Γερμανικός Τύπος: Η διορατικότητα των Ελλήνων εφοπλιστών – Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Handelsblatt

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Τον Μάιο ο Γιώργος Οικονόμου είχε παραγγείλει για την εφοπλιστική εταιρεία του TMS Cardiff Gas δύο τάνκερ μεταφοράς LNG στα κορεατικά ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Vessels Value η τιμή αγοράς για κάθε πλοίο ήταν 231 εκατομμύρια δολάρια. Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο, ο Οικονόμου παρήγγειλε δύο ακόμη πλοία, ίδιας κατασκευής. Η τιμή αγοράς είχε ήδη φτάσει τα 243,5 εκ. δολάρια. Και αυτό γιατί οι χωρητικότητες για τη μεταφορά LNG αποτελούν πλέον σπάνιο αγαθό».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ τα ημερήσια ναύλα έχουν εκτοξευθεί στα 120.000 δολάρια, από 80.000 το 2021. Όπως επισημαίνει, «οι ‘Ελληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG πολύ νωρίτερα από τους περισσότερους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό. Εδώ και περίπου πέντε χρόνια επενδύουν μαζικά σε τάνκερ LNG και σήμερα ελέγχουν πάνω από το 1/5  του παγκόσμιου τονάζ. Από τα 641 τάνκερ LNG που κυκλοφορούν στις θάλασσες του κόσμου, τα 135 ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές. Ο μεγαλύτερος στόλος LNG, 45 πλοία, ανήκει στην Maran Gas της Μαρίας Αγγελικούση. Η Maran έχει παραγγείλει άλλα έντεκα τάνκερ. Αλλά και στις νέες παραγγελίες οι Έλληνες κυριαρχούν. Από τα 127 νέα τάνκερ LNG που είχαν παραγγελθεί στα τέλη του 2021 σε όλα τα ναυπηγεία, τα 57 κατασκευάζονται για λογαριασμό Ελλήνων εφοπλιστών».

Tagesspiegel

«Καύσωνας και πυρκαγιές στην Ευρωπη» είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα της εφημερίδας με αναφορά σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Για την Ελλάδα διαβάζουμε: «Ενώ στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη οι άνθρωποι υπέφεραν από τον καύσωνα, η ελληνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε στην Αθήνα για την Τρίτη θερμοκρασίες γύρω στους 29 βαθμούς. Αυτός ο ‘καιρός-όνειρο’, όπως τον αποκαλούσε ένας μετεωρολόγος στην κρατική τηλεόραση, οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Μόνο που οι άνεμοι ευνοούν και τις δασικές πυρκαγιές. 39 εστίες φωτιάς εμφανίστηκαν μέσα σε μία ημέρα. Εννέα οικισμοί βόρεια της Αθήνας έπρεπε να εκκενωθούν. Ήδη από την Κυριακή μέχρι και τη Δευτέρα είχαν ξεσπάσει στην Ελλάδα 108 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες. Και στην Κρήτη, δημοφιλή προορισμό διακοπών, οι πυροσβέστες έδιναν τη Δευτέρα μάχη με τις φλόγες».

ZDF

Το τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει: «Εκατοντάδες πυροσβέστες προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση των πυρκαγιών κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε όλη την Ελλάδα καταγράφονται 117 δασικές πυρκαγιές. Ένας 80χρονος αυτοκτόνησε από την απελπισία του…»

Bild

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η εφημερίδαπαρέχει αναλυτική ενημέρωση για τις διακοπές του καγκελάριου. Όπως μαθαίνουμε, ο Όλαφ Σολτς και η σύζυγός του, Μπρίτα, έχουν κλείσει μία εξοχική κατοικία στο Αλγκόι της Βαυαρίας με θέα στο βουνό, «γραφική, αλλά κομψή, με χαρακτήρα σαλέ», όπως τονίζει η Bild, με έξι δωμάτια, συνολικό εμβαδόν 320 τ.μ. και «τιμή πόρτας» 550 ευρώ την ημέρα, για να δεχθεί έως έξι άτομα. «Η εξοχική κατοικία του καγκελάριου είναι ένα αγροτόσπιτο του 17ου αιώνα που επί τρία χρόνια έχει αναπαλαιωθεί με οικολογικές προδιαγραφές και διαθέτει ηλιακά πάνελ στη σκεπή, κατά το πολιτικώς ορθόν» αναφέρει η εφημερίδα.

Επισημαίνει όμως και κάτι άλλο: «Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια ένας καγκελάριος κάνει διακοπές στην πατρίδα του. Για το καλοκαίρι οι προκάτοχοι του Σολτς προτιμούσαν πάντα το εξωτερικό: την Αυστρία ο Χέλμουτ Κολ, την Ιταλία ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και η Άνγκελα Μέρκελ».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...