Γερμανικός Τύπος: Η απόρριψη του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τη γερμανική Βουλή – Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ – Αναφορά και στις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα

Γερμανία, Βερολίνο, Δημαρχείο
Γερμανία, Βερολίνο, Δημαρχείο / Πηγή: Eurokinissi

Handelsblatt

H οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ δημοσιεύει βίντεο με τον τίτλο: «Η Ελλάδα εκπληρώνει τον στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και σημειώνει ότι «Σχεδόν το 22% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με την ΕΕ, η χώρα έχει επιτύχει τον στόχο της για το 2020. Μέχρι το έτος 2030, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 35%». Το βίντεο αναφέρεται στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοζάνη.

Berliner Zeitung

Το θέμα όμως που κυριαρχεί στο γερμανικό Τύπο είναι η χθεσινή ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή και η αποτυχία της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Δεν χρειάζεται να μείνουμε στάσιμοι στις γνώσεις του παρελθόντος για τις παραλλαγές του κορωνοϊού ούτε να σκορπίζουμε το φόβο για τις μελλοντικές φάσεις της πανδημίας. Αντ’ αυτού θα έπρεπε να αφήσουμε τον ιό να γίνει ενδημικός. Και σε αυτό ανήκει ένα κομμάτι προσωπικής ευθύνης του καθενός. Αυτό όμως είναι δυνατόν μόνο όταν βγούμε από την κατάσταση πανικού και συνηθίσουμε και πάλι να παίρνουμε εμείς τις δικές μας αποφάσεις, αντί να μας τις επιβάλλουν: βλέπε εμβολιασμό».

TAZ

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει: «Αυτή είναι η πρώτη καταστροφή για την κυβέρνηση συνασπισμού μετά από τέσσερις μήνες. Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν καταφέρνει να κάνει αυτό, για το οποίο εξελέγη: να κυβερνά. Χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία, που απαιτεί την προσοχή όλων, αυτή η ήττα θα ήταν ακόμη πιο σοβαρή για τον Σολτς. Δεν είναι κυνισμός. Είναι η πραγματικότητα».

Süddeutsche Zeitung

H εφημερίδα αναφέρεται στην επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και η εφημερίδα σχολιάζει: «Πάνω από όλα η εξέλιξη στη Σκανδιναβία δείχνει πώς έχει λειτουργήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής: τα ουδέτερα κράτη ζητούν την προστασία της συμμαχίας, επειδή δεν αισθάνονται πλέον ασφαλή για την ανεξαρτησία τους. Η ουδετερότητα μοιάζει με παθητικότητα και επιφύλαξη, αλλά τα ουδέτερα κράτη δημιουργούν επίσης ένα κενό πολιτικής ασφάλειας που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Από τα κράτη της Βαλτικής μέχρι τη Βόρεια Μακεδονία και φυσικά την Ουκρανία, η απειλή έχει ένα όνομα: Ρωσία. Από αυτή την άποψη, η δυναμική της διεύρυνσης συνδέεται στενά με τη ρωσική αντίληψη για επιθετικότητα, ότι δηλαδή η Μόσχα απειλείται από τη Δύση. Όχι, η απειλή έρχεται από την άλλη πλευρά».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η συμμαχία, η οποία πρόσφατα είχε κηρυχθεί ‘εγκεφαλικά νεκρή,’ πρέπει ξαφνικά να συμπεριφέρεται σαν να ήταν πολύ ζωντανή. Η δυναμική όμως που πυροδότησε ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ είχε απολέσει τη σοβαρότητά του εδώ και 20 χρόνια».

Πληροφορίες από: DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...