Γερμανικός Τύπος: Η Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο

Stern

Στο ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού» ως μία απάντηση στην διαρκή αύξηση των τιμών σε είδη τροφίμων, αναφέρονται δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο. Όπως παρατηρεί το περιοδικό:«Οι ακριβές τιμές των τροφίμων είναι μία διαρκής πρόκληση για πολλούς. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα είχε την ιδέα να εισαγάγει ένα “καλάθι νοικοκυριού”, με στόχο να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές στα σουπερμάρκετ. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα είναι σε θέση να αγοράζουν συχνά εναλλασσόμενα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές».

Euronews

Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα αρκετοί πολίτες παραμένουν σκεπτικοί, καθώς κάποιοι θεωρούν πως «το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει κάποιο όφελος, παρά είναι ένα τρικ με στόχο να εξαπατήσουν τους πελάτες» ή δεν πιστεύουν πως το μέτρο αυτό θα βοηθήσει.  

Welt

Πολλές οι αναφορές στον γερμανικό Τύπο και για τη Σύνοδο της Διαδικασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια που διεξάγεται σήμερα στο Βερολίνο – παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εφημερίδα επισημαίνει πως η Διαδικασία του Βερολίνου, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται και η Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια σήμερα, ξεκίνησε το 2014 με την Άνγκελα Μέρκελ, με δύο στόχους: «Από τη μία την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια και από την άλλη την προσέγγισή τους από την ΕΕ. Η περιοχή των Βαλκανίων έχει προτεραιότητα και για τη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Ο στόχος μακροπρόθεσμα είναι οι έξι χώρες που ανήκουν στα Δυτικά Βαλκάνια -Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία- να ενταχθούν στην ΕΕ. Ωστόσο υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που αντιτίθενται. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ίσως πιο μακριά από όλες τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά μία ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την κρατική του υπόσταση, διεκδικώντας η ίδια τα εδάφη. Όμως και εντός της ΕΕ υπάρχουν χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο όπως η Ελλάδα και η Ισπανία», γράφει η Welt, πράγμα που αποτελεί εξίσου μεγάλο πρόβλημα καθώς οι χώρες της Ευρώπης «συχνά δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ό,τι αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» 

ZEIT

«Δεν πέρασε καιρός από τότε που η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του πολέμου αποκάλυψαν το πόσο επικίνδυνο είναι για τη Γερμανία να εξαρτάται από μία απολυταρχική δύναμη. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομίας και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επέμειναν σταθερά να εγκαταλείψουν την συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου (σ.σ. με την κινεζική COSCO). Ωστόσο το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο με τον πρώην δήμαρχο του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, αποφάσισαν υπέρ της», γράφει σήμερα η εφημερίδα, η οποία με έδρα το Αμβούργο, σχολιάζει την είσοδο της COSCO στο λιμάνι της πόλης:

«Στην πραγματικότητα, το Αμβούργο είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα λιμάνια στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμη πουλήσει μετοχές τερματικού σταθμού στην COSCO. Και τα μειονεκτήματα είναι ήδη εμφανή για τους Γερμανούς – καθώς και το πώς έτσι ενισχύεται ο ανταγωνισμός: Όσο μεγαλύτερο το μερίδιο της COSCO στους τερματικούς σταθμούς, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για ένα λιμάνι να συγκεντρώσει περισσότερες από τις τεράστιες εμπορικές ροές».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...