Γερμανικός Τύπος: Η ομιλία του Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ

Deutsche Welle
Γερμανικό Ειδησιογραφικό Πρακτορείο Deutsche Welle

Πολλά τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο στον απόηχο της ομιλίας που εκφώνησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Redaktionsnetzwerk Deutschland

Σχόλιο στην ιστοσελίδα του γερμανικού δημοσιογραφικού δικτύου επισημαίνει εξ αρχής ότι «ο Ρώσος πρόεδρος είναι γνωστό ότι αφήνει το ακροατήριό του να περιμένει, προφανώς με σκοπό να υπογραμμίσει έτσι τη σημασία του». Ωστόσο, συμπληρώνει, αυτή τη φορά, η καθυστέρηση με την οποία ξεκίνησε το φόρουμ, οφειλόταν πιθανότατα σε οργανωτικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ουδέν Νεότερον από το Ανατολικό Μέτωπο», – παραφράζοντας έτσι τον γερμανό συγγραφέα Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, ο οποίος έγραψε το μυθιστόρημα “Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο”-  «τουλάχιστον προς το παρόν δεν μπορεί να περιμένει κανείς μία ουσιαστική συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο για όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Την ώρα που τα όπλα έχουν πάρει το λόγο, το μόνο για το οποίο εκείνος δείχνει ενδιαφέρον είναι να επιβεβαιώσει τη θέση του».

taz

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η εφημερίδα, τιτλοφορώντας το δημοσίευμα «Διαρκής μεγαλομανία». Η συντάκτρια σχολιάζει την ημίωρη ομιλία του Πούτιν και την αυτοπεποίθηση που τον χαρακτηρίζει: «Το να βρει κανείς νέους φίλους είναι μία διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Χρόνο που όμως η Ρωσία δεν έχει στη διάθεσή της, καθώς η οικονομία της καταρρέει. Έτσι, στην ομιλία του στο Βλαδιβοστόκ, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αυτό που κάνει εδώ και δεκαετίες: Μίλησε για τον εαυτό του. Επιπλέον, καθώς αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, αντιδρά σαν παιδί που έχει πεισμώσει: απειλεί, ψάχνει υπευθύνους, ενώ παριστάνει τον ισχυρό ηγέτη – όμως παραμένει κάποιος που απλά αρνείται να δει την πραγματικότητα».

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα σχολιάζει την δυτικοκεντρική ματιά της ιστορίας, παίρνοντας ως αφορμή έναν όρο που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μπορεί να τοποθετηθεί στον χάρτη με πολύ μεγάλη ακρίβεια: Το „λίκνο της Δημοκρατίας”». Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα του Μονάχου «στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αττική, ο Σόλων έθεσε με την ιστορική νομοθεσία του τα θεμέλια του εν λόγω πολιτικού συστήματος πριν από περίπου 2.600 χρόνια. Και όμως: ο όρος „λίκνο”, είναι στην πραγματικότητα ξεπερασμένος. Μέσα από μία δυτικοκεντρική ματιά, μπορεί να φαντάζει αληθές ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι εφηύραν τη Δημοκρατία. Εξάλλου και ο ίδιος ο όρος „Δημοκρατία” είναι ελληνικής καταγωγής. Ωστόσο και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί λάμβαναν συλλογικά τις αποφάσεις τους. Στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία – κοινωνίες δίχως μονάρχες και αυτοκράτορες υπήρχαν κι εκεί, αν και ο όρος „Δημοκρατία”, αυτός καθ’ εαυτός, τους ήταν ξένος».

Zeit

Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ στηνεφημερίδα, αναφέρεται στη διαδικασία ενεργειακής αυτονομίας που έχει ξεκινήσει στην Τήλο εδώ και μερικά χρόνια: «Το νησί παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση καταναλώνει χάρη σε μία και μόνο ανεμογεννήτρια. Επιπλέον, το νησί αξιοποιεί το πόσιμο νερό από τις δικές του πηγές», παρατηρεί η συντάκτρια, η οποία δηλώνει ενθουσιασμένη για τα όσα συνάντησε εκεί: «Όλα αυτά είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε σήμερα. Παρατηρώ ένα σωρό πράγματα που θα περίμενα να δω σε χώρες που είναι λίγο πιο επικεντρωμένες σε θέματα βιωσιμότητας, σε σχέση με – από όσα πίστευα τουλάχιστον- είναι η Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...