Γερμανικός Τύπος: Η ανοδική τάση του ελληνικού Χρηματιστηρίου – Το ενδεχόμενο αναβολής των τουρκικών εκλογών – Τα πεπραγμένα του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Handelsblatt    

Η εφημερίδα σχολιάζει τη διαρκώς ανοδική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου και στην προσπάθεια της Ελλάδας για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα: «Στο παρελθόν, οι ελληνικές μετοχές έχουν συχνά αποφέρει στους κατόχους τους αρκετά κέρδη, αλλά και μεγάλες απώλειες. Προς το παρόν, ωστόσο, με τον δείκτη αναφοράς Athex Composite να έχει αυξηθεί κατά 16% από την αρχή του έτους, το χρηματιστήριο επανέρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γνωρίσει ύφεση φέτος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αντέξει τις σοβαρές κρίσεις των προηγούμενων ετών και η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην κατηγορία των οφειλετών που διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα». Όπως επισημαίνει επιπλέον η οικονομική εφημερίδα, «η Ελλάδα κατέγραψε πέρυσι έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», ενώ στις τελευταίες προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε βάθος διετίας.

Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική της πορεία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακηρύξει “εθνικό στόχο” την επιστροφή της χώρας του στην κατηγορία των αξιόχρεων για επενδύσεις οφειλετών, στην οποία ανήκε η Ελλάδα μέχρι την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους. Αναλυτές αναμένουν ότι ένας ή περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης θα χορηγήσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη σφραγίδα της “επενδυτικής βαθμίδας” πριν από το τέλος του έτους. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό θα άνοιγε την πόρτα για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών», καταλήγει η Handelsblatt.

RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND)

Το ενδεχόμενο αναβολής των τουρκικών εκλογών μετά την τραγωδία στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας, σχολιάζει το δίκτυο. «Στη σεισμόπληκτη περιοχή, δεδομένων των μεγάλων καταστροφών, είναι σήμερα αδύνατη η οργανωμένη διεξαγωγή εκλογών». Πολλοί κάτοικοι πλέον είναι άστεγοι, εξ ου και «είναι ασαφές το πού θα μπορούσαν να ψηφίσουν». Την ίδια στιγμή, «το κυβερνών AKP καταγράφει εδώ και μήνες χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ελέω και της άθλιας οικονομικής κατάστασης, με την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο να κινδυνεύει. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο μετά τον σεισμό. Λόγω της χαοτικής διαχείρισης της κρίσης και της αργής έναρξης της βοήθειας προς τους επιζώντες, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις. Από τη σκοπιά του Ερντογάν, αυτό συνηγορεί υπέρ της αναβολής των εκλογών – με την ελπίδα ότι η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων θα ξεκινήσει γρήγορα και η οργή των επιζώντων θα υποχωρήσει. Ωστόσο, η αναβολή της ψηφοφορίας μέχρι τότε δεν είναι νομικά επιτρεπτή. Σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο στις 18 Ιουνίου του τρέχοντος έτους».

Πάντως, πολλοί κρίνουν πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να παρακάμψει το εν λόγω εμπόδιο. «Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) θα μπορούσε να δηλώσει ότι υπό συνθήκες καταστροφής είναι αδύνατο να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές, επειδή δεν είναι σαφές πού βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι. Επιπλέον, οι εκλογικοί κατάλογοι θα πρέπει να αναθεωρηθούν λόγω των θανάτων. Το εάν τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, που θεωρούνται ανεξάρτητα, θα συναινούσαν σε κάτι τέτοιο, δεν είναι βέβαιο. Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον μιας τέτοιας αλλαγής – αλλά με αβέβαιες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς οι θέσεις-κλειδιά του δικαστικού σώματος καταλαμβάνονται από έμπιστους του Ερντογάν», καταλήγει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Süddeutsche Zeitung 

H εφημερίδα προβαίνει σε μία εκτίμηση του ρόλου που διαδραμάτισε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη ενότητα της Συμμαχίας αλλά και στη στρατιωτική συνδρομή προς την Ουκρανία. «Για τη Συμμαχία, η θητεία του 63χρονου ήταν ένα ευτυχές γεγονός. Όντας στωικός και ήρεμος, επέτυχε να κρατήσει εντός ορίων επί τέσσερα χρόνια τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος αντιμετώπιζε συλλήβδην τους Ευρωπαίους ως παράσιτα και παραλίγο να ακυρώσει τη συμμετοχή των Η.Π.Α. Τον τελευταίο χρόνο, η ίδια ψυχραιμία έχει συνδράμει στη διατήρηση της ενότητας μεταξύ των 30 κρατών του ΝΑΤΟ, ορισμένα από τα οποία έχουν αρκετά διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο στα ανατολικά τους σύνορα. Είναι σαφές πλέον πως η Ουκρανία δεν θα υπήρχε ακόμη ως ανεξάρτητο κράτος, εάν οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν την υποστήριζαν στον αγώνα κατά των Ρώσων εισβολέων με μαζικές παραδόσεις όπλων. Το ότι δεν σταματούν οι παραδόσεις αυτές, οφείλεται και στον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει τις απρόθυμες κυβερνήσεις – πάντα ευγενικά, ποτέ σε ανοιχτά επικριτικό τόνο, αλλά πάντοτε ευθέως».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...