Γερμανικός Τύπος: Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σαντορίνη

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

WELT

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται πλέον η Σαντορίνη, όπως ανακοίνωσε χθες η ελληνική Πολιτική Προστασία, με τους κατοίκους τόσο της Σαντορίνης όσο και της Αμοργού, της Ίου και της Ανάφης να βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Οι επιστήμονες διεθνώς συνεχίζουν τις συζητήσεις σχετικά με τα αίτια και την πιθανή εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή», γράφει η εφημερίδα. «Ένας εξ αυτών είναι και ο γεωφυσικός Κρίστιαν Χίμπσερ, ο οποίος δηλώνει πως “η σεισμική δραστηριότητα είναι πολύ έντονη και αποτελεί δικαίως λόγο ανησυχίας”. Κατά τον Χίμπσερ ωστόσο είναι μάλλον απίθανο αυτή να οφείλεται στα ηφαίστεια της περιοχής: “Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η συχνότητα επηρεάζεται περισσότερο από τη δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών”. Επομένως, εάν πρόκειται να συμβεί κάτι μεγαλύτερης έκτασης, αυτό θα είναι μάλλον ένας ισχυρότερος κύριος σεισμός, παρά μία ηφαιστειακή έκρηξη».

Αν και ο ειδικός παραδέχεται πως δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ των σεισμών και των ηφαιστείων, προσθέτει ακόμα πως «τα υποκέντρα των σεισμών δεν βρίσκονται εκεί όπου είναι και οι θάλαμοι με το μάγμα, αλλά κάτω από το μικρό νησί της Ανύδρου, δηλαδή περίπου 170 χιλιόμετρα προς τα βορειοανατολικά. Και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο».

Όσον αφορά τον Κολούμπο, ο Χίμπσερ τονίζει πως πρόκειται για ένα ηφαίστειο που «έχουμε μελετήσει πολύ σχολαστικά. Έχει εκραγεί πέντε φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της γεωλογικής του ιστορίας και ανάμεσα σε κάθε έκρηξη μεσολαβούσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια». Δεδομένου λοιπόν ότι το ηφαίστειο εξερράγη πριν από μόλις 400 χρόνια, ο κίνδυνος να συμβεί ξανά αυτό τόσο σύντομα είναι στατιστικά αρκετά χαμηλός.

«Κανείς δεν ξέρει εάν θα συμβεί και γενικώς ένας πολύ σοβαρός σεισμός», παρατηρεί η WELT. «”Ξανά και ξανά προκύπτουν εκτιμήσεις μεμονωμένων ειδικών για κάτι τέτοιο, όμως αυτές συγκαταλέγονται περισσότερο στις εικασίες”, δηλώνει σχετικά ο Χίμπσερ. Αυτό που ανησυχεί τον γεωφυσικό όμως είναι το γεγονός ότι οι Σαντορινιοί εγκαταλείπουν το νησί: “Οι ντόπιοι είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς και ξέρουν το νησί τους. Όταν λοιπόν αποφασίζουν να το εγκαταλείψουν, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη πως η κατάσταση είναι ακραία”».

Merkur.de

Γράφει για το νέο εντυπωσιακό καταδυτικό πάρκο που ανοίγει φέτος το καλοκαίρι στα Χανιά:

«Πρόκειται για ένα πάρκο τεραστίων διαστάσεων, με έκταση μεγαλύτερη των 60.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο δεν θα αποτελέσει απλώς ένα highlight για τους δύτες, αλλά και ένα σημαντικό πρότζεκτ για τον τουρισμό της περιοχής. Στο πάρκο θα υπάρχουν και τεχνητοί ύφαλοι, όπως και δύο βυθισμένα πολεμικά πλοία, που απογειώνουν την εμπειρία της κατάδυσης. Μάλιστα, το καταδυτικό πάρκο απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους στις καταδύσεις, διαθέτοντας τρεις διαφορετικές καταδυτικές οδούς βάθους 8,5 έως 25 μέτρων, οι οποίες είναι κατάλληλες για όλους τους επισκέπτες».

Όπως εξηγεί ακόμα το γερμανικό μέσο, «η απόφαση για τη δημιουργία του πάρκου ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2024 από διάφορα ελληνικά Υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού. Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί περίπου 500.000 ευρώ και το πάρκο αναμένεται να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή σεζόν του 2025, ακριβώς πριν από την τουριστική high-season.

Η Ελλάδα φαίνεται πως ενισχύει τις προσπάθειές της να προωθήσει τον καταδυτικό τουρισμό, ιδίως μέσω της πρωτοβουλίας “Dive in Greece” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η εδραίωση της χώρας ως ενός σημαντικού προορισμού για όλους όσοι κάνουν ελεύθερες καταδύσεις. Από το 2025 θα οργανώνονται διεθνείς διαγωνισμοί ελεύθερων καταδύσεων, ένας από αυτούς θα λάβει χώρα στην Αμοργό, εκεί όπου γυρίστηκε η διάσημη ταινία “Απέραντο Γαλάζιο” του Λυκ Μπεσόν».

ZEIT Online

Η εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση φιλοξενεί ενδιαφέρον ρεπορτάζ σχετικά με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης για τη μόλυνση των θαλασσών από τους… αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους.

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί το λίκνο μονάχα της Δημοκρατίας, αλλά και της περιβαλλοντικής ρύπανσης», παρατηρεί το γερμανικό μέσο. Από πού προκύπτει αυτό; Από το ότι «ήδη πριν από 5.200 χρόνια η περιοχή του Αιγαίου είχε μολυνθεί με μόλυβδο, 1.200 χρόνια νωρίτερα απ’ όσο νομίζαμε ως τώρα», όπως διαπίστωσαν γεωεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. «Προκειμένου να διαπιστώσουν από πότε ο άνθρωπος άρχισε να αφήνει το αποτύπωμά του στα οικοσυστήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν 14 ιζηματογενή πετρώματα από τον βυθό του Αιγαίου και τις παράκτιες περιοχές».

Οι επιστήμονες εντόπισαν ακόμα ένα καθοριστικό σημείο καμπής, το οποίο χρονολογείται περίπου 2.150 χρόνια πριν: «εκείνη την περίοδο φαίνεται να ανεβαίνει κατακόρυφα η συγκέντρωση μολύβδου και να παραμένει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό. Ταυτοχρόνως φαίνεται να αλλάζει και η σύνθεση της γύρης των λουλουδιών στα δείγματα που συλλέχθηκαν, στοιχεία που οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως καταστράφηκαν περισσότερες δασικές εκτάσεις και επεκτάθηκε η γεωργική δραστηριότητα.

Αμφότερα τα ευρήματα αποτελούν ενδείξεις μίας κοινωνικοοικονομικής αλλαγής, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Communications Earth & Environment. Ο συνδυασμός των στοιχείων καταδεικνύει επιπλέον πότε έλαβε χώρα η μετάβαση από τη γεωργική σε μία πιο προηγμένη νομισματική κοινωνία, διότι μεταξύ άλλων ο μόλυβδος απελευθερώνεται και κατά την εξόρυξη αργύρου. Και επομένως, όσο περισσότερα νομίσματα κυκλοφορούσαν, τόσο περισσότερος μόλυβδος υπήρχε στο έδαφος».

Η εφημερίδα προσθέτει πως «η ραγδαία αύξηση της μόλυνσης από μόλυβδο συμπίπτει χρονικά με την περίοδο που κατέλαβαν τον ελλαδικό χώρο οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι, οι οποίοι προώθησαν πολύ την εξόρυξη χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιούσαν και τον μόλυβδο σε όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας τους ως οικοδομικό υλικό. Επρόκειτο βέβαια για ένα επικίνδυνο υλικό, ακόμα και μικρές ποσότητες μολύβδου μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα, καρδιαγγειακές νόσους, αναιμία, καρκίνο, διαταραχές της μνήμης και βλάβες στο νευρικό σύστημα, ενώ έχει διαπιστωθεί πως περιορίζει και τις νοητικές ικανότητες, ή με άλλα λόγια, σε κάνει χαζό.

Την περίοδο της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η ρύπανση από μόλυβδο ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το IQ του ευρωπαϊκού πληθυσμού πρέπει να είχε μειωθεί αισθητά, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε προσφάτως και μία νέα έρευνα του Desert Research Institute της Νεβάδα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...