Γερμανικός Τύπος: Κόμβος η Αλεξανδρούπολη στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

γερμανία οικονομία

Focus

Με το εργοστάσιο στο Γκρινχάιντε, η αμερικανική εταιρεία Tesla του Έλον Μασκ έχει κυριολεκτικά πλησιάσει επικίνδυνα τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, σχολιάζει το περιοδικό στην ιστοσελίδα του: «Ήταν μόνο μια μικρή αναφορά, αλλά προκάλεσε σοκ στο τμήμα επικοινωνιών της BMW. Σε μια συγκριτική δοκιμή από την εφημερίδα “Autozeitung”, το Model 3 της Tesla επικράτησε πρόσφατα έναντι της BMW i4 – σε όλες τις σχετικές ηλεκτρικές κατηγορίες, καθώς και σε μερικές ακόμη. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση η μόνη σύγκριση στην οποία η Tesla εμφανίζεται με εξαιρετικές επιδόσεις και ο ανταγωνισμός από τη Γερμανία φαντάζει μάλλον παλιομοδίτικος. Η Tesla εξακολουθεί να κερδίζει την BMW και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της. Όσον αφορά την αυτονομία, τα περισσότερα γερμανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να τα περιγράψει μία λέξη: ανεπαρκή. Για τις BMW, Daimler και Volkswagen ο κώδωνας του κινδύνου έχει ήδη σημάνει, καθώς το μοντέλο της Tesla είναι ουσιαστικά ένα αυτοκίνητο μόλις πέντε ετών. Βέβαια, τουλάχιστον για την ώρα, δεν τίθεται ακόμη ζήτημα κυριαρχίας. Και εάν ο αγώνας ταχύτητας που έχει ξεκινήσει δεν πετύχει, οι Γερμανοί μπορούν τουλάχιστον να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι η Tesla είναι πλέον και Γερμανός κατασκευαστής. Οι “τρεις κολοσσοί” του κλάδου, BMW, Mercedes και Audi, έχουν γίνει πλέον τέσσερις», κλείνει το δημοσίευμα.

Handelsblatt

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, το οποίο επισημαίνει πως «Τα κέρδη δισεκατομμυρίων για τις εταιρείες αυτοκινήτων και η βιωσιμότητα του μέλλοντος σε ό,τι αφορά τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα δεν πάνε μαζί. Οι απαραίτητοι πόροι για την παραγωγή αυτοκινήτων, η ανάγκη χώρων και το ζήτημα της ενέργειας είναι βαρύ φορτίο για τις επόμενες γενιές, ακόμη κι αν τα οχήματα του μέλλοντος γίνουν ηλεκτρικά. Αυτό το μονοπάτι οδηγεί σε αδιέξοδο».

Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στον ενεργειακό κόμβο που μετατρέπεται η Ελλάδα, με την κατασκευή του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τα κράτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη πιο κοντά στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έδωσαν το σήμα εκκίνησης για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη. Η μονάδα στο βόρειο λιμάνι της Ελλάδας προορίζεται για την τροφοδότηση των Βαλκανίων με φυσικό αέριο, ώστε οι χώρες εκεί να μην εξαρτώνται πλέον από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom». Επιπλέον, όπως επισημαίνει o ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ελλάδα, Γκερντ Χέλερ, η Ελλάδα μετατρέπεται σε «βαλβίδα φυσικού αερίου», καθώς «επενδύει εδώ και καιρό στις υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου, επεκτείνοντάς τη μαζικά. Η χωρητικότητα αποθήκευσης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας κοντά στην Αθήνα, που υπάρχει από το 1999 και καλύπτει σήμερα το 43% των ελληνικών εισαγωγών φυσικού αερίου, αυξάνεται από 225.000 σε 375.000. κυβικά μέτρα, ενώ σχεδιάζονται και νέοι τερματικοί σταθμοί κοντά στην Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο».

taz

Ο Βασίλης Βασιλικός έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Ζ”, ένα γράμμα-σύμβολο αντίστασης ενάντια στη δικτατορία και υπέρ της ειρήνης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δηλώνει βαθιά εξοργισμένος που τώρα το έχει καταλάβει η ρωσική πολεμική προπαγάνδα:

«Το “Ζ” είναι ένα γράμμα που είχα αγαπήσει πολύ πριν γράψω το βιβλίο μου, καθώς ήταν το σύμβολο των γαλλικών τρένων και μπορούσες να το δεις σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Μετά την έκδοση του βιβλίου και της ταινίας του Κώστα Γαβρά το 1969, το “Ζ” έγινε σύμβολο της ζωής και του αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά φυσικά και παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης. Νιώθω αηδία και θλίψη όταν το βλέπω πάνω στα ρωσικά τανκς. Γιατί το “Ζ” ήταν ένα σύμβολο ενάντια στους συνταγματάρχες που με τανκς εδραίωσαν τη δικτατορία τους στη χώρα μου στις 21 Απριλίου 1967. Τουτέστιν, το “Z” ήταν και είναι το αντίθετο της “φιλοσοφίας“ των τανκς”». 

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...