Γερμανικός Τύπος: Η στάση της ΕΕ στη ρωσοουκρανική κρίση – Οι πιέσεις της Άγκυρας στο τουρκικό πρόγραμμα της DW – Η εκτόξευση του πληθωρισμού στην Τουρκία

Γερμανία, Βερολίνο, Δημαρχείο
Γερμανία, Βερολίνο, Δημαρχείο / Πηγή: Eurokinissi

Neue Zürcher Zeitung

«Όχι, δεν είναι ότι ξαφνικά η ΕΕ παρουσιάζεται στη διεθνή σκακιέρα ως γεωπολιτική δύναμη με αυτοπεποίθηση. Όμως η αποφασιστικότητα, με την οποία εμφανίζονται από κοινού Παρίσι, Βερολίνο και Βαρσοβία, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη», σχολιάζει η εφημερίδα με τίτλο: «Η Ευρώπη μιλά με μια φωνή στο ουκρανικό».

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ΕΕ αποδεικνύει ότι είναι λιγότερο ένας διεθνής παίκτης και περισσότερο ένα δίκτυο, μια πλατφόρμα, στην οποία οι κυβερνήσεις διατυπώνουν κοινούς στόχους. Το μήνυμα των Ευρωπαίων έναντι της Μόσχας και της ρωσοουκρανικής κρίσης είναι πλέον σαφές: 1) Πρέπει να αποτραπεί ένας νέος πόλεμος στην Ουκρανία, 2)Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης θα επιβληθούν σκληρές κυρώσεις, 3) Η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αποτελούν ταμπού και 4) Επιζητούμε το διάλογο με Ρωσία και ΗΠΑ με αντικείμενο την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».


taz

«Μετά τη Ρωσία η Deutsche Welle αντιμετωπίζει τώρα προβλήματα και στην Τουρκία. Το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) έθεσε διορία σε τρία διεθνή μέσα ενημέρωσης, DW, Euronews και Voice of America, να καταθέσουν αίτηση χορήγησης άδειας για τις ιστοσελίδες τους. Διαφορετικά θα μπλοκαριστούν», σχολιάζει η εφημερίδα, με τίτλο «Τουρκικές πιέσεις στην Deutsche Welle.

H γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να ελέγχει πλήρως την κοινή γνώμη. Το ζήτημα που προέκυψε δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τις τουρκόφωνες ιστοσελίδες των τριών διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο πρόεδρος Ερντογάν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα και τις εφημερίδες στην Τουρκία. Οι ανεξάρτητες εφημερίδες είναι ελάχιστες, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχονται και ανεξάρτητες ιστοσελίδες.

Ως απάντηση στις προσπάθειες φίμωσης της ελευθεροτυπίας η Deutsche Welle διεύρυνε  τα τελευταία χρόνια την προσφορά του τουρκικού προγράμματος και έγινε μέσω διαδικτύου σημαντική πηγή ενημέρωσης και συνώνυμο καλής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Τουρκία. Ακριβώς για αυτό βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των αρχών.

Σε αντίθεση με την DW, η Voice of America απέρριψε την απαίτηση του τουρκικού ΕΣΡ ως επίθεση στην ελευθεροτυπία. Όπως όλα δείχνουν, η διοίκηση της DW δεν έχει ακόμα λάβει εντολές από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για το πως να αντιδράσει. Η επίθεση που δέχεται η DW θα ήταν ίσως μια καλή ευκαιρία για την νέα γερμανική κυβέρνηση, και ιδίως τους Πρασίνους, να επανεξετάσουν την πολιτική προσέγγισης που ακολουθούσε η Άγκελα Μέρκελ έναντι του Ταγίπ Ερντογάν. Σε περίπτωση που η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αποδεχθεί αμαχητί το μπλοκάρισμα της τουρκικής ιστοσελίδας της Deutsche Welle, τότε θα έχει ήδη χάσει από τον Ερντογάν».


Handelsblatt

Στην Τουρκία η οργή εντείνεται. Η εκτόξευση του πληθωρισμού βγάζει τους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα στους δρόμους», γράφει η εφημερίδα με τίτλο: «Μαζικές διαμαρτυρίες κατά των υψηλών τιμών».

Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «”Κλείνουμε λόγω ηλεκτροσόκ” γράφει το χαρτί πάνω στα κατεβασμένα ρολά ενός τουρκικού καταστήματος κινητών. Από κάτω κολλημένοι δύο λογαριασμοί ηλεκτρικού από τον Ιανουάριο 2021 και τον Ιανουάριο 2022. Για την ίδια κατανάλωση μέσα σε ένα μόλις χρόνο η τιμή ρεύματος διπλασιάστηκε από 317 τουρκικές λίρες στις 631. Επισήμως ο πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει πλέον το 49%, ενώ τον Δεκέμβριο βρίσκονταν στο 36% και τον Νοέμβριο στο 21%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε σχεδόν το 50% της αξίας της. Με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το κόστος εισαγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ως συνέπεια οι τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων εκτοξεύθηκαν.

Η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ συγκρίνει την τωρινή κρίση με εκείνη του 2001. Το υπονοούμενο είναι σαφές, μιας και τότε οι Τούρκοι απογοητευμένοι από την κακή διαχείριση της κρίσης έδωσαν την ψήφο τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος IYI θεωρεί ότι “η σημερινή κρίση είναι πολύ πιο βαθιά” και ότι θα περάσει στην ιστορία ως κρίση Ερντογάν».

Πληροφορίες από: DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...