Γερμανικός Τύπος: Κατακερματίστηκε η γαλλική παραδοσιακή δεξιά, πυλώνας της 5ης Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, στο Παρίσι
Φώτο αρχείου / Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι / Πηγή: Eurokinissi

Τις τελευταίες ημέρες έρχονται αξιοπρόσεκτες εικόνες από το Κίεβο. Τον Μπόρις Τζόνσον να κυκλοφορεί στη άδεια πρωτεύουσα με το κουστούμι του στο πλευρό του Ζελένσκι, λίγο πριν ήταν ο Aυστριακός καγκελάριος. Στη μαρτυρική Μπούτσα βρέθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ τον Ζελένσκι έχουν επισκεφθεί πρωθυπουργοί από την Πολωνία, τη Τσεχία, τη Σλοβακία και τις χώρες της Βαλτικής. Μήπως ήρθε και η σειρά του Γερμανού καγκελάριου, όπως τον πιέζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης; Αλλά τι θα μπορούσε να κομίσει;

Spiegel

Ο αρθρογράφος του εξετάζει το θέμα διεξοδικά. “Η Γερμανία έχει ήδη τη φήμη ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ουκρανία και ότι επιβραδύνει αντί να επιταχύνει την στήριξή της” διαπιστώνει. “Αρχικά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών Swift. Όπλα έδωσε μόνο όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Ενεργειακό μποϊκοτάζ αποκλείει σθεναρά, κάτι που δίνει σε άλλα κράτη την ασφάλεια να το απαιτήσουν δυνατά και χωρίς συνέπειες. Και όπως φημολογείται την χορήγηση κι άλλων όπλων μπλοκάρει κυρίως η καγκελαρία”. Ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρει ότι εάν έχουν δίκαιο όσοι ισχυρίζονται ότι η Γερμανία στην πραγματικότητα δεν κάνει και τόσα λίγα, αλλά είναι περισσότερο θέμα δημοσίων σχέσεων παρά πρόβλημα στάσης, τότε είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο πόσο κακή φαίνεται να είναι η φήμη της Γερμανίας. Και συνεχίζει: “Κι εάν δεν υπήρχαν συνεχώς αυτές οι χειρονομίες υποστήριξης (της Ουκρανίας), η κακή φήμη της Γερμανίας θα ενισχύονταν ακόμη περισσότερο. Αλλά, αν πάει ο Σολτς στην Ουκρανία, το ερώτημα είναι, λόγω ακριβώς της κακή φήμης, τί ακριβώς θα κομίσει εκτός από φωτογραφίες. Δεσμεύσεις για παράδοση βαρέων όπλων, ίσως. Ενεργειακό μποϊκοτάζ, σχεδόν αδύνατο”. 

Süddeutsche Zeitung

Ο γερμανικός τύπος ρίχνει κριτική ματιά στην αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζόνσον στο Κίεβο. Η εφημερίδα, για παράδειγμα, επιγράφει το σχετικό σχόλιο με τη φράση “Σόου στο Κίεβο”. Εκείνο που στηλιτεύει είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει επιβάλει υποχρεωτική βίζα στους Ουκρανούς πρόσφυγες, την οποία μάλιστα μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακά. Ωστόσο, “η ιδιότητα του Τζόνσον να μιλά με ανθρώπους και να πουλά μηνύματα, είναι σημαντική σε μια κρίση, όπως αυτή” επισημαίνει ο σχολιαστής της. “Και για την Ουκρανία είναι σημαντικό μήνυμα όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός ταξιδεύει προσωπικά στο Κίεβο. Όμως, τα βίντεο και οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι δεν θα πρέπει να συγκαλύπτουν όλην την αλήθεια (για την ουκρανική βίζα)”.

Handelsblatt

Υπέρ της αναγκαιότητας προσωπικής παρουσίας του Όλαφ Σολτς στην Ουκρανία τάσσεται και ο σχολιαστής της. „Μπορεί κανείς να έχει οποιαδήποτε άποψη για τους τσαρλατανισμούς του Τζόνσον στο Brexit, αλλά το ένστικτό του να στείλει προσωπικό μήνυμα αλληλεγγύης στο Κίεβο είναι σωστό και σημαντικό για τους Ουκρανούς, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που δίνει όχι μόνο θερμά λόγια και εικόνες, αλλά και όπλα. Μάλιστα μετά την φοβερή πυραυλική επίθεση στο Κρεματόρκς, καλό θα ήταν να έδινε και ο Σολτς το προσωπικό του στίγμα. Μια επίσκεψη στο Κίεβο θα ήταν η αρχή, αλλά πιο σημαντικό θα ήταν εάν το Βερολίνο έδινε το καλό παράδειγμα με παραδόσεις όπλων και ενεργειακό εμπάργκο”, υποστηρίζει ο σχολιαστής της.

Die Welt

Αναστεναγμός ανακούφισης στη Γερμανία από το χθεσινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών. Η επικράτηση Μακρόν και στο δεύτερο γύρο είναι ζωτικής σημασίας για το Βερολίνο και την γερμανογαλλική ατμομηχανή στην ΕΕ. “Ο Μακρόν γλύτωσε την ταπείνωση του να συγκεντρώσει το ίδιο ποσοστό ή ακόμη να βρεθεί πίσω από την Μαρίν Λεπέν” σχολιάζει διαδικτυακά η εφημερίδα.„Αλλά αυτό είναι το μόνο θετικό που μπορεί να αντλήσει ο νυν πρόεδρος από αυτήν τη νύχτα των εκλογών. Γιατί το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με σεισμό. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι σε δύο εβδομάδες θα ακολουθήσει ένας πιο βίαιος μετασεισμός, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, οι συνέπειες του οποίου μπορεί να είναι πιο καταστροφικές. Για τη Γαλλία, αλλά και για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Και το τελευταίο, όχι λιγότερο σημαντικό, για την Ουκρανία …. το αποτέλεσμα αυτού του πρώτου γύρου δείχνει τον κατακερματισμό των κομμάτων του δημοκρατικού συντηρητικού κέντρου στη Γαλλία… Η απώλεια της σημασίας εκείνων των στρατοπέδων που αποτελούν τους πυλώνες της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958 συνοδεύεται από μαζική ενίσχυση των ριζοσπαστικών δυνάμεων”.

Badisches Tagblatt

Ο σχολιαστής της που κυκλοφορεί στο Μπάντεν-Μπάντεν διερωτάται: “Πού ήταν ο Μακρόν όταν η Λεπέν ανακάλυψε τα προβλήματα των εργαζομένων και με έντονη διαίσθηση προσδιόρισε την αγοραστική δύναμη ως το ζήτημα που ανησυχεί περισσότερο τους Γάλλους; Τις τελευταίες ημέρες οι Γάλλοι έβλεπαν τον πρόεδρό τους μόνο στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Η εκστρατεία του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αξίζει την υποστήριξη όλων, αλλά πολλοί Γάλλοι περιμένουν από τον πρόεδρό τους απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα. Ο Μακρόν πρέπει να κατέβει από τον Όλυμπο και να ξανακερδίσει τους Γάλλους. Για να μπορέσει η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στην ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία να αναπνεύσει με ανακούφιση στις 24 Απριλίου (στον δεύτερο γύρο)”.  

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...