Γερμανικός Τύπος: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Κριτική στον Βλάντιμιρ Πούτιν και ανησυχία για τις συνέπειες

Γερμανία Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Süddeutsche Zeitung

«Πόλεμος στην Ευρώπη» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της. Σε σχόλιό της με τίτλο «Έργο Πούτιν» η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Η Ευρώπη είχε μάθει να φοβάται τη στιγμή του πολέμου και να την αποφεύγει εδώ και 80 χρόνια, από την εποχή της ναζιστικής τρομοκρατίας. Τώρα o πόλεμος επιστρέφει. Ο επιθετικός πόλεμος, ένας πόλεμος κατ’ επιλογήν, μία λεηλασία, ένα άδικο κραυγαλέο, ασυγχώρητο σφάλμα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα μείνει στην ιστορία ως ένας δυνάστης, ο οποίος παρασύρει την Ευρώπη σε αβύσσους που η (γηραιά) ήπειρος ήλπιζε να αφήσει πίσω της για πάντα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ένας δαιμονισμένος, ένας δικτάτορας εκτός ελέγχου, που αποσταθεροποιεί όχι μόνο τη χώρα του, αλλά και την παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Berliner Morgenpost

Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει: «Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και είναι ο πόλεμος του Πούτιν. Μεγάλη η φρίκη στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Βερολίνο για την επίθεση στην Ουκρανία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν δυνατή μία τέτοια αντιπαράθεση στον κόσμο, ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, ένας πόλεμος μέσα στην Ευρώπη. Το Βερολίνο έχει βιώσει τον τελευταίο Ψυχρό Πόλεμο και υπέφερε από αυτόν ως μία πόλη διχοτομημένη και πολιορκημένη από ένα ολοκληρωτικό κράτος, εξαρτημένο από τη Ρωσία. Οι Βερολινέζοι γνωρίζουν πως είναι μία ζωή υπό διαρκή απειλή, πίσω από το Τείχος, γι αυτό ξέρουν να εκτιμούν την αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο πόλεμος του Πούτιν είναι και μία επίθεση στη δημοκρατία».

Spiegel Online

Στο ίδιο μήκος κύματος: «Η επίθεση του Πούτιν δεν απευθύνεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία αρχίζει μία νέα, επικίνδυνη περίοδος για τη διεθνή πολιτική. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιβιώσουν, θα πρέπει να αμυνθούν».

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

«Επιδρομή της Ρωσίας στην Ουκρανία» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδό της. Στο σχόλιό της η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί: «Είναι προφανές ότι ο Πούτιν αδιαφορεί για την τεράστια οικονομική ζημία που προκαλεί στην ίδια του τη χώρα, μεθυσμένος από την εξουσία του. Αν κάποιος θέλει να αποτρέψει αυτόν τον πολέμαρχο από το να προχωρήσει σε ακόμη πιο παρανοϊκές πράξεις, θα πρέπει να τον απειλήσει, με τρόπο αξιόπιστο, με κυρώσεις που μπορούν να σημάνουν το τέλος για το καθεστώς του και για τον ίδιο προσωπικά. Ο Πούτιν όχι μόνο σκέφτηκε, αλλά και έπραξε το αδιανόητο. Αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχάσει ποτέ πια η Δύση και κυρίως η Γερμανία». 

Neue Zürcher Zeitung (ΝZZ) 

H ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι στην πραγματικότητα ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν επιθυμεί να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά ακολουθεί ένα πολύ συγκεκριμένο και κυνικό σχέδιο: «Ελπίζει ότι μετά από μία συντριπτική ήττα και σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από ένα μέρος της χώρας, η Ουκρανία θα εκπληρώσει ορισμένες βασικές απαιτήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η γραπτή αποδοχή καθεστώτος ουδετερότητας, η διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με τη Δύση, εκτενής αφοπλισμός, καθώς και η αναγνώριση της ρωσικής επικυριαρχίας στην Κριμαία και στην περιοχή του Ντονμπάς».

Hannoversche Allgemeine

Η εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες και για την ίδια τη Γερμανία. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Αυτός ο πόλεμος θα είναι μία δοκιμασία για την ελεύθερη κοινωνία της Ευρώπης. Ακόμη και η Γερμανία που έχει συνηθίσει να λύνει όλα τα προβλήματα πληρώνοντας, θα βρεθεί στα όριά της. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο φόβος του πολέμου, ο πληθωρισμός και η στασιμότητα της οικονομίας συναντούν μία κοινωνία ούτως ή άλλως υπερευαίσθητη και ευέξαπτη. Η Δύση δεν είναι καλά προετοιμασμένη για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Ευρώπη οι πόλεμος του Πούτιν».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...