Γερμανικός Τύπος: Κύμα κακοκαιρίας έπληξε την Ελλάδα – Το ταξίδι του υπ. Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη στη Μάλτα

Γερμανικός Τύπος Χαρακτηριστικό Κιόσκι
Γερμανικός Τύπος – Χαρακτηριστικό Κιόσκι

n-tv

Πολλές αναφορές στα γερμανικά μέσα για το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε πολλές περιοχές κυρίως στην κεντρική Ελλάδα. Το ειδησεογραφικό δίκτυο σημειώνει: «Σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις  και πλημμύρες προκάλεσαν οι ισχυρές καταιγίδες στην Ελλάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι κατέφυγαν στις στέγες σπιτιών για να μην πνιγούν. Μόνο στην Αθήνα κλήθηκε η Πυροσβεστική πάνω από 1.400 φορές να σώσει ανθρώπους και να βγάλει νερό από πλημμυρισμένα σπίτια, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Εκατοντάδες οχήματα κόλλησαν σε πλημμυρισμένους δρόμους».

wetter.de

Η μετεωρολογική ιστοσελίδα σημειώνει σχετικά με την εμφάνιση ισχυρών βροχοπτώσεων στη λεκάνη της Μεσογείου: «Τα εδάφη στην περιοχή της Μεσογείου μπορούν χωρίς πρόβλημα να αντιμετωπίσουν καταιγίδες μικρής ισχύος. Ωστόσο μάζες νερού που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 30 λίτρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες».

Zeit Online

Στη συνάντηση του υπ. Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη με τον ομόλογό του Μπάιρον Καμιλέρι από τη Μάλτα και την κοινή δήλωση ότι Ελλάδα και Μάλτα διατηρούν το δικαίωμα να αποτρέπουν μετανάστες που φθάνουν διά θαλάσσης στις δύο χώρες αναφέρεται η εφημερίδα.

«Για χρόνια πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ξανά και ξανά να διασχίσουν τη Μεσόγειο με πλοιάρια από τη βόρεια Αφρική ή την Τουρκία για να φθάσουν στην Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες έχουν πνιγεί τα τελευταία χρόνια. Μεσογειακές χώρες όπως η Μάλτα, η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό μόνες να αντιμετωπίσουν την εισδοχή μεταναστών, ελλείψει μεταρρύθμισης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό» παρατηρεί το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες λαμβάνει αυστηρά μέτρα αποτροπής μεταναστών. Η ακτοφυλακή έχει αυξήσει τις περιπολίες στα στενά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σκάφη με μετανάστες επαναπροωθούνται επανειλημμένα στην Τουρκία. Οι απελάσεις όμως χωρίς προηγούμενη επαλήθευση, όπως είναι η εξέταση αίτησης σύλου – τα λεγόμενα pushback – είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

Frankfurter Allegmeine Zeitung

Τη νέα στροφή προς μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική που επιχειρεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών αλλά και της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ το 2022 σχολιάζει η εφημερίδα:

«Ο οξύς μεταναστευτικός δημόσιος λόγος στη Γαλλία θυμίζει Ουγγαρία ή Πολωνία. Από τη δραματοποίηση δεν ξεφεύγει ούτε ο Μακρόν. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι διεκδικεί ακόμα κατευναστικό ρόλο, όπως πριν από πέντε χρόνια. Οι έπαινοί του για τη γερμανική κουλτούρα υποδοχής έχουν πλέον σταματήσει. Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την έξουσία στην Καμπούλ, αμέσως εστίασε στο πώς πρέπει να προστατευθεί η Ευρώπη από τα ‘ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα’. Η έλλειψη άλλης υπομονής για την ΕΕ, η οποία παραμένει ακίνητη στο θέμα της μετανάστευσης και της πολιτικής ασύλου, έχει φτάσει και στη Γαλλία. Ο Μακρόν δεν θα είναι ο Μακρόν που ξέραμε αν παραμείνει σιωπηλός για ένα τόσο καίριο ζήτημα και κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ το 2022, την οποία το Παρίσι αναλαμβάνει στη σκιά των γαλλικών προεδρικών εκλογών».

DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...