Γερμανικός Τύπος (Ι): Η παραίτηση Τζόνσον, το ζεστό νερό με «δελτίο» στη Σαξωνία και η νέα επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας κατά των διακρίσεων

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Σε μια κατηγορία με πολιτικούς όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τοποθετεί η εφημερίδα τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μετά την παραίτηση του από την ηγεσία του Συντηρητικού Kόμματος, αποκαλώντας τους πολιτικούς αυτούς λαϊκιστές, γιατί ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την αληθινή βούληση του λαού, ενάντια στο «κατεστημένο» από το οποίο οι ίδιοι συνήθως προέρχονται. Ο Τζόνσον επικαλέστηκε επανειλημμένα τη βούληση του εκλογικού σώματος για να παραμείνει στην εξουσία, συμπληρώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Σε μια δημοκρατία, αυτό είναι σωστό. Για να παραμείνεις όμως στην εξουσία απαιτείται και αξιοπιστία. Αν χάσεις το ένα, συνήθως χάνεις το άλλο, σχολιάζει η FAZ.

Με την παραίτηση του, ο Τζόνσον τουλάχιστον γλίτωσε τους Βρετανούς από μια επίθεση στο Κοινοβούλιο, όπως εκείνη των οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο, σημειώνει η εφημερίδα. Στο σαιξπηρικό δράμα που ανέβηκε στο Γουέστμινστερ, σημαντικοί θεσμικοί μηχανισμοί εξακολούθησαν να λειτουργούν. Τα ψέματα και τα σκάνδαλα του πρωθυπουργού δεν κουκουλώθηκαν. Οι Συντηρητικοί δέχτηκαν τις ήττες στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές και εξεγέρθηκαν ενάντια στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν είναι πλέον αυτονόητο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα διαφορά στην πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ και της Ευρώπη, σημειώνει η εφημερίδα.

Handelsblatt

Χωρίς δράμα δε γίνεται, σχολιάζει η εφημερίδα την παραίτηση Τζόνσον, ενώ επικρίνει τον Βρετανό πρωθυπουργό ως «πολιτικό κλόουν». Πολλοί Βρετανοί θα πρέπει να νιώθουν ανακουφισμένοι αφού πέρασαν οι εποχές που έπρεπε να αναρωτιούνται αν ο πρωθυπουργός τους, λέει την αλήθεια στον λαό ή τον κοροϊδεύει για άλλη μια φορά. Αυτό έκανε ο Τζόνσον με το Brexit, το οποίο πρώτα προώθησε με ψεύτικα νούμερα και μετά πούλησε ως μεγάλη νίκη για τη χώρα του, επιμένει η οικονομική εφημερίδα. Στην πραγματικότητα, η Βρετανία βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι θα ήταν εντός της ΕΕ. Ενώ καταλήγει πως η χώρα αξίζει να κυβερνάται ικανά και σοβαρά. Ο Τζόνσον, κρίνει η  Handelsblatt, δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό.

Tageszeitung (taz)

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια και οι Γερμανοί αγωνίζονται να προσαρμοστούν στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Στο Ντιπολντισβάλτνε της Σαξωνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο οικιστικός συνεταιρισμός της πόλης περιόρισε το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συνολικά δέκα ώρες.

Ο συνεταιρισμός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτήν την πρωτοφανή για τα γερμανικά δεδομένα κίνηση, διότι οι προκαταβολές που έδωσε κατά το περασμένο έτος στον τοπικό προμηθευτή ενέργειας ήταν περίπου 100.000 ευρώ. Φέτος αναμένεται να τετραπλασιαστούν σύμφωνα με την taz. 

Το παράδειγμα την μικρής αυτής πόλης φαίνεται να ακολουθεί και ένας γίγαντας στο χώρο των ακινήτων. Την Πέμπτη, η εταιρεία ακινήτων Vonovia, που διαθέτει περίπου 500.000 κατοικίες  σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη θερμοκρασία θέρμανσης στους 17 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα όπου χρησιμοποιείται φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξοικονομηθούν έως και 8 τοις εκατό του κόστους θέρμανσης, αναφέρει η taz.

Neue Zürcher Zeitung

Παρά τη κριτική από Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος Φέρντα Άταμαν εξελέγη νέα επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατά των διακρίσεων. Η υποψηφιότητά της με την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού πυροδότησε έντονες συζητήσεις. Η Άταμαν κατηγορείται στην εφημερίδα για διακρίσεις κατά των Γερμανών, τους οποίους παρομοίασε προ ετών, σε ένα άρθρο της στο Spiegel, με πατάτες. Μάλιστα καθιέρωσε ως πρόεδρος της δημοσιογραφικής ένωσης «Neue deutsche Medienmacher*innen» το βραβείο της «χρυσής πατάτας» για άρθρα και ρεπορτάζ που κρίνονταν ως ιδιαίτερα ρατσιστικά. Η ΝZZ θεωρεί πολιτικό σφάλμα του συνασπισμού να εκλέξει στο αξίωμα μια ακτιβίστρια, που σύμφωνα με την εφημερίδα σκέφτεται με εθνοτικά κριτήρια και χλευάζει τον γερμανικό λαό.

Tageszeitung

Στους ψευδείς ισχυρισμούς, στις ύβρεις και στις συκοφαντίες κατά της Άταμαν, η εφημερίδα του Βερολίνου διακρίνει μια «ενορχηστρωμένη εκστρατεία του στρατοπέδου της δεξιάς».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...