Γερμανικός Τύπος (ΙΙ): Η σιωπή των παικτών του Ιράν στο άκουσμα του εθνικού ύμνου ως ένδειξη αντίστασης στο ιρανικό καθεστώς

Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Γερμανία

Stern

«Το Ιράν συγκλονίζεται από κύμα μαζικών διαδηλώσεις εδώ και εβδομάδες. Στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ ενάντια στην Αγγλία, Ιρανοί οπαδοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της πατρίδας τους με σύνθημα ‘Γυναίκα Ζωή Ελευθερία’. Εντυπωσιακό όμως μήνυμα έστειλαν και οι ίδιοι παίκτες» σημειώνει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό αναφερόμενο στην απρόσμενη σιωπή τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας τους. «Κατά τη διάρκεια του ύμνου οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν για λίγο μια γυναίκα με λευκή μαντίλα στις εξέδρες να χειροκροτεί τους σιωπηλούς παίκτες, ενώ δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό της. Ένα πανό έγραφε στα αγγλικά ‘Woman Life Freedom’, το σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας».

Zeit

Από την πλευρά της παρατηρεί: «Ο αρχηγός της ομάδας του Ιράν Εχσάν Χατζησαφί εξέφρασε την Κυριακή τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων στο Ιράν. Η ομάδα πρέπει να αποδεχθεί ότι οι συνθήκες στη χώρα δεν είναι καλές και ότι ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος, ανέφερε μιλώντας στα ΜΜΕ. Οι παίκτες το γνωρίζουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν μέχρι σήμερα».

DLF

Το ίδιο θάρρος όμως, σαν αυτό που επέδειξαν οι Ιρανοί παίκτες και φίλαθλοι, δεν επέδειξαν οι παίκτες της Γερμανίας, μετά την απαγόρευση από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας FIFA  να φορέσουν περιβραχιόνιο με μότο «Οne Love» για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η γερμανική ραδιοφωνία σχολιάζει: «Οι λέξεις που περιγράφουν τη σημερινή μέρα στο Μουντιάλ: εκβιασμός, δειλία και θάρρος. Εκβιαστής είναι η FIFA που απείλησε τους παίκτες με κίτρινη κάρτα και ίσως αφαίρεση πόντων. Οι επίσημοι ποδοσφαιρικοί κανόνες στην πραγματικότητα δεν επιτρέπουν αυτήν την τιμωρία. Η FIFA διαμορφώνει τους δικούς της κανόνες.

H Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα μπορούσε να έχει δεχθεί την κίτρινη κάρτα. Θα μπορούσε να απειλήσει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες ότι θα εγκαταλείψουν το Μουντιάλ. Tίποτα από αυτά δεν συνέβη. Αντίθετα, οι Ιρανοί δείχνουν πώς μπορεί να μοιάζει το θάρρος στο διεθνές ποδόσφαιρο. Πριν αναχωρήσουν από το Ιράν, οι παίκτες υποκλίθηκαν στον συντηρητικό πρωθυπουργό. Αλλά πριν από το παιχνίδι με την Αγγλία, οι παίκτες σιώπησαν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στη χώρα τους. Η κρατική ιρανική τηλεόραση έριξε μαύρο την ώρα της σιωπής – οι παίκτες και οι οικογένειές τους απειλούνται τώρα με αντίποινα από ένα καθεστώς που έχει ήδη εκτελέσει αθλητές της αντιπολίτευσης».

Süddeutsche Zeitung

Στις προειδοποιήσεις το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία εκ μέρους του επικεφαλής της Γερμανικής Πολιτικής Προστασίας Ραλφ Τίσλερ για πιθανότητα «μπλακάουτ» στη Γερμανία τον χειμώνα και την αναδίπλωσή του αμέσως μετά με στόχο να καθησυχάσει τους πολίτες αναφέρεται σχόλιό της:

«Οι καιροί είναι τεταμένοι και κάποιοι ανησυχούν για το μέλλον. Οι δημόσιοι λειτουργοί θα πρέπει να προσέχουν να μην προκαλούν φόβο με απερίσκεπτες δηλώσεις. Eίναι ορθό να προετοιμαστούμε για κάποιες ώρες διακοπής ρεύματος. Άλλωστε μετά από μια καταιγίδα αρκεί ένας σπασμένος στύλος ηλεκτρικού ρεύματος για να συμβεί. Σε αυτό προστίθεται τώρα η αβεβαιότητα που προκάλεσε ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία. Σε γενικές γραμμές πάντως η κατάσταση στo δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι σταθερή και οι προβλέψεις για τον χειμώνα καλές. Η Γερμανία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στο εξωτερικό. Το να εφεύρουμε ένα μπλακάουτ είναι άτοπο».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...