Γερμανικός Τύπος (ΙΙ): Ο αποκλεισμός της Εθνικής Γερμανίας από τη φάση των “16” στο Μουντιάλ – Οι πρώτοι απολογισμοί της διακυβέρνησης Σολτς

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

«Αποτυχία στο Κατάρ – και όχι μόνο» είναι ο τίτλος στο σχόλιό της. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υποστηρίζει ότι «η αποτυχία δεν είναι συμπτωματική, έχει τη λογική της» και ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, καθώς πλησιάζει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2024, που διεξάγεται στη Γερμανία: «Οι συζητήσεις δεν μπορεί παρά να επεκταθούν και στον ομοσπονδιακό προπονητή (Χάνσι) Φλικ. Όχι μόνο για τις λανθασμένες αποφάσεις του στην επιλογή παικτών και το στήσιμο της ομάδας. Ένας από τους προκατόχους του, ο Ρούντι Φέλερ, είχε παραιτηθεί μετά τον αποκλεισμό στη φάση των ομίλων, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, παρότι δύο χρόνια πριν είχε οδηγήσει την Εθνική στον τελικό του Μουντιάλ. Είχε αντιληφθεί ο Φέλερ ότι μετά από μία τέτοια απογοήτευση δεν θα μπορούσε να εμπνεύσει τον απαραίτητο ενθουσιασμό στον δρόμο για το Μουντιάλ του 2006. Το ίδιο ερώτημα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν ο Φλικ και η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB)».

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα ασκεί κριτική σε μεμονωμένους παίκτες, αλλά και στον προπονητή Χάνσι Φλικ: «Ο Κίμιχ επωμίζεται υπερβολική ευθύνη και επειδή το γνωρίζει αυτό, επωμίζεται ακόμη περισσότερη. Ο Γκνάμπρι και ο Σανέ είναι καλλιτέχνες, τη μία βρίσκεται σε καλή μέρα ο ένας, την άλλη ο άλλος, και ο Σύλε έχει ικανότητες, αλλά δεν πρόκειται να αποκτήσει ηγετικό ρόλο. Και εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο Χάνσι Φλικ, ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν έχει καταφέρει να βρει λύση. Το πρόβλημα με την ομάδα του Φλικ είναι ότι δεν είναι μία ομάδα 90 λεπτών. Μπορεί να κάνει πάρα πολλά, αλλά μόνο για περιορισμένο διάστημα στον αγώνα. Μετά επανέρχεται σε φάση υπνηλίας, όλο και κάποιος χαλαρώνει και στο τέλος εκπλήσσονται όλοι, πώς χάθηκε ένα τόσο καλό παιχνίδι…»

Kicker

Ο διευθυντής του αθλητικού περιοδικού, Καρλ Χάιντς Βιλντ, αναφέρει στο σχόλιό του, μεταξύ άλλων: «Κάθε κλήση στην Εθνική, κάθε επιλογή πρέπει να επανεξεταστεί, ακόμη και στο τέρμα, όπου ο Μάνουελ Νόιερ ήταν αδιαμφισβήτητο Νο 1. Ο αρχηγός θέλει να συνεχίσει. Παρακαλώ, ευχαρίστως, εξακολουθεί να μην υπάρχει καλύτερος τερματοφύλακας στη Γερμανία. Αλλά ακόμη και γι αυτή τη θέση θα πρέπει να υπάρξει ανταγωνισμός ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2024. Μετά από ένα καλό ξεκίνημα, η τεράστια απογοήτευση στο Μουντιάλ του 2022 και τα όσα αντιφατικά είχαν προηγηθεί σταμάτησαν την προσπάθεια για επάνοδο στην κορυφή, που είχε αρχίσει τον Αύγουστο του 2021. Τέσσερις νίκες, έξι ισοπαλίες και δύο ήττες συνθέτουν έναν μάλλον μετριοπαθή απολογισμό».

Süddeutsche Zeitung

Την ερχόμενη Πέμπτη η τρικομματική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς συμπληρώνει ακριβώς έναν χρόνο στην εξουσία. Ο γερμανικός τύπος αρχίζει από σήμερα τους απολογισμούς. H εφημερίδα σχολιάζει: «Σύντομα ο Σολτς συμπληρώνει έναν χρόνο ως καγκελάριος, σε ιστορικά δύσκολες συνθήκες. Την Άνγκελα Μέρκελ θεωρούσαν καγκελάριο της κρίσης. Ο Σολτς είναι ο καγκελάριος της μεγάλης, της διαρκούς κρίσης». Η εφημερίδα του Μονάχου συμπληρώνει ότι «από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι σήμερα ο Σολτς έχει θωρακίσει τη Γερμανία για τον χειμώνα, λαμβάνοντας μία σειρά σωστών αποφάσεων: να βοηθήσει την Ουκρανία, να ενδυναμώσει την Μπούντεσβερ, να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου, να αμφισβητήσει την εξάρτηση από την Κίνα. Στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε προτιμηθεί η εύκολη λύση: να διαπραγματευόμαστε τυφλά με δικτατορίες και να εμπιστευόμαστε την ασφάλειά μας στους Αμερικανούς».

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

«Μέρκελ Νο 2;» είναι ο τίτλος στην ανάλυσή της, που υποστηρίζει ότι ο Όλαφ Σολτς «θυμίζει σε πολλά» την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά «είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο». Όσον αφορά την επικοινωνιακή τακτική του καγκελάριου, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει: «Ο Σολτς μισεί τις σκηνοθετημένες εμφανίσεις και δεν συμπαθεί καθόλου την πολιτική των συμβολισμών. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε με τη Μέρκελ, αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Για παράδειγμα ο Σολτς απέρριψε την ιδέα να επισκεφθεί Ουκρανούς πρόσφυγες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την καγκελαρία. Θα το θεωρούσε μία φθηνή – και επικίνδυνη – εκστρατεία δημοσίων σχέσεων. Την εποχή που ήταν δήμαρχος του Αμβούργου ο Σολτς υποχρέωνε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να πηγαίνουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά χωρίς τη συνοδεία δημοσιογράφων. Αντιθέτως η Μέρκελ, ως καγκελάριος, έκανε τη σέλφι με τον πρόσφυγα από τη Συρία, μάλλον χωρίς να αναλογιστεί όλες τις συνέπειες, θετικές ή αρνητικές».

RND

Ανταπόκριση του «Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου» από την Αθήνα αναφέρεται στην προσφυγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Όπως αναφέρει «ματαίως αναζητούσε πολιτικό άσυλο στην Αθήνα πριν από 24 χρόνια ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Από το 1999 ο ιδρυτής και επικεφαλής της κουρδικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Τουρκία. Τώρα ο Οτσαλάν προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Ελλάδας, η κυβέρνηση της οποίας είχε αρνηθεί να τον δεχθεί την εποχή εκείνη».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα «οι δικηγόροι του Οτσαλάν υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα αμέλησε να εξετάσει την αίτηση ασύλου του πελάτη τους και κατ’ αυτόν τον τρόπο έγινε συνυπαίτια για την απαγωγή του, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Καθώς η προσφυγή τους απορρίφθηκε δύο φορές από ελληνικά δικαστήρια, το 2008 και το 2017, οι δικηγόροι προσφεύγουν τώρα στον ανώτατο βαθμό δικαιοδοσίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν προθεσμία δώδεκα εβδομάδων, για να εκθέσουν την επιχειρηματολογία τους στο Δικαστήριο. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται η απόφαση».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...