Γερμανικός τύπος: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε εποικοδομητική φωνή στην ΕΕ – Ο Χ. Β. Ζιν προτείνει κούρεμα του ιταλικού χρέους.

Γερμανία
Πηγή : Eurokinissi

Die Welt

Η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα αγάπησε ξαφνικά την ΕΕ», γράφει ότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που η ΕΕ είχε στην Ελλάδα τη φήμη του δυνάστη και της αποικιοκρατικής δύναμης με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία χαρακτηρίζονταν υπεροπτική και ανηλεής. Ήταν η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης όταν η Αθήνα βρίσκονταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι δανειστές υπαγόρευαν όρους ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι και τώρα η χώρα πλήττεται από μια νέα κρίση. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερες από ότι σε άλλες χώρες-μέλη. Ενώ όμως η Ιταλία αντιδρά με μια εχθρική στάση έναντι της ΕΕ, η Ελλάδα δεν το πράττει, διότι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα, με τα οποία η ΕΕ αντιμετώπισε την ελληνική κρίση μετά το 2009, προστατεύουν τη χώρα από την αναμενόμενη ύφεση λόγω της πανδημίας.

Και συνεχίζει τονίζοντας πως όσο πικρή κι αν ήταν η εμπειρία με την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, το συμπέρασμα είναι ότι μόνο με τη βοήθεια των Βρυξελλών είναι εφικτή η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Αυτή τη φορά δεν ακούγονται στην Ελλάδα φωνές κατά της ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει γίνει πλέον μια εποικοδομητική φωνή στην ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση για τη διαχείριση της κρίσης. Η Αθήνα κατέθεσε ακόμα και προτάσεις για νέους κανόνες σχετικά με τον τουρισμό. Πλέον η Ελλάδα αναγνωρίζει την ΕΕ ως αρωγό σε καιρούς κρίσης και οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν ότι η Αθήνα ξέρει πως να βοηθήσει τον εαυτό της.

Συνεχίζει ότι η κρίση καταφέρει στην Ελλάδα ισχυρό πλήγμα. Συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις οι πολίτες να εξεγείρονται και να αμφισβητούν κυβερνήσεις ή να τις ανατρέπουν. Έτσι το 2015, ανήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στα δεινά. Η νέα οικονομική κρίση δεν δείχνει να απειλεί τη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις το 43% της εμπιστοσύνης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει καθηλωμένος περίπου στο 20%. Το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Κ. Μητσοτάκη ως τον πλέον κατάλληλο για να βγάλει τη χώρα από τη κρίση.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως αυτό οφείλεται στο ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι ξέρει να διαχειρίζεται με επιτυχία μια κρίση. Όταν η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της στέλνονταν χιλιάδες στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης δεν υποχώρησε. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρέμειναν ερμητικά κλειστά. Στο τέλος η Άγκυρα αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Με αποφασιστικότητα ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει και την κρίση του κορονοϊού. Και οι Έλληνες επικροτούν τα περιοριστικά μέτρα. Ακόμα και μετά τη χαλάρωση στις 3 Μαΐου, το 91% δηλώνει ότι θα παραμείνει στα σπίτια του. Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να διασωθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Για το λόγο αυτό η Αθήνα ζήτησε άρση των ευρωπαϊκών περιορισμών στις μετακινήσεις και κοινούς κανόνες για τα ταξίδια. Οι σχετικές συστάσεις της Κομισιόν έγιναν σίγουρα δεκτές με ικανοποίηση στην Αθήνα.

FAZ

Η εφημερίδα με τίτλο «Το νέο ταξιδεύειν», σχολιάζει ότι στο σουπερμάρκετ και το λεωφορείο τη συνηθίσαμε ήδη. Στις πτήσεις θα πρέπει ακόμα να μάθουμε να φοράμε προστατευτική μάσκα. Η εφημερίδα γράφει ότι μετά την κορύφωση της πανδημίας πολλά θα γίνουν και πάλι εφικτά. Στην παρούσα φάση είναι σημαντικό η αποδοχή των νέων ισχυόντων κανόνων. Ζητούμενο είναι οι πανευρωπαϊκοί κανόνες προφύλαξης από τον ιό. Σε αυτούς δεν θα πρέπει να ανήκει η μέτρηση της θερμοκρασίας επιβατών, όπως και η ισχύς διαφορετικών κανόνων σε διασυνοριακά ταξίδια ανάλογα με το αν κάποιος ταξιδεύει με αεροσκάφος ή τραίνο.

Der Spiegel

Στο περιοδικό μίλησε ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν, υπέρμαχος του Grexit και αντίπαλος του ευρώ, το οποίο θεωρεί ιστορικό λάθος, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που κρίνει εν μέρει αντισυνταγματική τη συμμετοχή της Μπούντεσμπανκ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κατά την εκτίμησή του, «λόγω της εντεινόμενης καχυποψίας της γερμανικής δικαιοσύνης στο μέλλον ΕΚΤ και ΕΕ θα επιλέξουν μια πιο μετρημένη στρατηγική».

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν ρωτήθηκε και για τους τρόπους επίλυσης της ιταλικής οικονομικής κρίσης και απάντησε πως θα πρέπει να βοηθηθεί η Ιταλία, ανοιχτά, ειλικρινά και εκτενώς. Χαρακτηρίζει την πρόταση της γερμανίδας καγκελαρίου για διεύρυνση του προϋπολογισμού της ΕΕ σωστή, διότι έτσι δεν χρειάζεται ούτε η ΕΕ να προσφύγει σε νέο δανεισμό, ούτε η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα. Σε περίπτωση που δεν αρκέσει αυτό τότε θα πρέπει να εξεταστεί ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ιταλικού χρέους. Η Λέσχη του Παρισιού έχει ορίσει σαφείς σχετικούς κανόνες. Έτσι θα μπορούσε να γίνει εφικτή μια νέα αρχή.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...