Γερμανικός τύπος: Η επόμενη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα – Δραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αγορά ακινήτων.

μεζέδες

Stuttgarter Nachrichten

Στην ηλεκτρονική της διεύθυνση η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Επανεκκίνηση της εστίασης στην Ελλάδα», αναπαράγει σχετικό τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου  ειδήσεων dpa.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η Αθήνα προχώρησε σε περαιτέρω άνοιγμα του τουρισμού. Για πρώτη φορά μετά από δυο και πλέον μήνες όλοι οι ταξιδιώτες μπορούν να μεταβαίνουν από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ακτοπλοϊκώς αλλά και αεροπορικώς. Επιπλέον άνοιξαν σε όλη τη χώρα ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα νησιά υπήρξαν μέχρι στιγμής ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού. Τα πλοία ταξιδεύουν με το 50% του επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών. Στις ταβέρνες επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον τα μισά τραπεζοκαθίσματα.

Συνεχίζει η εφημερίδα ότι η Αθήνα προανήγγειλε ήδη την επανεκκίνηση και του εξωτερικού τουρισμού. Στα τέλη Μαΐου η αρμόδια ομάδα διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας θα γνωστοποιήσει τη λίστα των χωρών από τις οποίες θα μπορούν να ταξιδεύουν τουρίστες προς την Ελλάδα χωρίς να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα. Καταρχήν θα υπάρξουν από τις 15 Ιουνίου πτήσεις από το εξωτερικό μόνον προς την Αθήνα. Από την 1η Ιουλίου σχεδιάζεται να ανοίξουν για τις πτήσεις εξωτερικού και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Το τηλεγράφημα του dpa αναπαράγει και η Αυστριακή Ραδιοφωνία ORF με τίτλο «Επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα» αλλά και η αυστριακή Kronen Zeitung με τίτλο «Η Ελλάδα έτοιμη για τον καλοκαιρινό τουρισμό».

Handelsblatt

Σε εκτενές της ρεπορτάζ η οικονομική εφημερίδα υπό τον τίτλο «Δραστική παρέμβαση στην αγορά ακινήτων» αναφέρεται στην παράταση του μειωμένου ενοικίου κατά 40% για επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πάνω πουυ είχε συνέλθει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μετά την πολυετή κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί νέα ανασφάλεια. Διότι η Κομισιόν προβλέπει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 10% και αύξηση της ανεργίας στο 20%. Δεν είναι όμως μόνο οι δυσμενείς οικονομικές προοπτικές που επιβαρύνουν την ελληνική αγορά ακινήτων. Νευρικότητα προκαλούν και οι δραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως έμποροι και εστιάτορες, μπορούν να μειώσουν τα ενοίκιά τους κατά 40%.

Αυτό ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δικαίωμα στην ίδια μείωση έχουν και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων στα δικά τους ενοίκια. Επίσης το κράτος στηρίζει με 800 ευρώ μηνιαίως τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Το μέτρο διευρύνθηκε στο μεταξύ και για ελεύθερους επαγγελματίες. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω του shutdown είναι 870.510 δηλαδή το 22% του συνόλου.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο υπουργός Ανάπτυξης δικαιολόγησε τις μειώσεις των ενοικίων κάνοντας λόγο για ένα «έκτακτο μέτρο» το οποίο οφείλεται στις «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση για εμάς», διαβεβαιώνει ο Γεωργιάδης υπαινισσόμενος προφανώς το φιλικό προς την οικονομία πρόγραμμα, με το οποίο είχε εκλεγεί πέρσι η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός μπορεί να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την αγορά ακινήτων λόγω του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα του μέτρου, αλλά ως προς αυτό υπάρχουν αμφιβολίες. Η ρύθμιση ήταν αρχικά μόνον για τους Μάρτιο και Απρίλιο, παρατάθηκε όμως και για τον Μάιο. Παράλληλα η κυβέρνηση διεύρυνε συνεχώς τον κύκλο των δικαιούχων, ενώ συζητείται και νέα παράταση.

Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εντείνεται η αγανάκτηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδίας τουλάχιστον 100.000 ενοικιαστές κάνουν χρήση της δυνατότητας χωρίς να το δικαιούνται. Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός κύματος δικαστικών υποθέσεων που θα απασχολούσαν πιθανότατα για χρόνια τα ήδη επιβαρυμένα ελληνικά δικαστήρια.

Ο υπουργός Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι οι εκμισθωτές ακινήτων θα αποζημιωθούν με φοροελαφρύνσεις «για μέρος των απωλειών τους». Αυτό βέβαια οι ιδιοκτήτες το ακούνε εδώ και μήνες, δίχως η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα. Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση η ομοσπονδία ζητά να σταματήσει η ληστεία στα εισοδήματα και την ιδιοκτησία μας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...