Γερμανικός Τύπος: Η μη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Handelsblatt

«Η Ελλάδα σταματά την ιδιωτικοποίηση σημαντικού λιμανιού» είναι ο τίτλος που επιγράφει άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ και σημειώνει: «Στα τελευταία μέτρα, η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει το 2017. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα ότι το λιμάνι είναι πολύ σημαντικό για να ανατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή».

Και λίγο παρακάτω εξηγεί αναλυτικότερα: «Η Αλεξανδρούπολη είναι ο κύριος κόμβος στρατιωτικών μεταφορών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Από τότε που η Τουρκία απέκλεισε τον Βόσπορο για ξένα πολεμικά πλοία, δεν υπάρχει πλέον θαλάσσιος δρόμος για αυτές τις μεταφορές. Από την Αλεξανδρούπολη οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες οδηγούν στα κράτη του ΝΑΤΟ Βουλγαρία και Ρουμανία. Από την αρχή του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν φέρει εκατοντάδες κύρια άρματα μάχης, πυροβόλα όπλα και ελικόπτερα στο ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ μέσω της Αλεξανδρούπολης. Επίσης πολλές παραδόσεις όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία περνούν από το λιμάνι. Πολεμικά πλοία όπως το αμφίβιο USS Arlington και oχηματαγωγά όπως το Liberty Passion είναι πλέον τακτικοί επισκέπτες στο άλλοτε ήσυχο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. (…) Μεγάλη σημασία θα έχει  η Αλεξανδρούπολη και σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής. Η ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία Gastrade S.A. θέλει να θέσει σε λειτουργία στα τέλη του επόμενου έτους έναν πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού. Η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο, το οποίο υπολογίζεται σε 394 εκατομμύρια ευρώ, με 166,7 εκατομμύρια».

Zeit

Άλλο ένα δημοσίευμα που αφορά την Ελλάδα εντοπίζουμε στη διαδικτυακή έκδοσή της με τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει την εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης». Στον υπότιτλο σημειώνει: «Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil πρόκειται να διερευνήσει την ύπαρξη εικαζόμενων κοιτασμάτων  φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτό θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «Το έργο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συμφωνία με τη Λιβύη το 2019, η Τουρκία αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη νότια της Κρήτης και ανοιχτά των Δωδεκανήσων στη Ρόδο και την Κω. Στη θαλάσσια περιοχή εικάζεται ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η ΕΕ απορρίπτει τη συμφωνία. Η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις και έστειλε ένα ερευνητικό πλοίο στα ανοιχτά της Κρήτης το καλοκαίρι του 2020».

Νeue Zürcher Zeitung

«Να μην υποτιμούνται οι πολεμικές απειλές της Άγκυρας» είναι ο τίτλος μακροσκελούς δημοσιεύματος της ελβετικής εφημερίδας. To άρθρο εξηγεί στο γερμανόφωνο κοινό τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το άβασιμο των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας και τις γνωστές απειλές που διατυπώνει η Άγκυρα. Διαπιστώνει επίσης πως «η κυβέρνηση στην Αθήνας μέχρι στιγμής έχει αντιδράσει ψύχραιμα στις προκλήσεις: ‘Η Ελλάδα δεν σας απειλεί’, διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης τον τουρκικό λαό τέλος Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» για να διαπιστώσει όμως λίγο παρακάτω η ΝΖΖ ότι «από μια άποψη, ωστόσο, οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας βολεύουν και στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποσπούν την προσοχή από δικά της σκάνδαλα. Και ενώ η Ελλάδα εμμένει στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο θέμα της Τουρκίας, σε άλλα ζητήματα  η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν τηρεί τις αρχές ενός κράτους δικαίου».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...