Γερμανικός Τύπος: «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές» που συγκρίνονται με φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Γερμανία
Πηγή: EUROKINISSI

Zeit Online

Στις δύο νέες «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές» για πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαινιάστηκαν στη Λέρο και την Κω αναφέρεται δημοσίευμα στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, το οποίο σημειώνει: «Με τις νέες, οχυρωμένες εγκαταστάσεις η Ελλάδα ανταποκρίνεται στη συνεχιζόμενη κριτική που της ασκείται για τις απάνθρωπες συνθήκες στους προηγούμενους προσωρινούς και υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς με σκηνές. Τα νέα προσφυγικά κέντρα περιβάλλονται από συρματοπλέγματα, είναι εξοπλισμένα με κάμερες παρακολούθησης και μηχανήματα ακτίνων Χ για ελέγχους ασφαλείας. Υπάρχουν επίσης μαγνητικές πόρτες και πύλες που μένουν κλειστές τη νύχτα. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους καταυλισμούς, οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν τρεχούμενο νερό και τουαλέτες, αλλά και περισσότερη προστασία για τους κατοίκους των εκάστοτε περιοχών».

Ωστόσο όπως παρατηρεί το δημοσίευμα: «ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν τα νέα προσφυγικά κέντρα, επειδή περιορίζουν σοβαρά την ελευθερία μετακίνησης όσων διαμένουν σε αυτά και βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν ήδη εστιάσει στα εκτεταμένα μέτρα παρακολούθησης. Τα νέα προσφυγικά κέντρα συγκρίνονται με φυλακές.»

Handelsblatt

Ρεπορτάζ για τον ελληνικό τουρισμό, που διένυσε μια άκρως επιτυχημένη σεζόν φέτος, η οποία όμως κινδυνεύει να ανατραπεί του χρόνου εξαιτίας της νέας έξαρσης της πανδημίας, παραθέτει η οικονομική εφημερίδα.Το ρεπορτάζ επιχειρεί έναν απολογισμό της φετινής τουριστικής σεζόν σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος ελπίζει να αξιοποιήσει τη φετινή επιτυχία. Το comeback του ελληνικού τουρισμού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, 11,6 εκ. ξένοι επισκέπτες ήρθαν στη χώρα τους πρώτους εννέα μήνες, σχεδόν 90% περισσότεροι από το 2020, πρώτη χρονιά της κρίσης του κορωνοϊού. Η ν.1 τουριστική χώρα ήταν η Γερμανία με 2,1 εκ. επισκέπτες».

Τώρα όμως επικρατεί εκ νέου ανησυχία για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού και την επόμενη χρονιά. Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει ο κορωνοϊός. Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο των κρουσμάτων, η ζήτηση έχει κάπως μειωθεί προς το παρόν, αναφέρει ο Κρίστοφ Φύρερ, διευθύνων σύμβουλος του τουριστικού ομίλου Leitner Reisen. Εκτός όμως από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, και η νέα παραλλαγή του ιού που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική προκαλεί τώρα αβεβαιότητα».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει στη Γερμανία σχετικά με την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμου και το ενδεχόμενο νέου, γενικού λοκντάουν εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού αναφέρεται σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της

Mεταξύ άλλων παρατηρεί: «Ξαφνικά κανείς δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα. Οι συνεχείς εκκλήσεις για περιορισμό των επαφών είναι σωστές, όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ποιος ευθύνεται ουσιαστικά για την κατάσταση στα νοσοκομεία: οι σκοπίμως ανεμβολίαστοι. Από νωρίς ήταν ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από την μόλυνση ή την περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊό -το ίδιο σαφές ήταν όμως ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται καλά από σοβαρές επιπλοκές του κορωνοϊού -κι αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε έκκληση για γενικό λοκντάουν. Ο κίνδυνος δεν είναι παντού ίδιος. Ναι, η σωματική ακεραιότητα είναι ένα πολύτιμο αγαθό που μπορεί να περιοριστεί – θα ήταν επίσης καλό να εστιάσουμε και στη σωματική και ψυχική επιβάρυνση του νοσηλευτικού προσωπικού. Κανένα νόμιμο μέτρο δεν αποκλείεται. Ούτε η λήψη έκτακτων μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι πάντως πιο ήπιο μέτρο από το λοκντάουν και δεν προκαλεί επ’ ουδενί μεγαλύτερο ‘διχασμό’. Εάν όλοι πρόκειται να λάβουν την ίδια φροντίδα στο μέλλον, πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα.»

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...