Γερμανικός Τύπος: Η μαχητική εμφάνιση Μέρκελ υπέρ του υποψηφίου της Κεντροδεξιάς – Οι απόψεις του για την Ευρώπη, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Γαλλία

Α. Μέρκελ, Καγκελάριος Γερμανίας
Φώτο Αρχείου / Άγγελα Μέρκελ, Καγκελάριος Γερμανίας

Η χθεσινή εκτός γερμανικής παράδοσης “προεκλογική” παρουσία της Μέρκελ στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, για να στηρίξει τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματός της, Άρμιν Λάσετ, δείχνει τη δύσκολη κατάστασή του 20 ημέρες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Σε ασυνήθιστα επιθετικό ύφος η καγκελάριος περιέγραψε με μελανά χρώματα ενδεχόμενο συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με το κόμμα “Η Αριστερά”, μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ανατολικής Γερμανίας, σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι ρίξουν την ψήφο τους στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

TAZ

Η αριστερή εφημερίδα  με τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Η γιαγιά μιλά για κομμουνισμό” διερωτάται κατά πόσο αυτή η μεταμόρφωση της καγκελαρίου σε κομματική πολιτικό θα βοηθήσει τον Λάσετ. “Εξαρτάται από το πώς οι ψηφοφόροι θα προσλάβουν αυτήν την εμφάνιση” σημειώνει ο σχολιαστής της. “Ως έξαρση πανικού μιας καγκελαρίου από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που δεν θέλει να αποχωρήσει από το αξίωμά της με μια ηχηρή ήττα του κόμματός της, ή ως αξιόπιστη παρέμβαση μιας πολέμιας του σοσιαλισμού, που ανησυχεί πραγματικά και προειδοποιεί από τις δικές της οδυνηρές εμπειρίες για το διάδοχο κόμμα του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση η συμπαθητική της εικόνα ως μιας ρεαλίστριας που βρίσκεται υπεράνω ιδεολογιών, δεν υπάρχει πια”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Το ίδιο ερώτημα θέτει και η συντηρητική εφημερίδα. „Ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, η τάση στο Χριστιανοδημοκρατικό είναι πτωτική, όπως και στο αδελφό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας. Κάθε στιγμή ο άνεμος μπορεί να αλλάξει. Τελικά ο Λάσετ κάνει προεκλογικό αγώνα όχι μόνο κατά του Σολτς και της “Πράσινης” Μπέρμποκ, αλλά και κατά του Ζέντερ. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός μπορεί, με βάση τα χαμηλά ποσοστά των σφυγμομετρήσεων, να γκρινιάζει ανενόχλητα για το ότι από την αρχή θα ήταν ο καλύτερος υποψήφιος (καγκελάριος). Από την πλευρά τους οι ψηφοφόροι της Μέρκελ, που μετά από τόσα χρόνια συνδέθηκαν με το κόμμα της λόγω του δικού της στιλ, δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν αυτόματα τον Λάσετ. Όλα αυτά εξηγούν ως ένα σημείο την άνοδο του ποσοστού των δημοσκοπήσεων υπέρ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος”.

Stadt-Anzeiger 

Αλλά και η περιφερειακή εφημερίδα  της Κολωνίας καταγράφει την μετάλλαξη Μέρκελ από το βήμα της Βουλής σε προεκλογική βοηθό του Λάσετ. “Σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο σπάνια έχει διολισθήσει” παρατηρεί. “Ειδικά η “προεδρική” Μέρκελ μίλησε σαν να βρίσκονταν σε σκηνή με μια μπύρα στο χέρι. Η πράξη φιλίας προς τον Λάσετ ίσως να έρχεται πολύ αργά, αν δει κανείς τις σφυγμομετρήσεις”.

Handelsblatt

Διακοπή από την ενεργό προεκλογική εκστρατεία κάνει σήμερα ο υποψήφιος καγκελάριος της Κεντροδεξιάς Άρμιν Λάσετ και μετά τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν. Μάλιστα η αντιπολίτευση στη βουλή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έχει εξοργιστεί, γιατί δεν θα είναι παρών σε συζήτηση για την κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Άλλα κι αυτή η επίσκεψη εκλαμβάνεται ως πτυχή του προεκλογικού αγώνα, καθώς εάν εκλεγεί καγκελάριος, θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Γάλλο πρόεδρο.

Η εφημερίδα  φιλοξενεί άρθρο του Λάσετ με τον τίτλο “Να γίνει η Ευρώπη πιο ικανή για δράση”, όπου περιγράφει το όραμά του για την Ευρώπη, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Γαλλία. Τα γεγονότα στην Καμπούλ αποκαλεί ως στιγμή αφύπνισης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ. Οι υποσχέσεις για ασφάλεια, που ανήκουν στα θεμέλια της Ευρώπης, χρειάζονται εκ βάθρων ανανέωση” επισημαίνει. “Η Ευρώπη πρέπει να κάνει στους πολίτες της νέα πρόταση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, την εγγύηση της ασφάλειας και μέσω αυτών την ενίσχυση της δύναμής της, όπως το ενσάρκωσαν στενές φιλίες ανάμεσα στον Κόνραντ Αντενάουερ και τον Σαρλ Ντε Γκωλ, ή τον Χέλμουτ Κολ με τον Φρανσουά Μιτεράν στην θεμελίωση του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος”.

Ο Λάσετ υπογραμμίζει ότι βάση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας παραμένουν οι διατλαντικές σχέσεις. “Η ενίσχυση αυτών των σχέσεων μόνο με την ενίσχυση της Ευρώπης μπορούν να επιτευχθούν” σημειώνει. “Τα 20 χρόνια στο Αφγανιστάν όπως και η πρόσφατη αποχώρηση των δυτικών εταίρων κάνουν σαφές ότι η στρατιωτική εξάρτηση από τον μεγάλο μας εταίρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η ισότιμη εταιρική μας σχέση μέσα στο ΝΑΤΟ καθορίζει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα”. Τέλος στο άρθρο του ο υποψήφιος καγκελάριος της γερμανικής Κεντροδεξιάς αναφέρεται και στις γερμανογαλλικές σχέσεις, τις οποίες τοποθετεί στο πλαίσιο της Συνθήκης του Άαχεν, που υπεγράφη το 2019 ανάμεσα στην ΄Αγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουήλ Μακρόν. “Καθήκον μας για τα επόμενα χρόνια είναι να την συμπληρώσουμε και να την μετεξελίξουμε” υπογραμμίζει.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...