Κρίστιαν Κάλιες, ο οποίος συμβουλεύει τους βουλευτές να μην έρθουν σε απευθείας επαφή με την ΕΚΤ και, αντ’ αυτού, να αξιοποιήσουν την Μπούντεσμπανκ ως δίαυλο επικοινωνίας.

Handelsblatt

Η οικονομική επιθεώρηση με τίτλο «Ένας έπαινος για τους τέσσερις φειδωλούς», αναφέρεται στις χώρες Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Φινλανδία, που επιμένουν στην άρνησή τους να αποδεχθούν το Ταμείο Ανάκαμψης με προίκα 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ιδιαίτερα στη Γερμανία θα πρέπει να είναι ευγνώμονες προς τους ‘τέσσερις φειδωλούς’. Κανείς δεν θέλει να παρακολουθεί άπρακτος την πορεία προς μία κοινότητα χρέους. Οι έξυπνοι αριστεροί οικονομολόγοι αρέσκονται να επισημαίνουν ότι η Γερμανία δεν ευθύνεται παρά μόνο για το 1/4 των χρεών. Φυσικά αυτό είναι μία μεγάλη ανοησία. Η πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας είναι εκείνη, στην οποία υπολογίζουν οι αγορές. Το ίδιο γινόταν τόσο στην καθιέρωση του ευρώ, όσο και κατά την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη διάρκεια της κρίσης χρέους. Εάν όμως υπάρξουν αμφιβολίες για την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας, τότε τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους για ολόκληρη την Ευρώπη.

Rhein Zeitung

Η εφημερίδα του Κόμπλεντς κάνει μια διαφορετική εκτίμηση. Σημειώνει πως επανεμφανίζεται το φάντασμα της κοινότητας χρέους, που τόσοι πολλοί φοβούνται στην Ευρώπη. Κι ας γνωρίζουν όλοι ότι μόνο ως σύνολο μπορεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ την πρόκληση της ανοικοδόμησης μετά την κρίση. Και ότι, γι αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο ένα πακέτο διάσωσης, το οποίο θα δίνει το σύνθημα της ανάκαμψης, στέλνοντας μήνυμα και προς τις αγορές.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ)

Η ελβετική εφημερίδα αναφέρεται στη Λιβύη και το γεγονός ότι η εξοπλιστική βοήθεια της Τουρκίας προς τη Λιβύη, έδωσε τη δυνατότητα στον τακτικό στρατό της κυβέρνησης Αλ Σαράτζ να ελέγχει πλέον την Τρίπολη, ενώ οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ φαίνεται να υποχωρούν. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το τον Νοέμβριο η κυβέρνηση Αλ Σαράτζ συνήψε συμφωνία με την Τουρκία, στην οποία αναγνώριζε ότι τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα έφταναν μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης. Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα την προμήθευσε με γενναιόδωρες ποσότητες οπλισμού, ενώ απέστειλε και 4.000 Σύρους μισθοφόρους. Αποφασιστικής σημασίας ήταν και η υποστήριξη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εξάλειψαν την υπεροχή του Χαφτάρ στους αιθέρες. Τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία και χρηματοδοτήθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδείχθηκαν ελάχιστα αποτελεσματικά απέναντι στα τουρκικά drones.

Η ελβετική εφημερίδα διαπιστώνει ότι ΗΠΑ και ΕΕ στέκονται αμήχανοι και διχασμένοι απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Ενώ η Ουάσιγκτον θεωρητικά στηρίζει την Τρίπολη, λέγεται ότι ο Τζων Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, είχε δώσει πράσινο φως στον Χαφτάρ να επιτεθεί στην πρωτεύουσα, λέγοντάς του σε τηλεφωνική επικοινωνία: αν είναι να επιτεθείτε, κάντε το γρήγορα! Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει πως οι δυο αντιμαχόμενες δυνάμεις, μηχανεύονται τα πάντα, προκειμένου να παρακάμψουν το διεθνές εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη: ο Κρίστιαν Ντούραντ, πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, είχε οργανώσει για τον Χαφτάρ την αγορά έξι ελικοπτέρων από τη Νότιο Αφρική μέσω εταιριών με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο μεταφέρθηκαν δύο ταχύπλοα από τη Μάλτα στο λιμάνι της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, το προπύργιο του Χαφτάρ.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...