Γερμανικός Τύπος (ΙΙ): Για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI

Süddeutsche Zeitung

«Είναι φανερό πως και ο ίδιος ο νικητής εξεπλάγη από το αποτέλεσμα των εκλογών, επιτυγχάνοντας μία νίκη πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και η επιβεβαίωση ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική», γράφει η εφημερίδα. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα έθνος τραυματισμένο από την κρίση χρέους, τα χρόνια της βάναυσης λιτότητας και η προτροπή του Μητσοτάκη να μην διακινδυνευθεί η περαιτέρω ανάκαμψη της χώρας εξυπηρέτησε μια πολύ διαδεδομένη ανάγκη για ασφάλεια».

 Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει επιπλέον πως για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνεται και η αντιπολίτευση: «ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέτυχαν να προωθήσουν μια νέα, προοδευτική ατζέντα και η συνθηματολογία τους προφανώς ξυπνά τραυματικές αναμνήσεις. Η πτώση κατά 10% από τις εκλογές του 2019 μπορεί να εκληφθεί και ως το κύκνειο άσμα μιας πολιτικής καριέρας. Ο Τσίπρας απέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, την οποία διέλυσε κατά τη διάρκεια της θητείας του, και φαίνεται πλέον πως δεν μπορεί να απαλλαγεί από την αύρα του λαϊκιστή που αθετεί τον λόγο του».

Όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία φάνηκαν να θίγουν τη δημοτικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού, η SZ σχολιάζει ότι «μπορεί κανείς να απορεί με το πώς ο εν ενεργεία πρωθυπουργός κατάφερε να ξεπεράσει τα σκάνδαλα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Για ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, τέτοια γεγονότα είναι προφανώς αρκετά μακριά από τις ανησυχίες τους. Το δυστύχημα στα Τέμπη, απόρροια κακοδιαχείρισης και αναξιοκρατίας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους κυρίως φοιτητές, δεν εμπόδισαν το κόμμα του Μητσοτάκη να αναδειχθεί ως το ισχυρότερο όλων, ακόμη και μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Φαίνεται επίσης να έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία που παραποίησε τα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία κατά τη διακυβέρνησή της, τη δεκαετία του 2000, δημιουργώντας έτσι τις ουσιαστικές βάσεις για τη μετέπειτα κρίση χρέους.

Το γερμανικό μέσο καταλήγει τέλος πως «η Ελλάδα έχει και άλλα προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν τελικά τα θεμέλια της δημοκρατίας της, όπως είναι η ανελέητη μεταναστευτική πολιτική και η πολύ αργή επεξεργασία της υπόθεσης των υποκλοπών που έχουν φουντώσει τις αμφιβολίες της Ε.Ε. σχετικά με το κράτος δικαίου στη χώρα. Ο Μητσοτάκης περιέγραψε το εκλογικό αποτέλεσμα ως σαφή εντολή να φέρει τώρα τη χώρα ακόμη πιο αποφασιστικά στα “ευρωπαϊκά πρότυπα”. Και τώρα θα κληθεί να μετρηθεί βάσει αυτών κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας – και όχι μόνο βάσει της οικονομικής ανάπτυξης και των άμεσων επενδύσεων».

Handelsblatt

Με τα παραπάνω συμφωνεί και η εφημερίδα: «το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν καλή μνήμη και το χάος της εποχής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έχει ξεχαστεί». Όσον αφορά στο νικητή των εκλογών, η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι «ο Μητσοτάκης απέδειξε πως με υπομονετική δημοσιονομική πειθαρχία μια χώρα μπορεί να πετύχει πράγματα που φαίνονταν απίθανα πριν από λίγα χρόνια και πλέον η Ελλάδα αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς, μειώνοντας παράλληλα το δημόσιο χρέος της».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο αντίκτυπος στην οικονομία ήταν άμεσος. «Στην Αθήνα, οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, λόγω της ξεκάθαρης νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η φιλική προς τις επιχειρήσεις πορεία θα συνεχιστεί», γράφει η εφημερίδα. «Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια και αξιοποίησε τα περιθώρια που της έδωσε η διεθνής κοινότητα μέσω των φθηνών δανείων.

Σήμερα, δεν έχει μονάχα βελτιωθεί η ποιότητα του αναπτυσσόμενου τουριστικού τομέα, αλλά η χώρα πλέον εξάγει ολοένα και περισσότερα εγχώρια προϊόντα. Βεβαίως, η πλήρης ανάκαμψη δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, με το Α.Ε.Π. να βρίσκεται ακόμη κατά ένα τέταρτο κάτω από το επίπεδο του 2008.\ Χρειάζονται έτσι κι άλλες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και την εκπαίδευση. Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί απόδειξη ενός ρεαλισμού που καθιστά τη χώρα ελκυστική για τους επενδυτές».

Παρατηρεί ότι «ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε ψηφοφόρους μόνο λόγω της οικονομικής του πολιτικής. Η πολιτική της Αθήνας με τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών είναι επίσης δημοφιλής στην Ελλάδα. Σε νησιά που εδώ και χρόνια φτάνουν παράτυποι μετανάστες και δεν ήταν προηγουμένως προπύργια των συντηρητικών, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με μεγάλη διαφορά, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη πως εάν ο πληθυσμός φοβάται την απώλεια του ελέγχου στα σύνορα, αργά ή γρήγορα, η πλειονότητα θα εγκρίνει και σκληρά μέτρα απομόνωσης».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...