Γερμανικός Τύπος: Η αναλγησία της Ευρώπης στον Έβρο – Η Ελλάδα πιθανός τουριστικός προορισμός

Γερμανικός Τύπος Χαρακτηριστικό Κιόσκι
Γερμανικός Τύπος – Χαρακτηριστικό Κιόσκι

Spiegel

Με τίτλο σχολίου «Πυροβολισμοί εναντίον μεταναστών. Η ανάλγητη ήπειρος» το περιοδικό αναφέρεται στις έρευνες που έκανε στην περιοχή του Έβρου. Σύμφωνα με αυτές, τον περασμένο Μάρτιο ο Πακιστανός Μουχάμαντ Γκουλζάρ σκοτώθηκε κατά πάσα πιθανότητα, από πυρά Ελλήνων συνοριοφυλάκων. Ο δημοσιογράφος Μαξιμίλιαν Ποπ σε σχόλιό του διερωτάται για την τύχη των σχετικών ερευνών του περιοδικού, αν υπάρχουν οργισμένες διαμαρτυρίες, αν πρόκειται να παρέμβει η Κομισιόν, αν θα υπάρξει μια διεθνής επιτροπή  που θα διαλευκάνει την υπόθεση. Επισημαίνει ότι επικρατεί σιωπή. Τονίζει ότι η κρίση του κορονοϊού απαιτεί δυνάμεις και προσοχή. Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα της  κατάστασης στα τουρκοελληνικά σύνορα, γράφει για την πίεση που άσκησε στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μονομερή καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Όμως όλα αυτά δεν αποτελούν δικαιολογία για να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι το σπάσιμο του ταμπού στα σύνορά τους. Η αναλγησία απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία δεν ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, είναι το αποτέλεσμα μια διαδικασίας εξαχρείωσης που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει: «Οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε μέτρα που οι δεξιοί λαϊκιστές δεν θα τολμούσαν ούτε να ονειρευθούν. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, το καλοκαίρι του 2015, να μην κλείσει τα σύνορα σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη, δεν εκλαμβάνεται πλέον σαν μια χειρονομία ανθρωπισμού, η οποία ήταν επίσης, αλλά σχεδόν αποκλειστικά ως χάσιμο του ελέγχου… Τα κράτη της ΕΕ σταμάτησαν πλήρως τη θαλάσσια διάσωση και για τον λόγο αυτό πνίγονται στη Μεσόγειο αναλογικά τόσοι πολλοί άνθρωποι όσοι πουθενά αλλού. Στέλνουν ανθρώπους πίσω στον εμφύλιο της Λιβύης παρόλο που θα τους στείλουν στην πρώτη γραμμή ή τους βασανίζουν μέχρι θανάτου στις φυλακές».

Το περιοδικό καταλήγει: «Οι πυροβολισμοί εναντίον των μεταναστών και μεταναστριών στα τουρκοελληνικά σύνορα ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα. Και όμως παράλληλα αποτελούν τομή. Εδώ, ευρωπαίοι συνοριοφύλακες όχι μόνον παρέλειψαν να παράσχουν βοήθεια. Αλλά με μεγάλη πιθανότητα έγιναν και οι ίδιοι δράστες. Είναι πιθανόν ο Γκουλζάρ να χτυπήθηκε κατά λάθος ή από κάποιο βλήμα που εξοστρακίστηκε. Θα ήταν όμως ευθύνη των ελληνικών αρχών (και των ευρωπαϊκών), να εξακριβώσουν αυτό ακριβώς. Με το να χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση όλα τα δημοσιεύματα για τις επιθέσεις σε μετανάστες ως τουρκική προπαγάνδα, καθιστά αδύνατη τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Δεν θέλουν προφανώς να ξέρουν ποιο ακριβώς είναι το τίμημα εφαρμογής αυτής της απόφασης».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Ελλάδα βρίσκεται στα σχέδια των Γερμανών για το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα γράφει ότι τα ξενοδοχεία μετά την κρίση του κορωνοϊού αν δε μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλους τους παραθεριστές θα προτιμηθούν όσοι έκλεισαν νωρίς ή είναι πελάτες χρόνια. Αυτό τόνισε ο επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα τουρισμού, Τόμας Μπαράις. Επεσήμανε πως τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή έχουν πληρότητα 70-80%. Επίσης έκανε γνωστό πως αυτή την περίοδο γίνονται συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού Ιταλίας και Ελλάδας και πως ελπίζει σε ένα σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, για να είναι δυνατές οι διακοπές σε όλη την Ευρώπη.

TAZ

Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται και πάλι στο θέμα των προσφύγων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο ρεπορτάζ της γράφει ότι οι επιτροπές για τους πρόσφυγες των οργανώσεων Pro Asyl και Seebrücke ζήτησαν την πλήρη κατάργηση των προσφυγικών καταυλισμών στη Γερμανία και την υποδοχή όλων όσων έχουν ανάγκη προστασίας από λεγόμενα hotspots στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε η Έλεν Ντέφνερ, από την Επιτροπή για τους Πρόσφυγες της Σαξωνίας- Άνχαλτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι καταστροφικές επιπτώσεις των μαζικών καταλυμάτων φαίνονται ιδιαίτερα τώρα στην κρίση του κορωνοϊού. Επισημαίνει ότι πάρα πολλοί καταυλισμοί στη Γερμανία βρίσκονται σε καραντίνα.

Συνεχίζοντας τις αναφορές για την Ελλάδα, επισημαίνει τις ευθύνες της ΕΕ. Χαρακτηριστικά είπε ότι η ΕΕ αγνοούσε πριν από την πανδημία τις άπειρες εκκλήσεις οργανώσεων για την προστασία και υποδοχή αυτών των ανθρώπων. Με την κρίση του κορωνοϊού η εκκένωση των καταυλισμών καθίσταται επιτακτική. Ειδικά για τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, στο τέλος του Ιανουαρίου, 200 άνθρωποι μοιράζονταν ένα ντους και μια τουαλέτα. Και έξω από το hotspot, όπου οι άνθρωποι ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές, ισχύει η ίδια κατάσταση.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...