Γερμανικός Τύπος (ΙΙ): Το μεταναστευτικό και τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για ταξιδιώτες από την Κίνα

Γερμανία
Πηγή: EUROKINISSI

Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέφυγαν στην Τουρκία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο αριθμός τους ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την επιστράτευση στη Ρωσία», γράφει η εφημερίδα με τίτλο «Ορθόδοξοι αδελφοί σε τροχιά σύγκρουσης». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Κων/πολη: «Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από έναν αιώνα υπάρχει στη χώρα μια μεγάλη χριστιανική κοινότητα. Η σκιά του πολέμου φθάνει μέχρι την Τουρκία και τους Ρώσους που αναζητούν καταφύγιο εκεί. Διότι οι εκεί ορθόδοξες εκκλησίες υπάγονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πνευματικό ηγέτη περίπου 350 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο.

“Οι περισσότεροι Ρώσοι που καταφεύγουν στην Τουρκία απορρίπτουν τον πόλεμο”, λέει ο πρώην ρωσορθόδοξος ιερέας Βλάντισλαβ Αντσίμπορ, ο οποίος διέκοψε κάθε σχέση με την ρωσική εκκλησία μιας και, όπως τονίζει, δεν υπηρετεί πλέον την πίστη, αλλά μια ιδεολογία και την πολιτική του προέδρου Πούτιν.

Στις 5 Ιανουαρίου του 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας προκαλώντας την οργή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου. Η εκδίκηση του προκαθημένου της ρωσικής εκκλησίας ξεκίνησε από την Αφρική. Λίγο μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε την ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική. “Πρόκειται για σαφή παραβίαση εκκλησιαστικού δικαίου”, λέει ένας συνομιλητής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Κύριλλος ωστόσο επιλέγει την περαιτέρω κλιμάκωση και απειλεί με ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας και στην Τουρκία».

Handelsblatt

«Το μεταναστευτικό δυναμιτίζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος άρθρου του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ στην εφημερίδα. Ο γερμανός πρώην επίτροπος επισημαίνει: «Προς το παρόν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τον φόβος για την απώλεια εισοδήματος. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται στις Βρυξέλλες και τις κυβερνήσεις των 27 για το Μεταναστευτικό. Πρόκειται για ολέθριο λάθος.

Τα στοιχεία της Eurostat μιλούν ξεκάθαρη γλώσσα: Το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατατέθηκαν στην ΕΕ 406.000 αιτήσεις ασύλου. Η αύξηση, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνει στο 63%.

Προκειμένου να περιορίσουν τις αιτίες μετανάστευσης οι Ευρωπαίοι πρέπει επιτέλους να καταλήξουν σε μια κοινή και έξυπνη στρατηγική στην εξωτερική τους πολιτική και την πολιτική έναντι των γειτονικών χωρών,που να διέπεται από πνεύμα διασφάλισης της ειρήνης, περιορισμού της ανέχειας και να προβλέπει, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και στρατιωτικές παρεμβάσεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να εξάγει σταθερότητα για να μην εισάγει αστάθεια. Γιατί εδώ ακριβώς μπαίνει στο παιχνίδι η απάνθρωπη στρατηγική αυταρχικών ηγετών. Αδιάφορο αν πρόκειται για τον Πούτιν, τον Λουκασένκο, τον Ασάντ, τους Ταλιμπάν ή τον Ερντογάν: οι ηγέτες αυτοί κάνουν την πολιτική τους με ή σε βάρος των προσφύγων επιδιώκοντας παράλληλα να διχάσουν τις δημοκρατικές κοινωνίες. Ζητούμενο μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος».

Süddeutsche Zeitung

Την απόφαση του Βερολίνου να καταστήσει υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε ταξιδιώτες από την Κίνα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και παρατηρεί:

«Η άποψη ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη Γερμανία με τα υποχρεωτικά τεστ ένα είδος τείχους προστασίας από τον ιό είναι αφελής. Η απόφαση του υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ για υποχρεωτικά τεστ αντιγόνου μοιάζει με πολιτική για το θεαθήναι διότι τα τεστ αυτά δεν είναι οπωσδήποτε αξιόπιστα, ειδικά στην πρώιμη φάση μιας μόλυνσης. Κι όμως η απόφαση του υπ. Υγείας έχει και θετικές πλευρές, κι ας γνωρίζουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπεί η εισαγωγή μιας νέας παραλλαγής στην Γερμανία. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου στις εισόδους της χώρας θα διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και τα δείγματα θα εξετάζονται σε εργαστήρια. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουμε πρόσβαση στην συμπεριφορά του ιού και θα μάθουμε αν υπάρχουν νέες παραλλαγές του ιού, οι οποίες προέρχονται πιθανώς και από την Κίνα».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...