Γερμανικός Τύπος (Ι): Οι παραιτήσεις στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ) όπου στεγάζεται και η ΕΥΠ
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου στεγάζεται και η ΕΥΠ / Πηγή: Eurokinissi

taz

«Οι παραιτήσεις στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο σπάνιο – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μέλη της κυβέρνησης», σχολιάζει δηκτικά δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της , αναφερόμενο στις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων στην σκιά της υπόθεσης παρακολουθήσεων μέσω του λογισμικού Predator.

«Ο Δημητριάδης είναι ανιψιός του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπηρετεί ως γενικός γραμματέας στο γραφείο του. Χωρίς τον Δημητριάδη τίποτα δεν θα λειτουργούσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζουν στην Αθήνα», γράφει ο συντάκτης. Αναφερόμενος στην παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέων, σημειώνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του σε μια από τις πρώτες του επίσημες πράξεις. Ο Κοντολέων με τη σειρά του είχε διοριστεί προσωπικά από τον Μητσοτάκη ως επικεφαλής της, αν και στην πραγματικότητα δεν πληρούσε τα απαιτούμενα προσόντα. Με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος, τροποποιήθηκε ένας νόμος που κατέστησε έτσι δυνατό τον διορισμό του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν τότε έντονα για την αλλαγή του νόμου».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «το ότι ο Δημητριάδης ή άλλα μέλη της κυβέρνησης θα μπορούσαν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο. Ο Δημητριάδης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Την Πέμπτη, όμως, ερευνητές δημοσιογράφοι του δικτύου Reporters United έφεραν στο φως στοιχεία για επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ του Δημητριάδη και του επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intellexa, της εταιρείας που διανέμει το λογισμικό Predator. Τόσο ο Δημητριάδης όσο και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Κοντολέων, παραιτήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας», καταλήγει ο συντάκτης.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Ο Πούτιν και ο Ερντογάν επαινούν τις επιτυχίες τους σε ζητήματα ενέργειας και σιτηρών», αναφέρει στις σελίδες της, στον απόηχο της συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας το απόγευμα της Παρασκευής σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο που ονομάζεται “Rus” και όχι, όπως συνηθίζει, στην κατοικία του». Σύμφωνα με την FAZ, o Πούτιν επαίνεσε την ομαλή λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου ΤurkStream. H εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι το ενεργειακό ζήτημα έχει και άλλες πτυχές για τον Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακουγιού. Επιπλέον «ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενό του για τον ρόλο του στο θέμα των ουκρανικών σιτηρών και την ταυτόχρονη „ομαλή“ εξαγωγή και ρωσικών προϊόντων και λιπασμάτων», υπαινιγμός για τη χαλάρωση των κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Süddeutsche Zeitung

Αφιέρωμα στον καύσωνα που πλήττει την ελληνική πρωτεύουσα και την πρώτη επικεφαλής για την αντιμετώπιση της αστικής υπερθέρμανσης δημοσιεύει στις σελίδες της η εφημερίδα: «Η Ελένη Μυριβήλη, εγγονή του Στρατή Μυριβήλη, είναι υπεύθυνη για ζητήματα καύσωνα στην Αθήνα – και η πρώτη που έχει αναλάβει μία τέτοια θέση στην Ευρώπη. Η ελληνική πρωτεύουσα φέρει άλλωστε τη φήμη της πιο ζεστής πόλης στην Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Μυριβήλη δεν αντιμετωπίζει το έργο της μόνο ως τεχνικό ή πολεοδομικό, αλλά και ως κοινωνικό. Kαι αυτό γιατί οι φτωχότερες γειτονιές είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες και συχνά οι κάτοικοί τους δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος του κλιματισμού. Η δημιουργία μίας απαραίτητης κοινωνικής ισορροπίας και μέσω επιδοτήσεων αποτελεί επίσης πρόκληση, καθώς η Αθήνα εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας της τελευταίας δεκαετίας», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...