Γερμανικός Τύπος (Ι): Η πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ελλάδα – Κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ

Tagesspiegel

Η σύσταση του νέου σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην Ελλάδα και το διαχρονικό ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου συνεχίζει να απασχολεί τον γερμανικό τύπο τις τελευταίες μέρες.  Η εφημερίδα φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για το θέμα. Το ρεπορτάζ μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μπροστά από τον χώρο της Σχολής Φυσικών Επιστημών, όπου η πανεπιστημιακή διοίκηση θέλει να φτιάξει βιβλιοθήκη, ομάδα 200 περίπου φοιτητών είναι συγκεντρωμένοι, ενώ αστυνομικοί με πλήρη εξοπλισμό επιτηρούν το εργοτάξιο.

«Η ιστορία είναι μακρά και γεμάτη με συγκρούσεις: Στην αρχή της χρονιάς η αστυνομία εκδίωξε από εδώ καταληψίες, που βρίσκονταν εκεί από το 1988. Για τους αριστερούς φοιτητικούς συλλόγους το εργοτάξιο αυτό αποτελούσε ‘κόκκινο πανί’, σύμβολο της εκδίωξης από αυτόνομους, ελεύθερους χώρους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην Ελλάδα, η αντιπαράθεση μεταξύ των παραδοσιακά -κατεξοχήν- αριστερών φοιτητών, του κράτους και των αρχών επιβολής του νόμου κλιμακώνεται ολοένα περισσότερο από τότε που η συντηρητική Νέα Δημοκρατία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, πίσω από τη νέα «κλιμάκωση» κρύβεται ο νέος νόμος 4777 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο για τα ελληνικά πανεπιστήμια που μεταξύ άλλων προβλέπει διαγραφές αιώνιων φοιτητών, numerus clausus για την είσοδο σε σχολές δημόσιων πανεπιστημίων αλλά και τη μόνιμη αστυνομική παρουσία. «Το μέτρο αυτό ξυπνά σε μαθητές και καθηγητές μνήμες από τη στρατιωτική δικτατορία 1967-1974».

Μετά από εκτενή αναφορά στην ιστορία του πανεπιστημιακού ασύλου από την περίοδο της χούντας, τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα, το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αυτό που για ορισμένους είναι απαραίτητος, προστατευμένος χώρος δημοκρατικής κουλτούρας, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης και των συντηρητικών είναι αυξανόμενος χώρος ανομίας. Βίαιες διαδηλώσεις, ποινικά αδικήματα με ναρκωτικά, υλικές ζημίες, επιθέσεις σε αστυνομικούς υπαλλήλους (…)». Από την άλλη πλευρά «οι ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας είναι επίσης αμφιλεγόμενες και εκτός πανεπιστημιούπολης. Αρκετές μελέτες, μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν ότι πολλά μέλη της ελληνικής αστυνομίας πρόσκεινται στην ακροδεξιά (…)»

Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνει: «Oι ακτιβιστές δεν θεωρούν ότι υπάρχει πια ελπίδα να σταματήσουν τον νέο νόμο, που έχει ψηφιστεί (…). Mια πρώτη, απροσδόκητη επιτυχία είναι όμως ήδη εμφανής: σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές η ειδικά εκπαιδευμένη ‘πανεπιστημιακή αστυνομία’ θα μπορεί ίσως να περιπολεί μόνο έξω από τα πανεπιστήμια».

Welt

Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης  να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στον Έβρο από τα 35 στα 80 χλμ. αναφέρεται δημοσίευμα στην διαδικτυακή της έκδοση. Όπως παρατηρεί: «στο φόντο βρίσκονται οι νέες ισχυρές εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Οι δύο νατοϊκές χώρες διαφωνούν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα κυριαρχικά δικαιώματα και άλλα θέματα. Πρόσφατα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχει πλέον γι’ αυτόν, διακόπτοντας τον διάλογο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε για αυξανόμενη αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν αποφασίζονται πωλήσεις όπλων. Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ.»

Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα παρατηρεί: «Η Αθήνα φοβάται τώρα ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ξανά το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης, όπως έκανε το 2020, όταν διεμήνυσε ότι τα σύνορα στον Έβροήταν ανοιχτά με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να φτάσουν εκεί.  Ο αριθμός των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα είχε έκτοτε αυξηθεί σημαντικά.»

Der Standard

Στην ευρείας κλίμακας κοινή στρατιωτική άσκηση Ισραήλ-Κύπρου με την ονομασία «Αγαπήνωρ 22», η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες και μέχρι την Πέμπτη στην Κύπρο αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα.

«Μεταξύ άλλων πρόκειται για αεροπορικές ασκήσεις, ασκήσεις εδάφους αέρους, προσομοιώσεις μαχών σε κατοικημένες περιοχές και σε ορεινό έδαφος» αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας: «Τα τελευταία χρόνια Κύπρος και Ισραήλ έχουν έρθει πολύ κοντά σε στρατηγικό επίπεδο. Αρκετές ασκήσεις αυτού του τύπου πραγματοποιούνται πλέον στην Κύπρο κάθε χρόνο. Το Ισραήλ δεν διαθέτει επαρκές έδαφος εντός της επικράτειάς του για να πραγματοποιήσει ασκήσεις αυτής της κλίμακας σύμφωνα με αξιωματικό της Κυπριακής Εθνοφρουράς».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...