Γερμανικός Τύπος (ΙΙ): Οι εξελίξεις στην ThyssenKrupp – Η πρωτιά-σοκ του Γκεοργκέσκου στη Ρουμανία

tagesschau

Για τα σχέδια της ThyssenKrupp, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Γερμανίας, να περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας γράφει η εφημερίδα.

Η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει «να περιορίσει την παραγωγική της ικανότητα από τους 11,5 εκατομμύρια τόνους σήμερα στους 8,7 έως 9 εκατομμύρια τόνους, προκειμένου “να προσαρμοστεί στις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς”. Ως εκ τούτου η ThyssenKrupp σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά και τις θέσεις εργασίας της. Στα πλαίσια της προσαρμογής της παραγωγής και του “εξορθολογισμού της διοίκησης” θα περικοπούν έως το 2030 περίπου 5.000 θέσεις εργασίας», ενώ 6.000 ακόμη θέσεις θα ανατεθούν σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών.

Augsburger Allgemeine

«Ήρθε και η σειρά της ThyssenKrupp. Ολοένα και περισσότερα κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας φαίνεται πως χάνουν την πίστη τους πως η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία θα αλλάξει άμεσα προς το καλύτερο», σχολιάζει από την πλευρά της η εφημερίδα. «Εξάλλου, σε περιόδους έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού δεν αποφασίζει κανείς ελαφρά τη καρδία να απολύσει εκπαιδευμένο προσωπικό.

Volkswagen, Ford, Schaeffler, Bosch, Hirschvogel, η λίστα των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να περικόψουν τις θέσεις εργασίας τους μεγαλώνει σχεδόν καθημερινά. Έτσι, μεγαλώνει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία δυναμική που θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας, εφ’ όσον δεν καταφέρει κανένας να αντιστρέψει την κατάσταση. Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια.

Η οικονομία συνδέεται άμεσα και με την ψυχολογία και μέσω των απολύσεων η οικονομική ύφεση μπαίνει στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να εκλεγεί τον Φεβρουάριο μία νέα Μπούντεσταγκ. Όχι, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν τα έκανε όλα λάθος, ούτε και ο Μερτς, εάν εκλεγεί καγκελάριος, δεν θα μπορούσε να φέρει πίσω την ανάπτυξη ως διά μαγείας.

Η χώρα και οι εταιρείες της όμως χρειάζονται επειγόντως ένα σημάδι πως γίνεται μία νέα αρχή. Κάτι που να τους δημιουργήσει το αίσθημα πως επιτέλους κάτι αλλάζει», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

tageszeitung

Με ποσοστό 49,36% επί των συνολικών ψήφων στις εσωκομματικές εκλογές ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό ωστόσο ευθύνεται και ο Παύλος Πολάκης, «ο οποίος προς έκπληξη αρκετών αποφάσισε να απαρνηθεί το 43,51% που συγκέντρωσε και σε μία ενωτική και έντονα συμβολική χειρονομία να ανακηρύξει ως νικητή τον Φάμελλο», παρατηρεί η εφημερίδα.

Τη στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία ο Φάμελλος ευελπιστώντας να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δόξες του, το κόμμα «έχει χάσει το στάτους του ως η ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αθήνα από το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ. Από τις 47 έδρες που είχε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 στη Βουλή των Ελλήνων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μόλις 29, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει 31. Με την ίδρυση του κόμματος του Κασσελάκη, το Κίνημα Δημοκρατίας, σύντομα τα κόμματα της Βουλής θα γίνουν δέκα – περισσότερα από ποτέ άλλοτε στην εποχή της μεταπολίτευσης», επισημαίνει η taz.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Έκπληξη έχει προκαλέσει σε πολλούς, ακόμη και στους εκλογολόγους, η επιτυχία που σημειώνει στις ρουμανικές εκλογές ο ακροδεξιός Καλίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος φαίνεται να αποτελεί πλέον εκ των φαβορί για την προεδρία της χώρας.

Η περίπτωση του Γκεοργκέσκου είναι αρκετά ιδιαίτερη, όχι μονάχα επειδή ο 62χρονος πολιτικός έχει επαινέσει στο παρελθόν τον Πούτιν και τον Ρουμάνο δικτάτορα και συνεργάτη των ναζί Ίον Αντονέσκου, αλλά και επειδή ο Γκεοργκέσκου, εκμεταλλευόμενος τη δύναμη των social media, μόνο στο TikTok μετρά 3,4 εκατομμύρια ακολούθους, κατάφερε να εκτοξευτεί από ένα ποσοστό της τάξης του 5% που συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις, στο 22% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Στις 8 Δεκεμβρίου οι Ρουμάνοι θα κληθούν να επιλέξουν για την προεδρία της χώρας ανάμεσα σε αυτόν και τη φιλοδυτική, κεντροδεξιά υποψήφια Ελένα Λασκόνι.

Süddeutsche Zeitung

«Πώς γίνεται σε μία χώρα που ξεφορτώθηκε τον Τσαουσέσκου, μία χώρα που θεωρείται ως ένας ιδιαιτέρως αξιόπιστος φιλοδυτικός εταίρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, να φτάνει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ένας πολιτικός αουτσάιντερ ονόματι Καλίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος έχει μία φασιστική και υποταγμένη στη βούληση του Κρεμλίνου ατζέντα;» διερωτάται η εφημερίδα. «Για το ΝΑΤΟ ο επόμενος γύρος των εκλογών αποτελεί λόγο ανησυχίας – ιδίως δεδομένου ότι το ρουμανικό Σύνταγμα προβλέπει πως ο επικεφαλής του κράτους είναι και αυτός που καθορίζει την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας».

tageszeitung

«Η νίκη ενός ακροδεξιού εξτρεμιστή στον πρώτο γύρο των εκλογών αποτελεί μία ακόμη απόδειξη μίας ανησυχητικής στροφής σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Οι αντι-φιλελεύθερες θέσεις τυγχάνουν ολοένα και μεγαλύτερης αποδοχής στην ΕΕ.

Παρά τις ενδείξεις κινδύνου κυρίως οι συντηρητικοί σχολιαστές βρίσκουν διαρκώς νέα επιχειρήματα, προκειμένου να εξηγήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς με κάποιες θεωρίες συνωμοσίας. Με αυτόν τον τρόπο όμως αγνοείται το γεγονός ότι οι υποστηρικτές των ακροδεξιών ομάδων δεν είναι τηλεκατευθυνόμενα ζόμπι, αλλά άνθρωποι με μία άποψη την οποία εκφράζουν στις εκλογές. Το να αντιμετωπίζεται όμως η άνοδος της ακροδεξιάς με λαϊκιστικό αντίλογο όχι μόνο δεν βελτιώνει την κατάσταση, αλλά την επιδεινώνει. Μία φωτιά μπορεί να σβήσει με νερό και όχι με τη βενζίνη του λαϊκισμού».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...