Γερμανικός Τύπος: Η τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας – Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα pushback στην Ελλάδα

Πλωτό του Λιμενικού στη Σάμο - Διάσωση προσφύγων
Φώτο Αρχείου / Πλωτό του Λιμενικού στη Σάμο / Πηγή: Eurokinissi

H UEFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) απέρριψε το αίτημα του δημάρχου Μονάχου να φωτιστεί το στάδιο της σημερινής αναμέτρησης Γερμανίας-Ουγγαρίας στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε ένδειξη συμπαράστασης στη κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η διαμαρτυρία για νόμο στην Ουγγαρία, ο οποίος απαγορεύει την, όπως χαρακτηρίζεται “διαφήμιση υπέρ της ομοφυλοφιλίας”, ανοίγοντας το δρόμο για την απαγόρευση βιβλίων και ταινιών.

Die Welt

Σχεδόν όλες οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στην αμφιλεγόμενη απόφαση της UEFA. Ενδεικτικό το σχόλιο της εφημερίδας με τίτλο «Φίμωτρο»: «Η απόφαση της UEFA δεν εκπλήσσει, μιας και είναι μεγάλη η ανησυχία των αρμοδίων μήπως ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μετατραπούν σε τόπο πολιτικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, όπως βιώσαμε μετά το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Η UEFA εμμένει στην ουδετερότητα του αθλητισμού, αποκλείοντας ακόμα και τις πιο απλές μορφές εκδήλωσης αλληλεγγύης».

Bild

Από τη πλευρά της η εφημερίδα σχολιάζει ότι «η UEFA δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις διαφημίσεις μέσα στο στάδιο της Qatar Airways και της Gazprom, οι οποίες χρηματοδοτούν καθεστώτα στο Κατάρ και τη Ρωσία που καταπιέζουν δια νόμου ομοφυλόφιλους. Η απόφαση της UEFA ενισχύει χώρες, οι οποίες καταδιώκουν ομοφυλόφιλους. Το ζητούμενο είναι αν εμείς τολμούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και ποιο μήνυμα στέλνουμε σε όσους καταδιώκονται, βασανίζονται και θανατώνονται σε χώρες όπως το Ιράν. Ο δήμαρχος Μονάχου θα έπρεπε να αγνοήσει την απαγόρευση της UEFA και να κάνει το σωστό φωτίζοντας το στάδιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου».

Handelsblatt

«Επίκειται επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, από την οποία ενδέχεται να βγουν κερδισμένες γερμανικές εταιρείες. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αύριο και μεθαύριο, οι 27 θα ανοίξουν το δρόμο για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, παρά τις πολιτικές διαφορές με την Τουρκία», σημειώνει η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Γερμανικές εταιρείες ποντάρουν στην αποκλιμάκωση έναντι της Άγκυρας». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ένα τέτοιο βήμα θα είχε μεγάλη αξία για την γερμανική οικονομία. ‘Η επέκταση είναι αναγκαία‘, δηλώνει ο Στίβεν Γιανγκ, επικεφαλής τη Bosch στην Τουρκία και πρόεδρος του γερμανοτουρκικού συμβουλίου οικονομικής συνεργασίας.

Από τη πλευρά του ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Νιλς Σμιντ δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχτεί ότι υπάρχουν ισχύοντες κανόνες, τους οποίους και οφείλει να τηρεί. Εκτιμά επίσης πως μέσω της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης η Τουρκία ενδέχεται να προσδεθεί στενότερα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει: «Με την απόφαση για εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης δίνεται στην Τουρκία κίνητρο να αναζητήσει εποικοδομητικές λύσεις στην επίλυση των διενέξεων με την Ελλάδα και τη Τουρκία. Η πολιτική διάσταση του ζητήματος είναι πανταχού παρούσα. Πρόσφατα η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι θα τορπιλίσει την θετική ατζέντα αν δεν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό».

n-tv

«Η Διεθνής Αμνηστία εξετάζει τις ενέργειες των ελληνικών συνοριακών αρχών και διατυπώνει βαριές κατηγορίες», σημειώνεται στην ιστοσελίδα του γερμανικό ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος με τίτλο «Παράνομες επαναπροωθήσεις, πάγια τακτική». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «άνθρωποι που έχουν περάσει πλέον σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταφέρονται παρανόμως πίσω στη Τουρκία και μάλιστα συστηματικά. Οι βίαιες πρακτικές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Λίγο πριν τη δημοσίευση σχετικής έκθεσης, η Φρανσίσκα Βίλμαρ, ειδική σε ζητήματα ασύλου στην Διεθνή Αμνηστία Γερμανίας, δηλώνει επικαλούμενη νέες έρευνες ότι ‘οι βίαιες επαναπροωθήσεις αποτελούν πλέον de facto κομμάτι της ελληνικής συνοριακής πολιτικής στην περιοχή του Έβρου‘.

Άτομα που ζητούν άσυλο συνελήφθησαν μέχρι και 700 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και απελάθηκαν στη Τουρκία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. Καταγεγραμμένες περιπτώσεις δείχνουν ότι τα λεγόμενα pushback, δηλαδή οι άμεσες επαναπροωθήσεις χωρίς εξέταση αίτησης ασύλου, γίνονται τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Η αγγλόφωνη έκθεση με τίτλο “Greece: Violence, lies and pushbacks” επικεντρώνεται στις ενέργειες της ελληνικής συνοριοφυλακής στη περιοχή του Έβρου στο διάστημα Ιουνίου- Δεκεμβρίου 2020.

Οι καταγεγραμμένες από την Διεθνή Αμνηστία περιπτώσεις αγγίζουν τις 1.000. Σε πολλές από αυτές γίνεται μάλιστα λόγος για παράνομες δομές κράτησης. Οι περισσότεροι πρόσφυγες ή μετανάστες με τους οποίους συνομίλησε η διεθνής οργάνωση αναφέρουν ότι είτε βίωσαν, είτε είδαν να ασκείται βία από μέλη των ελληνικών αρχών. Είδαν επίσης άνδρες με πολιτικά. Κάνουν εκτός αυτού λόγο για χτυπήματα με γκλομπ, γρονθοκοπήματα και χαστούκια, τα οποία προκάλεσαν σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρούς τραυματισμούς».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...