Γερμανικός Τύπος: Η γερμανική στάση στο Ουκρανικό – Έναρξη της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κρίσιμες διαγράφονται οι ημέρες που διανύουμε για την έκβαση του Ουκρανικού και ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί λεπτομερώς τις εξελίξεις, ασκώντας παράλληλα κριτική για τη στάση της Γερμανίας.

Süddeutsche Zeitung

Σε σχόλιό της η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης στη διαμάχη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και για ιστορικούς λόγους. Όπως παρατηρεί: «Είναι επιτακτική η ανάγκη μια γερμανική κυβέρνηση, μετά από όλα τα εγκλήματα του Εθνικοσοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να ανταποκριθεί στην ιδιαίτερη ιστορική της ευθύνη. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά ανέφερε η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η Γερμανία έχει υποχρέωση απέναντι σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ουκρανία, η οποία έχασε τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους κατά την εκστρατεία αφανισμού των Ναζί».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που προς το παρόν έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση διάφορες προτάσεις, η εφημερίδα παρατηρεί: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να μην είναι πανάκεια ώστε να μεταβούμε στην αντίπερα όχθη της πανδημίας. Ωστόσο τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του υποχρεωτικού εμβολιασμού διατυπώνουν τα επιχειρήματά τους με τόσο μεγάλη βεβαιότητα, η οποία όμως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι η βασική προστασία μέσω πολλαπλών εμβολιασμών προσφέρει σήμερα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για υπέρβαση της πανδημίας. Είναι παραπλανητικό να προσποιούμαστε ότι τα εμβόλια φείλουν να προσφέρουν απόλυτη προστασία προκειμένου να δικαιολογήσουμε έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το μόνο σωστό (να ειπωθεί) είναι ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός και κατά πόσο το εμβόλιο, εφόσον η χορήγηση του οποίου γίνει υποχρεωτική, μπορεί πράγματι να αποτρέψει την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα που γεννούν αμφιβολίες για την αναλογικότητα του μέτρου».

Stern

Στην σφοδρή κακοκαιρία στην κεντρική και νότια Ελλάδα αναφέρεται το περιοδικό, εστιάζοντας σε μια άλλη, περιβαλλοντική πτυχή: στον θάνατο από ψύχος 370.000 ψαριών σε ιχθυοτροφείο της Λιμνοθάλασσας Δρεπάνου στη Θεσπρωτία. «Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκεί ζούσαν δώδεκα διαφορετικά είδη ψαριών. Δημοσιευμένες φωτογραφίες δείχνουν κοπάδια νεκρών ψαριών στο νερό» αναφέρει η ιστοσελίδα του Stern.

Tο δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «και πριν από δέκα χρόνια είχε συμβεί παρόμοιο περιστατικό. Οι τραγικοί θάνατοι ψαριών συμβαίνουν όταν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν το νερό της λιμνοθάλασσας προς τη θάλασσα, αντί τα παρακείμενα θαλάσσια ύδατα να εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα. Οι ιχθυολόγοι πρέπει τώρα να προσδιορίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στο μοναδικό ιχθυοτροφείο της περιοχής».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...