Γερμανικός Τύπος: Κατακόρυφη πτώση κατά 30% της μετοχής της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse

Οικονομία-Χρηματιστήριο-Στατιστική

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις Η.Π.Α., η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse ακολούθησε κατακόρυφη πτώση, χάνοντας περίπου 30% της αξίας της σε διάστημα ωρών. «Τα ηγετικά στελέχη και οι προϊστάμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», σχολιάζει η εφημερίδα. «Μετά την αναταραχή γύρω από την Silicon Valley Bank, οι πολιτικοί και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές επαναλάμβαναν ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και πως οι μεγάλες τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές. Όμως η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει ακόμη, όπως έδειξε η πτώση της μετοχής της Credit Suisse. Αυτή τη φορά, μια μεγάλη τράπεζα κινδυνεύει πολύ και η οποία μάλιστα, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας, θεωρούνταν επαρκώς προστατευμένη». Η F.A.Z. εκτιμά ακόμη πως «εάν η τράπεζα καταρρεύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας της στην κεφαλαιαγορά. Τότε η ανθεκτικότητα των τραπεζών θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία».

Handelsblatt

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως «η κρίση της τράπεζας αποτελεί ειδική περίπτωση, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο απειλητική. Όταν ο επικεφαλής μιας μεγάλης τράπεζας πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις για την οικονομική της σταθερότητα, όπως έκανε ο Ούλριχ Κέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, συνήθως σημαίνει πως τα νέα είναι άσχημα. Ο Κέρνερ δήλωσε επίσης ότι η υπόθεση της Credit Suisse δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία συγκλονίζει τις αγορές σε όλο τον κόσμο εδώ και μια εβδομάδα. Και έχει δίκιο, όμως δυστυχώς δεν ωφελεί σε κάτι αυτό. Η κρίση της Credit Suisse είναι “homemade” και επίσης μια μεμονωμένη περίπτωση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο που οφείλεται σε ένα τοξικό μείγμα χρόνιων αδυναμιών ελέγχου, πρόχειρης διαχείρισης κινδύνων και λανθασμένης στρατηγικής. Όμως αυτό δεν καθιστά την υπόθεση λιγότερο επικίνδυνη».

Τέλος, η HB τονίζει επιπλέον πως μετά τις εξελίξεις με τη Silicon Valley Bank, οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο επιδεινώνονται και η δυσπιστία προς τους θεσμούς επιστρέφει. «Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση της Credit Suisse. Ο Αμάρ Αλ Κουντάιρι, πρόεδρος της Saudi National Bank, “ευθύνεται” για την πτώση της μετοχής της Credit Suisse, αφ’ ότου δήλωσε ότι η τράπεζά του, ως βασικός μέτοχος δεν θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ακόμη και αν το ήθελε, διότι ρυθμιστικοί λόγοι την εμπόδιζαν να το πράξει. Ο Σαουδάραβας τραπεζίτης αναφέρθηκε έτσι απλώς σε κάτι που είναι γεγονός. Αυτό δεν μπόρεσε να αλλάξει τη δραματική αντίδραση των επενδυτών, με την εξέλιξη της υπόθεσης να αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και αν, στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της Credit Suisse».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης αναγνώρισης, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, κατόπιν εμπλοκής με ρωσικά μαχητικά. «Το Ν.Α.Τ.Ο. και η Ρωσία διεκδικούν αεροπορική κυριαρχία σε περιοχές έξω από την προσαρτημένη Κριμαία που δεν ανήκουν στη Ρωσία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δημοσιεύει η F.A.Z. «Πέραν των στρατιωτικών λόγων, οι Αμερικανοί διεξάγουν πτήσεις εκεί, προκειμένου να αποσταλεί το μήνυμα στη Μόσχα πως η Μαύρη Θάλασσα δεν πρέπει να νοείται ως ρωσική λίμνη. Η συνθήκη αυτή αποτελεί, επίσης, ένα ακόμη παράδειγμα αναφορικά με το ό,τι ο πόλεμος δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά διακυβεύεται, ταυτοχρόνως, η ελεύθερη πρόσβαση σε ένα στρατηγικής σημασίας υδάτινο σώμα στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Süddeutsche Zeitung

«Το πολιτικό υπόβαθρο και οι στρατιωτικές συνέπειες του περιστατικού είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», γράφει η εφημερίδα. «Η Ρωσία και το Ν.Α.Τ.Ο. δεν βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους, όμως ο Πούτιν έχει αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Πρώτον, επειδή ως απρόβλεπτος επιτιθέμενος αναγκάζει τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Δεύτερον, επειδή έχει θέσει το κράτος, την κοινωνία και, φυσικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σε μια ψυχική κατάσταση πολέμου εναντίον της Δύσης συνολικά». Η εφημερίδα του Μονάχου προσθέτει δε πως, παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, «το αμερικανικό αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από διεθνή ύδατα και φυσικά του επιτρεπόταν να διεξάγει αναγνώριση εκεί, ενώ είναι επίσης απολύτως θεμιτό οι Η.Π.Α. να βοηθήσουν με τέτοιου είδους επιχειρήσεις την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, το περιστατικό αυτό καταδεικνύει το πολύπλοκο έργο που έχει ο Μπάιντεν στην αποτροπή μίας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ν.Α.Τ.Ο. και Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά θα βασίζεται σε μέσα εκφοβισμού, ώστε να αποθαρρύνει τους δυτικούς υποστηρικτές από το να συνεχίσουν να βοηθούν την ταλαιπωρημένη Ουκρανία με όπλα και πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο. Και οποιαδήποτε υποχώρηση θα έδινε στον Πούτιν τη μοιραία αίσθηση ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να διατηρηθεί η ψυχραιμία προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν ανεξέλεγκτες εξελίξεις», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...