Γερμανικός Τύπος (ΙΙ): Το κοινό του Μουντιάλ πρέπει να νιώθει ενοχές;

Εργάτες στα κάτεργα του μουντιάλ στο Κατάρ
Εργάτες στα κάτεργα του μουντιάλ στο Κατάρ / Πηγή: Associated Press

Neue Zürcher Zeitung

«Οι εποχές που μπορούσες ακόμα να πίνεις μπύρα και να φυσάς τη βουβουζέλα σου μπροστά στην τηλεόραση φαίνεται πως έχουν τελειώσει», αναφέρει η σε άρθρο της για το επικείμενο Μουντιάλ στο Κατάρ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ζυρίχης, οι περισσότεροι αρθρογράφοι συμφωνούν πως «οι υπεύθυνοι πολίτες, που καταναλώνουν υπεύθυνα και βιώσιμα, πρέπει να απέχουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο», ενώ οι πιο μετριοπαθείς δηλώνουν πως «μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το τουρνουά, αλλά με κακό προαίσθημα».

Έτσι πολλές πόλεις στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει να μην οργανώσουν δημόσιες προβολές των αγώνων, ενώ μια δημοσκόπηση τoυ περιοδικού Der Spiegel δείχνει ότι 70 τοις εκατό των Γερμανών δεν θα παρακολουθήσουν το τουρνουά. Σε σύγκριση με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, το 77 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το ενδιαφέρον τους έχει μειωθεί – το 63 τοις εκατό δήλωσε πως «σίγουρα» έχει μειωθεί. Από την άλλη, μόνο το δύο τοις εκατό είπε ότι το ενδιαφέρον τους για το τουρνουά έχει αυξηθεί.

Οι λόγοι για τη γενική πτώση του ποδοσφαιρικού ενθουσιασμού είναι διαφορετικοί. Ο πιο συχνός, σε ποσοστό 57 τοις εκατό, είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εμιράτο.

Όμως σύμφωνα με την NZZ «οι φωνές για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ φαντάζουν υποκριτικές». «Το Κατάρ έχει ήδη φιλοξενήσει πολλά αθλητικά γεγονότα: διεθνή τουρνουά τένις, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, αγώνες Formula 1. Αν αναλογιστεί κανείς την ηρεμία του κοινού μπροστά σε αυτά τα γεγονότα, εκπλήσσεται λιγάκι από την ευσυνειδησία που ξαφνικά εξαπλώνεται», σημειώνει η εφημερίδα.

«Όποιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος για λόγους συνείδησης θα έπρεπε να μποϊκοτάρει πολλά περισσότερα . Κινέζικα προϊόντα, για παράδειγμα, για να μην υποστηρίξει τη δίωξη των Ουιγούρων. Ή το Champions League, στο οποίο συμμετέχει και το Κατάρ. Ή θα έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς πώς θα μπορούσε να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν.» Οι τρέχουσες συνειδησιακές ενοχές, σύμφωνα με την NZZ, είναι τόσο επιλεκτικές που δύσκολα μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Süddeutsche Zeitung και Handelsblatt

Σύμφωνα με διαρροές του προσχεδίου για την επίσημη στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας απέναντι στην Κίνα, στο οποίο αναφέρονται και οι δυο εφημερίδες, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί.

Οι πιο σημαντικές πτυχές του σχεδίου είναι η διαφοροποίηση της γερμανικής οικονομίας και η μείωση της εξάρτησης από την κινεζική αγορά, αναφέρει η Handelsblatt. Η στρατηγική περιλαμβάνει πολλά πιθανά μέτρα, όπως περιορισμό των επενδυτικών εγγυήσεων, δηλαδή της κρατικής ασφάλειας για επενδύσεις σε χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

«Για αρκετά χρόνια οι σχέσεις με την Κίνα δεν αναπτύσσονται περαιτέρω, αλλά κάνουν βήματα προς τα πίσω», αναφέρει το σχέδιο. Η απομόνωση του Πεκίνου οδήγησε σε μια «αυξανόμενη ασυμμετρία» στις σχέσεις, όπως αναφέρει η SZ. Στο σχέδιο μάλιστα η Κίνα χαρακτηρίζεται ως «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την Handelsblatt, αντέδρασε με οργή στο προσχέδιο. H ταξινόμηση της Κίνας ως «ανταγωνιστή» και «συστημικού αντιπάλου» είναι «κληρονομιά σκέψης από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Handelsblatt

Η διάθεση στις αγορές ακινήτων αλλάζει παγκοσμίως, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών, οι τιμές για διαμερίσματα αλλά και μονοκατοικίες στη Γερμανία μειώθηκε το Σεπτέμβριο κατά 1,3 τοις εκατό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Όμως και σε άλλες χώρες το ράλι τιμών των τελευταίων ετών έχει πια αντιστραφεί.

Στις ΗΠΑ ο κλάδος κατέγραψε την πρώτη πτώση τιμών από το 2012: οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,6 τοις εκατό τον Αύγουστο ενώ πουλήθηκαν έντεκα τοις εκατό λιγότερα σπίτια. Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο η πολιτική και οικονομική αναταραχή συγκλόνισε τον τομέα των ακινήτων. Η μέση αξία μιας κατοικίας μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,9 τοις εκατό στις 268.282 στερλίνες, σύμφωνα με την Nationwide Building Society. Αυτή ήταν η πιο απότομη πτώση από τον Ιούνιο του 2020.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...