Γερμανικός Τύπος: Η μετατόπιση ευθυνών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα – Οι εξελίξεις στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Süddeutsche Zeitung

Με αφορμή την αντιμετώπιση του σταθμάρχη ως αποδιοπομπαίου τράγου μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, η εφημερίδα σχολιάζει το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο που χαρακτηρίζει πολλούς υπολειτουργούντες οργανισμούς. «Το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα δείχνει τι συμβαίνει όταν οι οργανώσεις χρησιμοποιούν τα μέλη τους ως αποδιοπομπαίους τράγους. Δείχνει, σαν υπό μεγεθυντικό φακό, τι μπορεί να σημαίνει οργανωτική αποτυχία. Γι’ αυτό είναι επίσης ευφημισμός να μιλάμε για “ατυχία”, σαν το ατύχημα να ήταν ένα χτύπημα της μοίρας και η θλιβερή συνέπεια των αναπόφευκτων κινδύνων της ζωής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ελληνική σιδηροδρομική υποδομή βρίσκεται σε κακή κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Το ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης και άλλες προφυλάξεις ασφαλείας λειτουργούν μόνο σε περιορισμένο βαθμό και δεν είναι αξιόπιστα.

Η σιδηροδρομική εταιρεία δεν προέβλεψε την απαραίτητη τεχνολογία ασφαλείας ούτε τα κατάλληλα προσόντα του σταθμάρχη. Τα υπόλοιπα ήταν αυτοσχεδιασμός με την ελπίδα ότι θα λειτουργούσε με κάποιο τρόπο», επισημαίνοντας ακόμη πως «η μετατόπιση της ευθύνης χωρίς την αντιμετώπιση των από καιρό γνωστών διαρθρωτικών ελλείψεων είναι παράλογη, αλλά λειτουργική για την απόκρυψη της οργανωτικής αποτυχίας. Οι οργανισμοί που δεν παρέχουν στα μέλη τους τους πόρους που χρειάζονται για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, όπως χρόνο, προσωπικό και την απαραίτητη τεχνολογία, τα αναγκάζουν να αναπληρώσουν με κάποιο τρόπο αυτές τις ελλείψεις. Αυτό γίνεται με κόλπα και απάτες, όπως με απλήρωτη πρόσθετη εργασία και ανάληψη προσωπικών κινδύνων, εις βάρος της ποιότητας της εργασίας, και αυτοί που υποφέρουν δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι πελάτες. Η κατάχρηση των εργαζόμενων ως ανθρώπινων ασπίδων που πρέπει να αναπληρώσουν τις οργανωτικές αποτυχίες δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κακό κανόνα σε πολλούς οργανισμούς. Και ο κίνδυνος για λάθη αυξάνεται: λάθη μικρά, αλλά μοιραία, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας».

Spiegel

Αυτήν την εβδομάδα συνεχίζονται οι συνομιλίες Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για την ένταξη των δύο τελευταίων στο Ν.Α.Τ.Ο. «Προσφάτως, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας είχαν φτάσει στο ναδίρ», σχολιάζει το περιοδικό. «Το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται τώρα θεωρείται από πολλούς στη Σουηδία ως πολύ θετικό. Παρ’ όλες τις εντάσεις, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης είχε συγκεντρώσει πολλά πακέτα βοήθειας και είχε στείλει ομάδες διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία. Η υποστήριξη αυτή θα μπορούσε να αλλάξει την άποψη της Άγκυρας για τη Στοκχόλμη. Και ίσως επιτέλους να δώσει λύση στην αδιέξοδη διαμάχη του Ν.Α.Τ.Ο., αν και, αυτήν την εβδομάδα, δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η φημολογία πως η Φινλανδία εξετάζει την ένταξή της στη Συμμαχία ανεξαρτήτως του αν και πότε θα ενταχθεί η Σουηδία. «Την περασμένη εβδομάδα το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πράξη προσχώρησης με μεγάλη πλειοψηφία. Το Ελσίνκι διαμηνύει έτσι ότι είναι έτοιμο για το Ν.Α.Τ.Ο. και η τελική απόφαση έγκειται στην Άγκυρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιπλέον, δεν θα έθετε σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις Φινλανδίας – Σουηδίας, καθώς η αμοιβαία κατανόηση είναι μεγάλη και οι Σουηδοί θα κατανοήσουν τις φινλανδικές ανησυχίες για την ασφάλεια», γράφει το γερμανικό περιοδικό. Σε κάθε περίπτωση, «υπάρχουν ελπίδες πως η κοινή ένταξη μπορεί να ολοκληρωθεί το αργότερο κατά τη σύνοδο κορυφής του Ν.Α.Τ.Ο. στη Λιθουανία τον Ιούλιο. Μετά τον σεισμό, οι πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό άλλαξαν για τον Ερντογάν και είναι πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να μην επωφελείται από τη διαμάχη με τη Σουηδία και να ενδώσει».

Tagesspiegel

Τρία ανάγλυφα θραύσματα του Παρθενώνα επιστρέφονται από το Βατικανό, επαναφέροντας τις συζητήσεις για την αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και αυξάνοντας την πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο να πράξει αναλόγως. «Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε ως χειρονομία ειρήνης την επιστροφή των μαρμάρων, ως ένα “δώρο” που δείχνει πώς οι συλλογές τέχνης του Βατικανού αποτελούν αφετηρία για τη “φιλία μεταξύ λαών, θρησκειών, εκκλησιών”», γράφει η εφημερίδα. «Η επιστροφή από το Βατικανό σημαίνει ότι και άλλα θραύσματα της αρχαίας ζωφόρου του Παρθενώνα επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους. Μόνο το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται ακόμη τα περισσότερα κομμάτια, αρνείται να τα παραχωρήσει. Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξαν σημάδια κίνησης και εκεί.

Το 2006, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης αποτέλεσε το πρώτο ίδρυμα που επέστρεψε τα τμήματα του Παρθενώνα που είχε στην κατοχή του. Έκτοτε, υπήρξαν εκκλήσεις για επανένωση όλων των διασκορπισμένων θραυσμάτων στον τόπο προέλευσής τους. Τον περασμένο Μάιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο στη νότια Ιταλία παρέδωσε θραύσματα του ναού στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι τα θραύσματα από τα Μουσεία του Βατικανού θα δοθούν ως “δώρο”, αποφεύγοντας τον όρο “επιστροφή”», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...