Γερμανικός Τύπος (ΙΙ): Η συνέντευξη Ρέγκλινγκ για την κόντρα με τον Σόιμπλε με αφορμή το Grexit

Σόιμπλε
Πηγή: Eurokinissi

Frankfurter Rundschau

«Η Ελλάδα θέλει να ανοίξει σύντομα την τουριστική περίοδο και χαλαρώνει τους κανόνες εισόδου στη χώρα», είναι ο τίτλος άρθρο της εφημερίδας. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Από τις 7 Φεβρουαρίου όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να προσκομίζουν πια αρνητικό Rapid ή PCR όπως ίσχυε από τις 19 Δεκεμβρίου. Από εδώ και στο εξής αρκεί και πάλι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως και πολλές άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, έτσι και η ελληνική προχωρά στην σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Όποιος όμως δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να προσκομίζει αρνητικό τεστ αντιγόνου (το πολύ 24ωρών) ή αρνητικό μοριακό τεστ (το πολύ 72 ωρών).

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα προετοιμάζεται για την επόμενη τουριστική περίοδο. Πέρυσι η χώρα ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, παρά την πανδημία. Τα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη φιλοξένησαν μάλιστα περισσότερους τουρίστες από ό,τι το 2019. Η τουριστική χρονιά 2021 ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Για να μπορέσει να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία, η Ελλάδα ετοιμάζεται να κηρύξει την έναρξη της τουριστικής περίοδο την πρώτη Μαρτίου».

Süddeutsche Zeitung

Πριν από 30 χρόνια στις 7 Φεβρουαρίου του 1992 ξεκινά με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ η ιστορία του ευρώ. Αφορμή για μια συνέντευξη της εφημερίδας με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος γνωρίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όσο λίγοι. Τίτλος της «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να μεταρρυθμιστεί».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει για τον Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αρχικά συνέταξε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης τους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το 2004 κινήθηκε νομικά κατά της Γερμανίας για λογαριασμό της Κομισιόν, όταν το Βερολίνο παραβίασε τους κανόνες. Και τώρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ΕΜΣ και μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θέλει να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επιτρέποντας εξαιρέσεις, ανεβάζοντας το όριο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από το 60% στο 100% και δημιουργώντας μόνιμο ταμείο για χώρες σε κρίση. Προτάσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν έντονες συζητήσεις με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν θα ήθελε να υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πλαφόν του χρέους, ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να παρακάμψει την κορύφωση της ευρωκρίσης με πρωταγωνιστή την Ελλάδα. Στο ερώτημα γιατί ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαφώνησε με την θέση του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του ΕΜΣ απαντά:

«Ουδέποτε διαφωνήσαμε δια ζώσης», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Σέβομαι τα επιχειρήματά του. Ήθελε να ασκήσει πιέσεις στις χώρες της ευρωζώνης έτσι ώστε να σέβονται τους κανόνες. Θεώρησα ωστόσο ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ήδη, λόγω της κρίσης, το εισόδημά τους είχε μειωθεί 25%. Στο μεγαλύτερό της μέρος η προσαρμογή αυτή ήταν απαραίτητη για να αμβλυνθούν ανισότητες. Υπήρχαν όμως υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων στην Ελλάδα για ένα επιπλέον 25%, το οποίο θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της ευρωζώνης».

Handelsblatt

«Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να αποπληρώσει τις εναπομένουσες πιστώσεις του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι η εποχή της κρίσης έχει οριστικά παρέλθει», γράφει η εφημερίδα σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Πρόωρη αποπληρωμή».

Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει: «Μέχρι τέλη Μαρτίου η Αθήνα θέλει να αποπληρώσει τα χρέη στο ΔΝΤ. Πρόκειται για πιστώσεις 1,8 δις ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να αποπληρωθούν μέχρι το 2024. Εκτός αυτού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου ο Χρήστος Σταϊκούρας προτίθεται να αποπληρώσει άλλα 5,3 δις ευρώ που υπό κανονικές συνθήκες θα αποπληρώνονταν μέχρι του χρόνου. Η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει 7,1 δις ευρώ διότι διαθέτει ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στην αρχή της εβδομάδας τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις, οι οποίες σχετίζονται με την ανησυχία επενδυτών για πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Η απόδοση ανέβηκε στο 2,55%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...