Γερμανικός Τύπος (ΙΙ): Το φονικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και οι πολιτικές προεκτάσεις του

Redaktionsnetzwerk Deutschland

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση», ξεκαθαρίζει ήδη από την αρχή δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό δίκτυο, σχολιάζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις της φονικής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη, υπό τον τίτλο «Πώς συνδέεται το κουρδικό ζήτημα και η διατήρηση της εξουσίας του Ερντογάν». Όπως υπενθυμίζει ο συντάκτης, του χρόνου πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση ίσως καταφέρει να αντικαταστήσει τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία: «Και αυτή τη φορά, ο Ερντογάν ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να κερδίσει πόντους με το Κουρδικό ζήτημα. Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Εδώ και μήνες απειλεί με εισβολή στην αυτόνομη κουρδική περιοχή της Ροζάβα στη βόρεια Συρία, όπου το Κομπάνι, η πιο γνωστή πόλη της, συμβολίζει την αντίσταση των Κούρδων κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”».

Taz

«Είναι εντυπωσιακή η συνέπεια, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί το αλάθητο επί των πληροφοριών και της ερμηνείας τους σχετικά με την επίθεση», γράφει στις στήλες της. Η αριστερή εφημερίδα επισημαίνει πως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δημιουργούν αμφιβολίες στο αφήγημα του Τούρκου προέδρου: «Δεν είναι μόνο οι περιορισμοί που επέβαλε την Κυριακή η τουρκική αρχή επιτήρησης των ΜΜΕ, οι οποίοι προκαλούν υποψίες, αλλά και το σχέδιο που έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ο Ερντογάν, να επέμβει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία. Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι βέβαιο: μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Κούρδους θα ήταν βολικότερη για τον Τούρκο πρόεδρο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα και εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης από ό,τι μια επίθεση με δράστες τζιχαντιστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται στη Συρία».

Süddeutsche Zeitung

«Ο Ερντογάν θα νιώθει δικαιωμένος», γράφει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας πως: «Ο θάνατος αθώων έχει ως στόχο υποτίθεται να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα, ανεξάρτητα από το ποιος μπαίνει στο στόχαστρο. Η Τουρκία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επίθεση, ως τουριστικός προορισμός με τις παραλίες της και με την Κωνσταντινούπολη ως μητρόπολη πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Αλλά και ως μία χώρα πολιτικά πολωμένη, σε προεκλογική περίοδο. Κάθε είδους πολιτική βία οδηγεί σε ανασφάλεια.»

Τέσσερις εβδομάδες πέρασαν από τότε που η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ κάλεσε εκπροσώπους δήμων και κοινοτήτων να συναντηθούν με στόχο να λυθούν οι διαφωνίες σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες στη χώρα, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ωστόσο τώρα, ένα μήνα μετά, «γίνεται ξεκάθαρο ότι η συνάντηση αυτή ήταν απλώς μία βιτρίνα. Η χώρα φαίνεται να απέχει πολύ από μια κοινή προσπάθεια». Πολλές γερμανικές πόλεις έχουν ξεμείνει από προσφυγικά καταλύματα, ενώ οι αυξανόμενες ροές Ουκρανών προσφύγων, αλλά και η αναζωογόνηση της Βαλκανικής οδού δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αναφέρει το δημοσίευμα: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μαζί με τις τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να προσφέρουν κάτι περισσότερο από θερμά λόγια», καθώς σύμφωνα με την SZ οι προσφυγικές ροές προβλέπεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...