Γερμανικός Τύπος: Η προσπάθεια τούρκων ακροδεξιών στη Γερμανία να αποκτήσουν πολιτική επιρροή

Γερμανία, Βερολίνο
Γερμανία, Βερολίνο, χαρακτηριστικό κανάλι της πόλης / Πηγή: Eurokinissi

Süddeutsche Zeitung

«Ένα καθολικό, περιορισμένης διάρκειας λοκντάουν θα μπορούσε να γλιτώσει τον πληθυσμό και την οικονομία από μήνες μερικού απαγορευτικού και χλιαρά περιοριστικά μέτρα», σχολιάζει η εφημερίδα με τίτλo «Σκληρό αλλά σωτήριο» και παρατηρεί: «Ένα τέτοιο ακραίο μέτρο θα είχε νόημα και θα ήταν σαφώς προτιμότερο από την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα χειροτερέψουν. Ποτέ μέχρι σήμερα η πορεία της πανδημίας δεν επιβεβαίωσε τους υπεραισιόδοξους.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 θα επιδεινώσει το πρόβλημα αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι επιδημιολόγων ότι είναι κατά 50%-60% πιο μεταδοτικό. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το ποσοστό μετάδοσης του νέου στελέχους στη Γερμανία. Δεν  υπάρχει ωστόσο κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι ρυθμοί μετάδοσης είναι διαφορετικοί από τη γειτονική μας Δανία όπου τα κρούσματα με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Σε περίπτωση που το B.1.1.7 είναι πράγματι τόσο επικίνδυνο τότε μόνο ένα σκληρό λοκντάουν όλων των μη κρίσιμων τομέων της οικονομίας θα είναι σε θέση να σταματήσει την εξάπλωση και να αποτρέψει μια κατάρρευση των νοσοκομείων. Όσο ταχύτερα μειωθούν τα κρούσματα στα 25 ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα τόσο το καλύτερο.

Μέχρι τότε κάθε απόφαση για χαλάρωση των μέτρων είναι ανεύθυνη. Με μικρό αριθμό κρουσμάτων θα είναι δυνατή η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο ή το άνοιγμα καταστημάτων. Οι κυβερνώντες θα πρέπει να ορίσουν τους στόχους και να εξηγήσουν στον πληθυσμό τι θα κερδίσει αν επιτευχθεί η μείωση των κρουσμάτων. Η προοπτική για μια πραγματική και διαρκή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αποτελεί ισχυρότερο κίνητρο από ότι απαγορεύσεις».


Frankfurter Allgemeine Zeitung

Σε σχόλιο με αφορμή τα έκτροπα στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον η εφημερίδα παραλληλίζει τους οπαδούς του προέδρου Τραμπ με τους ακραίους υποστηρικτές του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία: «Η Δημοκρατία πρέπει να είναι σε θέση να αμύνεται σε κάθε είδους επιθέσεις. Τι λέει όμως για την ποιότητα της Δημοκρατίας το γεγονός ότι μετά από τέσσερα χρόνια Τραμπ ο απερχόμενος πρόεδρος κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από ποτέ; Και πώς να αξιολογηθεί το γεγονός ότι στη Γερμανία είτε στο δυτικό, είτε το ανατολικό τμήμα της χώρας εκατομμύρια άνθρωποι ψηφίζουν το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο έχει σε σημαντικό βαθμό ρεβιζιονιστική ατζέντα; Οι παθογένειες της Δημοκρατίας δεν εξηγούνται απλά με “αριστερά” και “δεξιά” ούτε γιατρεύονται με οξείς ρητορικούς τόνους».


Frankfurter Rundschau

Τούρκοι ακροδεξιοί προσπαθούν να επηρεάσουν στη Γερμανία πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα, η οποία παρατηρεί: «Σε επερώτηση του αντιπολιτευτικού κόμματος των Φιλελευθέρων FDP η γερμανική κυβέρνηση απάντησε ότι “οπαδοί τουρκικών ακροδεξιών οργανώσεων προσπαθούν να προσεγγίσουν πολιτικούς και κόμματα σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τη γερμανική κοινή γνώμη”.

Σύμφωνα με το Βερολίνο υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα από το περιβάλλον τέτοιων ακραίων οργανώσεων έθεσαν υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα συμβούλια ενσωμάτωσης στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η εφημερίδα Die Welt είχε γράψει ήδη τότε ότι τέτοια άτομα δεν ήταν υποψήφια μόνο σε μικρότερα μέρη, αλλά και στις λίστες μεγάλων κομμάτων όπως οι Πράσινοι ή οι Χριστιανοδημοκράτες.

Έρευνες του αποκαλυπτικού μαγκαζίνου Report München δείχνουν μάλιστα ότι ορισμένοι υποψήφιοι προέρχονταν από την οργάνωση των Γκρίζων Λύκων, η οποία στη Γερμανία αριθμεί περισσότερα από 18.500 μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης οι τούρκοι ακροδεξιοί στη Γερμανία επιδιώκουν μέσω των διασυνδέσεων με τα κόμματα να διασφαλίσουν τόσο σε τοπικό, όσο και ομοσπονδιακό επίπεδο “μεγαλύτερη αποδοχή και να ενισχύσουν τη φήμη τους”».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...