Γερμανικός τύπος: Καύσωνας στην Ελλάδα και κοσμοσυρροή στις παραλίες

Γερμανικός Τύπος Χαρακτηριστικό Κιόσκι
Γερμανικός Τύπος – Χαρακτηριστικό Κιόσκι

Ξεχωρίζουμε στον αστικό τύπο της Γερμανίας τις ειδήσεις από Ελλάδα: Στο Spiegel Online… Καύσωνας στην Ελλάδα και κοσμοσυρροή στις παραλίες. Στην ιστοσελίδα tagesschau.de «…ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είναι επιφυλακτικός για το άνοιγμα των συνόρων ενόψει της τουριστικής σεζόν…» Στην Die Welt «…Η ομορφιά της ζωής στην Κρήτη σημαίνει πάνω απ΄όλα να απολαμβάνεις τη στιγμή». Στην Handelsblatt ξεχωρίζουμε «…14 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος»

Spiegel Online

Σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Οι Έλληνες μπορούν να επιστρέψουν στις παραλίες», το γερμανικό περιοδικό γράφει ότι με θερμοκρασίες που έφταναν τους 40 βαθμούς Κελσίου άνοιξαν και πάλι το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα όλες οι οργανωμένες παραλίες, με αυστηρούς περιορισμούς. Σημειώνει ότι σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο συνωστισμός ήταν μεγάλος. Σε ορισμένες παραλίες είχαν σχηματιστεί ουρές από τις πρώτες πρωινές ώρες και λόγω των περιορισμών, δεν κατάφεραν όλοι να βρουν μια θέση στην παραλία. 

Handelsblatt

Η οικονομική επιθεώρηση, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορωνοϊού. Έχουν αναφερθεί 14 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος. Ένας λόγος παραπάνω για την Ελλάδα να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων, ώστε να μην διακινδυνεύσει όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα.

Die Welt

Ο συντάκτης στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, νοσταλγεί ανοιξιάτικες διακοπές κοντά στο Ρέθυμνο, ανατρέχοντας σε ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ονειρευόμενος τον επόμενο χορό στην Κρήτη» αρχίζει με την επισήμανση ότι «για πολλούς η άνοιξη είναι η πιο ωραία εποχή στην Κρήτη». Η περιήγηση αρχίζει από το Κεντροχώρι, με μόλις εκατό κατοίκους, μία εκκλησία, μερικά πλατάνια γύρω από την πλατεία του χωριού και μία ταβέρνα που φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη της: Αγαμέμνων. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστη, η φήμη της περνούσε από στόμα σε στόμα. Χαρακτηρίζει τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας και τη γυναίκα του Ουρανία μυθικές μορφές, ενώ συνεχίζει πως στην υποδοχή των πελατών μια ρακή, το παραδοσιακό ποτό του νησιού, διώχνει τη σκόνη που μαζέψε στη διαδρομή. “Γεια μας”. Η Ουρανία δείχνει όλα όσα έχει μαζέψει και προμαγειρέψει στην κουζίνα. Κανείς δεν φέρνει αντίρρηση όταν ο Αγαμέμνων ξαναγεμίζει τα ποτήρια. Όλο και περισσότερα πιάτα στο τραπέζι γεμίζουν με χωριάτικη σαλάτα, δροσερή αγγουρόσουπα με γιαούρτι, ψητές μελιτζάνες, γεμιστές πιπεριές, μυζήθρα, ένα κρεμώδες λευκό τυρί και τον ντάκο, την κρητική παραλλαγή της ιταλικής μπρουσκέτα, πασπαλισμένη με φρέσκια ρίγανη.

Ο συντάκτης συνεχίζει την νοητή περιήγηση: «Η ομορφιά της ζωής στην Κρήτη σημαίνει πάνω απ΄όλα να απολαμβάνεις τη στιγμή. Να σηκωθείς να χορέψεις ή να τραγουδήσεις μόλις κάποιος θα πιάσει το λαούτο, το μπουζούκι ή το μπαγλαμαδάκι. Μερικά τραγούδια, όπως εκείνο για τη ‘Μαρία με τα κίτρινα’, είναι χαρούμενα. Άλλα πάλι ακούγονται μελαγχολικά, οι ηλικιωμένοι τα συνοδεύουν με τη βραχνή φωνή τους». Στο τελευταίο, χρηστικό κομμάτι του ρεπορτάζ έρχεται η απότομη προσγείωση: «Κανείς δεν γνωρίζει ποιες αεροπορικές εταιρίες θα αρχίσουν και πάλι τακτικές πτήσεις προς το Ηράκλειο ή τα Χανιά».

tagesschau.de

Η ιστοσελίδα γράφει ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας,  είναι επιφυλακτικός για το άνοιγμα των συνόρων ενόψει της τουριστικής σεζόν, όμως δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Το βράδυ της Κυριακής, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD, ο Μάας ανέφερε για πρώτη φορά συγκεκριμένη ημερομηνία: «Μέχρι τις 14 Ιουνίου η ταξιδιωτική οδηγία θα ανακληθεί σταδιακά».

Τονίζει πως πουθενά δεν υπάρχει φέτος αυτό που θεωρείται αυτονόητο στις καλοκαιρινές διακοπές ενώ επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία ενιαία χαλάρωση των μέτρων, γιατί κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική φάση όσον αφορά την πανδημία. Στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας έχουν προσκληθεί Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Κροατία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κύπρος και Βουλγαρία. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός στο άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό. Την Τετάρτη θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των χωρών που έχουν κοινά σύνορα με τη Γερμανία.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...